Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

Keskustelua Potkun kehittämisestä sekä ohjeita laudan käyttämiseen

Valvoja: Valvoja

Vastaa

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

Kyllä
26
41%
Ei
32
51%
En osaa sanoa
5
8%
 
Ääniä yhteensä: 63

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#106

Viesti DeusVult »

Ei minua nyt niin kiinnosta millä ala-alueella jostain jutusta keskustellaan, vaan minua kiinnostaa se, mikä on kamppailulaji ja mikä ei.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
injunjack
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1617
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Helsingin mlk.
Etulaji: Seibukania - perkele

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#107

Viesti injunjack »

no, mun mielestä kädenvääntö, kuten ei tuolla ylempänä mainittu toinenkaan laji ei täytä kriteerejä, joita mä luulen että kamppailulajilla tulee olla.

Molemmin puolin on tullu ihan hyviä perusteluja, mutta olen edelleen alkuperäisen ääneni kannalla.

Se ei varmaankaan ole keltään pois, mutta samalla lailla kukkotappelu pitäisi sitten hyväksyä keskusteluun lajialueella (siis se missä hypitään yhdellä jalalla ja koitetaan horjutta/puskea vartalollaan toinen pois tasapainosta.) Hyväksyn kädenväännön kilpaurheiluksi, sitähän se lienee, mutta en kategorioisi sitä kamppailu-urheiluksi vaikka siinä kaksi ihmistä mittelee voimiaan/taitojaan keskenään.
-REMEMBER; SOME PEOPLE ARE ALIVE SIMPLY BECAUSE IT IS ILLEGAL TO SHOOT THEM-

Kauas on pitkä matka.
https://www.facebook.com/SeibukanPKS/
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#108

Viesti DeusVult »

Andy kirjoitti: heinä 9, 2019, 11.43 No tässä on nyt jotain, mistä voi keskustella.

Tuossa rajaamisongelma on se, että milloin laji on muuttunut niin paljon, että se ei enää "jossain määrin pyri täyttämään alkuperäistä tarkoitusta". ja milloin takoituksen "ei enää kohtuudella voida mieltää liittyvän alkuperäiseen kontekstiin."
Niin, kuten sanottu, kamppailulajille ei liene mahdollista tarjota mitään täysin vedenpitävää määritelmää, kuten ei vaikka "tuolille" tai "paidalle" tai "alkukeväälle" tai monille muillekaan yhteiskunnan ubiikeille käsitteille.
Ovatko esimerkiksi nämä sinusta kamppailulajeja?
Tarkoitus määrittelee luokituksen. Pullonavaaja on pullonavaaja, jos se on sellaiseksi tarkoitettu, vaikka pullon saisi auki myös vaikka stendarilla, ja vaikka pullonavaaja olisi niin huono, ettei sillä saa kunnolla pulloa auki. Jos kevyen kontaktin pisteottelijat harjoittelevat tarkoituksenaan vain opetella voittamaan peli, jossa vastustajaa raajalla kevyesti koskettamalla saa pisteitä, ei varsinaisesti kyseessä enää ole kamppailulaji. Huomioitavaa kuitenkin on, että sellaista harjoitusmetodia voitaisiin kyllä käyttää osana jonkin kamppailulajin harjoittelua. Vrt. olkapäähippa edellisessä viestissäni. Akrobaattisten liikesarjojen suorittaminen musiikin tahtiin ei myöskään ole kamppailulaji jos liikkeillä ei pääasiallisesti ole enää kamppailullista tarkoitusta, vaikka niiden alkuperä olisikin jossain kamppailutaidossa. Liikkeiden huitominen ilmaan sen sijaan on kamppailulaji, jos harjoittelija mieltää sillä tavalla nimenomaan opettelevansa kamppailua, oppii hän sitä tosiasiallisesti sitten miten hyvin tai huonosti tahansa.
Kädenvääntö kuuluu kamppailu-urheilun piiriin ja on eräänlaista hyvin rajoitettua painia.
Yhtä lailla sitten köydenveto ja moni muukin fyysinen peli/leikki on kamppailulaji. Siinäkin voitaisiin kilpailla organisoidusti, ja siinäkin varmasti olisi mahdollista miettiä erilaisia taktiikoita ja tekniikoita ja harjoitella tavoitteellisesti.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2462
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#109

Viesti tapsaattori »

DeusVult kirjoitti: heinä 9, 2019, 07.30 Kuitenkin lähtökohtaisesti kamppailulaji on sellainen (johonkin pisteeseen) systematisoitu fyysinen taitokokoelma, jonka alkuperäinen tarkoitus on parantaa henkilön mahdollisuuksia selvitä tappelussa, taistelussa tai muussa vastaavassa väkivaltatilanteessa. Harjoittelun pitäisi myös jossain määrin edelleen pyrkiä täyttämään se alkuperäinen tarkoitus - pelkkä historiallinen perintö ei riitä mikäli laji on kehittynyt sellaiseksi, että alkuperäinen tarkoitus on korvaantunut jollain mitä ei enää kohtuudella voida mieltää liittyvän alkuperäiseen kontekstiin. Fyysiset pelit ja leikit, kuten vaikka sormikoukku, köydenveto, kädenvääntö ja merimiespaini eivät ole kamppailulajeja, vaikka niissä mitelläänkin voimia suoraan vastustajaa vastaan. Näin siis esimerkiksi olkapäähippa osana ip- tai potkunyrkkeilyharjoittelua on kamppailulajin harjoittelua, vaikka olkapäähippa itsessään ei ole kamppailulaji, vaikka siinä otellaan voimalla ja taidolla vastustajaa vastaan.
Kyllä, tämä on mun mielestä mainio pohja lähteä määrittelemään kamppailulajia ja edelleen sitä onko kädenvääntö kamppailulaji. Epäjohdonmukaista käyttää äänestystulosta (varsinkaan äänestystuloksen vastaisesti :D) tässä tilanteessa kun asiasta on mitä ilmeisimmin äänestetty intuitiivisesti. Foorum asettelu ei sinällään itse asiaa muuta mihinkään eikä ole merkityksellinen. Kauppias voi pisteää lohifileitä "Murot ja hiutaleet"-osastolle muttei ne ole yhtään sen enempää muroja kuin ennenkään.

Sillä perusteella, että kädenväännöllä on erittäin vähän tekemistä tappelun, taistelun tai muun vastaavan väkivaltatilanteen kanssa, olen sitä mieltä että kädenvääntö ei ole kamppailulaji. Todettakoon kuitenkin että kädenvääntö voi parantaa jotain esim. tappelussa hyödyllisiä ominaisuuksia.
Samalla perusteella esim. keihäänheitto ei ole kamppailulaji vaikka voikin suorastaan parantaa selvitytymismahdollisuuksia hyvin erityslaatuisissa väkivaltatilanteissa.
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#110

Viesti MikaM »

Tuonhan demosi Pitkämäkikin, kun joku pituusloikkija alkoi ilvehtimään kentän laidalla.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#111

Viesti Mika »

tapsaattori kirjoitti: heinä 9, 2019, 13.15
Kyllä, tämä on mun mielestä mainio pohja lähteä määrittelemään kamppailulajia ja edelleen sitä onko kädenvääntö kamppailulaji. Epäjohdonmukaista käyttää äänestystulosta (varsinkaan äänestystuloksen vastaisesti :D) tässä tilanteessa kun asiasta on mitä ilmeisimmin äänestetty intuitiivisesti.
Hmm, nyt vaikuttaisi vähän siltä, että Potkun filosofia on unohtunut. Se on kuitenkin huomattavasti tärkeämpi kuin mikään tällainen äänestys.
Potku.net on kaikkien taistelu-, kamppailu- ja itsepuolustuslajeista kiinnostuneiden kohtaamispaikka. Sivustolla esitellään lajeja, seuroja ja henkilöitä, käsitellään liikuntaa ja ravitsemusta sekä kehitetään eri lajien välistä yhteistyötä. Tarkoituksena on sekä tuoda lajeja ja niiden harrastajia lähemmäs toisiaan että kehittää lajimaailmamme imagoa myös suuren yleisön silmissä.
https://potku.net/tietoa/

Tuon ja ihan yleisen kunnioittavan keskustelun nimissä on hyvä muistaa, että tässä on kyse subjektiivisesta keskustelusta. Samassa on hyvä miettiä, miltä jotkut tämän keskustelun viestit näyttävät esimerkiksi kädenvääntäjien ja monen muunkin mielestä.

DeusVult, OK, se on eri asia sitten. Ja hyväähän tämä määrittelykeskustelu pääosin onkin ollut. :)

Jack, OK, kiitos vastauksestasi. :jepa:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 38
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#112

Viesti Lasse Candé »

Hyvä ratkaisu "inkludeerata", sanoi äänestykset ja sen semmoiset mitä tahansa. Kaikki halukkaat mukaan vain! (Ja tämä siis sellaiselta joka on äänestänyt ja äänestäisi uudestaan että kädenvääntö ei ole kamppailulaji.)

Samassa olen sitä mieltä, että keskustelu on tärkeää ja olen itse nauttinut DV:n hyvin perustellusta annista. Ei tuollaisessa ole tai ainakaan pitäisi olla mitään pelättävää. Se, mikä kamppailulaji on, on yksi tämän foorumin perustavanlaatuisimmista kysymyksistä ja on hienoa että kädenvääntö tarjoaa mahdollisuuden tämän upean kysymyksen käsittelylle.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#113

Viesti Andy »

DeusVult kirjoitti: heinä 9, 2019, 12.58Jos kevyen kontaktin pisteottelijat harjoittelevat tarkoituksenaan vain opetella voittamaan peli, jossa vastustajaa raajalla kevyesti koskettamalla saa pisteitä, ei varsinaisesti kyseessä enää ole kamppailulaji.
Jos pointfighting ei ole kamppailulaji, niin mitenkäs sitten taido?



Tai entä WKF-karate? Siinähän voi saada pisteen jopa koskettamatta vastustajaa.



Oletko sitä mieltä, että nämäkään eivät ole kamppailulajeja? Tai jos ovat niin miksi ne ovat ja pointfighting ei ole?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Eelo
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 1692
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#114

Viesti Eelo »

Sanon tähän alkuun, että täydellisistä määritelmistä (tai niiden puutteesta) kiukuttelu on turhaa. Vaikka emme ikinä saisi viimeistä ratkaisua aikaseksi, on meillä huonompia ja parempia määritelmiä. Nyt me etsitään mahdollisimman hyviä perusteita eri määritelmille. Hyväksyttävä lopputulos voi olla sellainen missä löydämme pari hyvin perusteltua määritelmää, joiden läpi asiaa voi tutkia. Ihan oikeasti suosittelen kaikkia lukemaan edelliselle sivulle postaamani tutkimuksen liittyen aiheeseen.
DeusVult kirjoitti: heinä 9, 2019, 12.58 Tarkoitus määrittelee luokituksen. Pullonavaaja on pullonavaaja, jos se on sellaiseksi tarkoitettu, vaikka pullon saisi auki myös vaikka stendarilla, ja vaikka pullonavaaja olisi niin huono, ettei sillä saa kunnolla pulloa auki. Jos kevyen kontaktin pisteottelijat harjoittelevat tarkoituksenaan vain opetella voittamaan peli, jossa vastustajaa raajalla kevyesti koskettamalla saa pisteitä, ei varsinaisesti kyseessä enää ole kamppailulaji. Huomioitavaa kuitenkin on, että sellaista harjoitusmetodia voitaisiin kyllä käyttää osana jonkin kamppailulajin harjoittelua. Vrt. olkapäähippa edellisessä viestissäni. Akrobaattisten liikesarjojen suorittaminen musiikin tahtiin ei myöskään ole kamppailulaji jos liikkeillä ei pääasiallisesti ole enää kamppailullista tarkoitusta, vaikka niiden alkuperä olisikin jossain kamppailutaidossa. Liikkeiden huitominen ilmaan sen sijaan on kamppailulaji, jos harjoittelija mieltää sillä tavalla nimenomaan opettelevansa kamppailua, oppii hän sitä tosiasiallisesti sitten miten hyvin tai huonosti tahansa.

DeusVult kirjoitti: heinä 9, 2019, 07.30 Kuitenkin lähtökohtaisesti kamppailulaji on sellainen (johonkin pisteeseen) systematisoitu fyysinen taitokokoelma, jonka alkuperäinen tarkoitus on parantaa henkilön mahdollisuuksia selvitä tappelussa, taistelussa tai muussa vastaavassa väkivaltatilanteessa. Harjoittelun pitäisi myös jossain määrin edelleen pyrkiä täyttämään se alkuperäinen tarkoitus - pelkkä historiallinen perintö ei riitä mikäli laji on kehittynyt sellaiseksi, että alkuperäinen tarkoitus on korvaantunut jollain mitä ei enää kohtuudella voida mieltää liittyvän alkuperäiseen kontekstiin. Fyysiset pelit ja leikit, kuten vaikka sormikoukku, köydenveto, kädenvääntö ja merimiespaini eivät ole kamppailulajeja, vaikka niissä mitelläänkin voimia suoraan vastustajaa vastaan. Näin siis esimerkiksi olkapäähippa osana ip- tai potkunyrkkeilyharjoittelua on kamppailulajin harjoittelua, vaikka olkapäähippa itsessään ei ole kamppailulaji, vaikka siinä otellaan voimalla ja taidolla vastustajaa vastaan.
Okei revin nyt näistä kahdesta viestistä sen mitä tarkoitat kamppailulajilla ja teen niistä selkeämmän paketin itselleni. Toivottavasti en nyt laita sanoja sun suuhun.

1. Intentiona parantaa henkilön mahdollisuuksia (kykyä) selvitä väkivaltatilanteessa.
2. Ei merkitystä parantaako tosiasiallisesti kykyä, jos harrastaja mieltää opettelevansa väkivaltatilannetta varten.
3. Pelkkä historiallinen yhteys väkivaltaan ei riitä.
4. Systematisoitu taitokokoelma.

Tämä on vähän ongelmallinen kilpalajien kannalta, jos emme hyväksy kilpailuita väkivaltatilanteiksi. Intentiona yleensä kuitenkin on treenta kisoissa pärjäämiseen, eikä harrastaja välttämättä tähtää kadulla pärjäämiseen. Toiseksi tämän sisään menee punttaaminen (Muistan nähneeni, jonkun crossfit combatin jossain) väkivaltaisuudet mielessä, jos sellaisen yhteisön perustaa.

Iso kysymys tässä onkin, että mitä tarkoitamme väkivaltatilanteella. Lähden siitä, että kamppailulajien kontekstissa kyse on toisen fyysisestä alistamisesta (pakottamisesta) sellaisella tavalla sellaiseen tilaan, jota ja johon hän ei itse halua. Kamppailu tähtää tähän.

Ensinnä pitää huomata, että kamppailua on ollut kahdenlaista läpi ihmiskunnan olemassaolon, ainakin tuntemani kamppailulajitutkimuksen mukaan. (voin linkata lähteitä jos haluatte)

1. Taistelua, as in hengenlähtö ja muu herkku, puolustetaan todelliselta vaaralta. Häviöllä erittäin vakavat suorat seuraukset itselle.
2. Sosiaalista, jonka tarkoitus on katsoa kuka on kingi, miellyttää jumalia jne. Häviö ei välttämättä suoraan huono lopputulos.

Nämä eivät tietenkään sulje toisiaan pois ja moni laji valmistaa molempiin tapauksiin. Molemmat myös koskettavat väkivaltatilanteita, toisessa kyse ei ole ns. katutilanteesta vaan muunlaisesta voimien mittelystä väkivallan avulla. Tähän menevät esim. monet perinnepainit, joita on tehty vain rituaalisesti (tarkoituksena kamppailussa ei ole ollut taistelu). Se kuvitelma, että kaikki kamppailu olisi alunperin ollut ykköstä on vain meidän väkivaltafantasioita.

Noh kamppailulajeja ovat nähdäkseni kaikki lajit, jotka valmistavat (ja joissa on intentio) jompaan kumpaan (tai molempiin, mikä on yleistä) kamppailuihin. Pelkkä historiallinen yhteys ei riitä ja taitojen pitää olla systematisoitu. Lisään myös sen, että systeemissä näiden taitojen pitää liittyä suoraan kamppailutilanteeseen (eli ei riitä jos harjoitetaan kamppailussa hyödyllisiä ominaisuuksia, jos tekniikat eivät ole suoraan kamppailutekniikoita). Tällä tavalla määriteltynä kilpalajit säilyvät, mutta sellaiset lajit, joita treenataan yksin tehtävää esitystä varten eivät (vaikka olisi historiallinen yhteys) ole kamppailulajeja. Kutsukaamme niitä tanssiksi.

Tämä pitää kuitenkin sisällään sormikoukut ja monet muut vastaava pelit, jos niitä systematisoitaisiin taitokokoelmiksi, mutta itse en näe tässä ongelmaa. Kaikki pallopelit ja leffajutut jää pois koska niiden pointti ei ole väkivallassa, vaikka väikivaltaisia olisivat. Ongelmana on vielä crossfit combat, jos sitä treenataan ykköstä varten ja esitetään, että penkkaaminen on oikeastaan lyömistä. Noh tämän voisi ehkä ratkaista sillä, että taitoja pitää harjoitella systemaattisesti suoraan väkivaltatilanteessa kaveriin. Tämä voi olla kuitenkin vielä enemmän vääntöä herättävä juttu, sillä pelkästään yksin treenattavat lajit tippuu pois, onko tämä ongelma?

Kädenvääntö on kuitenkin selkeästi sosiaaliseen kamppailuun tähtäävä laji, josta on apua myös taistelussa. Se on systematisoitu taitokokoelma, jossa käytetään väkivaltaa myös harjoittelussa toiseen ihmiseen. Näin määriteltynä se olisi kamppailulaji.

Kaikki boldaukset omiani.
Eelis Mikkola
rasvavalas
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 54
Lauteille: Maaliskuu 2013

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#115

Viesti rasvavalas »

Kädenvääntö on voimailulaji. Oliko muuta?
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#116

Viesti Andy »

Onko kreikkalais-roomalainen paini voimailulaji, jos kädenvääntökin on? Tai nyrkkeily? Jos eivät, niin miksi?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#117

Viesti DeusVult »

Andy kirjoitti: heinä 9, 2019, 21.08 Jos pointfighting ei ole kamppailulaji, niin mitenkäs sitten taido?
Jos taidokat kokevat, että harjoittelemansa asiat olennaisesti liittyvät kamppailemiseen, niin sitten se varmaan on kamppailulaji, näytti kilpailut miltä hyvänsä. Jos he taas kokevat harjoittelevansa erilaisia akrobaattisia liikkeitä, joita puolivapaassa vuorovaikutuksessa tanssin tavoin toteuttaessa saa pisteitä, niin sitten se ei ole. Eihän kilpatanssikaan ole kamppailulaji.
Tai entä WKF-karate? Siinähän voi saada pisteen jopa koskettamatta vastustajaa.
Ei sillä ole väliä mistä sen pisteen saa.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#118

Viesti Andy »

Ai nytkö se kamppailulajillisuus riippuu harrastajan omasta kokemuksesta?

Entä jos pointfighterit ja musiikkikataajat kokevat harjoittelevansa kamppailua? Eikö tämä koskekaan heitä ja jos ei niin miksi? Tai ne kädenvääntäjät? Entä muuttuuko vaikkapa ammunta kamppailulajiksi, jos joku harrastaja kokee sen kamppailun harjoitteluna?

Entä jos ottelun toinen osapuoli kokee kamppailevansa ja toinen ei? Onko siinä nyt kyseessä kamppailu vai ei? Vai onko se puoliksi kamppailua?

Kuulostaa kovin hankalalta perustelulta.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
injunjack
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1617
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Helsingin mlk.
Etulaji: Seibukania - perkele

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#119

Viesti injunjack »

Tuntematta lainkaan kädenväännön taitokokoelmaa minusta tämä puuttuu
Eelo kirjoitti: heinä 9, 2019, 21.25 Systematisoitu taitokokoelma
Jos minä treenaisin vaan chudanukea, eli karaten keskitorjuntaa (vieläpä ulkoa sisäänpäin), vaikka tapoja tehdä se on muutamia, ei se tekisi minusta kummoista kamppailijaa, jos en treenaisi muita tekniikoita siinä samalla. Eikä saman asian tekeminen yhdellä kädellä muutamalla eri asialla ole minusta vielä kummoinen taitokokoelma.
Taitaa ne "jatkot" sille kädenliikkeelle puuttua kädenväännöstä. Ymmärtääkseni litsari vastustajan naamaan, kun käsi on väännetty pöytään ei kuulu ko. lajin tekniikka-/taitovalikoimaan? Ei edes sillon kun treenataan vaan omaksi huviksi ilman aikomusta kilpailla.

Tämä puute, pyrkimys vahingoittaa vastustajaa, aiheuttaa sen, ettei kädenvääntö ole kamppailulaji.
(juu, sääntöjen mukaisessa pistehippastelussa puuttuu sama asia, MUTTA niillä tekniikoilla pystytään tekemään se kilpailutilanteen ulkopuolella. Ja kamppailulajin tekniikka- / taitokokoelma sisältää asioita joilla vahingoittaa vastustajaa. Tämä puuttuu edelleenkin kädenväännöstä)
Eelo kirjoitti: heinä 9, 2019, 21.25 Pelkkä historiallinen yhteys väkivaltaan ei riitä

Tämäkin taitaa puuttua, vai mikä on kädenväännön yhteys väkivaltaan, sellaisena kuin me kädenväännön tunnemme?
-REMEMBER; SOME PEOPLE ARE ALIVE SIMPLY BECAUSE IT IS ILLEGAL TO SHOOT THEM-

Kauas on pitkä matka.
https://www.facebook.com/SeibukanPKS/
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

#120

Viesti DeusVult »

Andy kirjoitti: heinä 10, 2019, 08.29 Ai nytkö se kamppailulajillisuus riippuu harrastajan omasta kokemuksesta?

Entä jos pointfighterit ja musiikkikataajat kokevat harjoittelevansa kamppailua? Eikö tämä koskekaan heitä ja jos ei niin miksi? Tai ne kädenvääntäjät? Entä muuttuuko vaikkapa ammunta kamppailulajiksi, jos joku harrastaja kokee sen kamppailun harjoitteluna?

Entä jos ottelun toinen osapuoli kokee kamppailevansa ja toinen ei? Onko siinä nyt kyseessä kamppailu vai ei? Vai onko se puoliksi kamppailua?

Kuulostaa kovin hankalalta perustelulta.
Asia on melko yksinkertainen, etkä saa sitä rikottua mukafiksulla saivartelulla vaikka miten yrittäisit.

Potkiessaan maegeria ilmaan seibukanisti harjoittelee kamppailulajia, koska hän uskoo voivansa käyttää potkua myös fyysisessä kamppailutilanteessa ja harjoittelemalla sitä parantavansa mahdollisuuksiaan pärjätä sellaisessa tilanteessa. Potkiessaan maegeria ilmaan ryhmäliikuntatunnin body combat -ohjaaja ei harjoittele kamppailulajia, koska hänen pääasiallinen tavoitteensa on kunnon kohottaminen. Potku ei ole hänelle kamppailutekniikka, vaan jumppaliike, eikä hänelle ole merkitystä sillä miten hyvin potku toimii kamppailutilanteessa. Kuitenkin päällepäin voi näyttää, että kumpikin tekee täysin samaa asiaa, eli potkii maegeria ilmaan.

Jos pointfighteri on kiinnostunut taitojensa soveltuvuusta muuhunkin kuin ainoastaan kilpailutilanteen rajaamaan pelitilanteeseen , hän varmaankin harjoittelee kamppailulajia. Jos häntä taas kiinnostaa ainoastaan voittaa peli, jossa vastustajaa pyritään kevyesti koskettamaan raajalla, hän tietenkin optimoi harjoittelunsa sen mukaan, eikä kyse varsinaisesti ole kamppailulajista, vaan pelistä. Vapaaottelijat ja nyrkkeilijät pyrkivät fyysisesti vahingoittamaan vastustajaansa myös kilpailutilanteessa (ainakin mikäli potkun isoja poikia on uskominen), ja heidän käyttämänsä tekniikat - vaikkakin rajattuja - ovat kuitenkin suoraan sovellettavissa myös valvotun kilpailutilanteen ulkopuolisiin kamppailuihin joissa väkivallan uhka on todellinen. Näin he siis hyvin usein harjoittelevat kamppailulajia, vaikka periaatteessa heitä ensisijaisesti kiinnostaisikin vain kilpailussa pärjääminen. Tämä tietysti on tapauskohtaista. Jos vapaaottelun sääntöjä muutettaisiin niin, että ainoa sallittu tekniikka olisi nilkkalukko, olisi laji siinä määrin eriytynyt oikeasta kamppailusta, ettei sitä enää voisi järkevästi pitää kamppailulajina.

Ja kyllä, kaksi henkilöä voivat periaatteessa harjoitella samaa lajia, mutta niin että toinen harjoittelee kamppailulajia tai toinen harjoittelee urheilulajia tai kuntoilulajia. Tällainen ei tietenkään ole kaikissa lajeissa mahdollista ilman, että vähintään toinen henkilöistä on ymmärtänyt jotain väärin ja/tai harjoittelee lajin periaatteiden tai filosofian vastaisesti, mutta toisaalta joissain lajeissa epäilemättä on.

Pelkkä oma kokemus ei kuitenkaan tietenkään riitä, ollakseen kamppailulaji lajin tulee sisältää tekniikoita ja/tai taktiikoita jotka liittyvät kamppailemiseen muutoinkin kuin lajin itsensä määrittelemän kontekstin sisällä. Esimerkiksi "pukkitappelu" (se ala-koulun harrastus, jossa seistään puomin päällä ja yritetään etukädellä huitomalla pudottaa vastustaja) ei ole kamppailulaji vaikka sen harrastajat sanoisivat mitä, koska se ei sisällä käytännössä mitään sellaisia elementtejä jotka valmentaisivat henkilöä kamppailuun missään muussa kuin lajin omassa, hyvin suppeassa toimintaympäristössä.

Ja kuten sanottu, "kamppailulaji" on monen muun tavoin pitkälti maalaisjärkeen perustuva käsite. Ei ole kovin hedelmällistä tivata laji kerrallaan että "mites tämä? Onko tämä kamppailulaji? Jos on, niin onko /eikö tämäkin?", kunnes lopulta löytyy joku laji joka näennäisesti osoittaa määritelmän puutteellisuuden. Minä olen nyt jo parissakin viestissä pyrkinyt määrittelemään mikä on kamppailulaji, kun sitä nimenomaan pyydettiin, mutta itse en ole vielä nähnyt että millä logiikalla sitten muut pelit ja leikit kuten merimiespaini, köydenveto ja pukkitappelu eivät ole kamppailulajeja jos kerran kädenvääntö on? Voisiko siihen saada jotain analyysiä niiltä jotka ovat sitä mieltä, että kädenvääntö on kamppailulaji?
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 28 kurkkijaa