Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Valvoja: Valvoja

Vastaa

Tarvitseeko yksityishenkilö tai perhe Suomessa omaa autoa?

Kyllä
30
51%
Kyllä, mikäli... (mitä?)
12
20%
En osaa sanoa
2
3%
Ei, mikäli... (mitä?)
10
17%
Ei
5
8%
 
Ääniä yhteensä: 59

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 88936
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 620 kertaa
Tykätty: 217 kertaa
Viesti:

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#76

Viesti Mika » helmi 10, 2015, 19.47

Lasse Candé kirjoitti: Hämärän peittoon jää mitä voisi olla.
Minulle ei omalta osaltani jää: elämä olisi monin verroin helpompaa ja varsinkin edullisempaa. Okei, töissä en voisi käydä ilman autoa, joten auto on siinä mielessä pakollinen, mutta voi hyvää päivää mitä auto vuodessa maksaa... Liikennevakuutus, vapaaehtoinen vakuutus, polttoaineet, katsastus, varaosat ja omatoiminen huolto (sisältää noin 579 eri tapahtumaa) ja tietysti ajoneuvovero ( :roll: )... Nuo jo yksinään tarkoittavat useimmille useita tuhansia euroja vuodessa. Jos sitten pitää vielä maksaa jollekulle tuntemattomalle ammattilaiselle huolloista ja korjauksista, nousee summa huomattavasti. Sillä rahalla lentelee ympäri maapallon parikin kertaa ja juo mallasviskiä päälle.

Jos ruuhkissa joutuu seisomaan julkisissa (metrossa ei tarvitse), siinä voi vaikka pelata taskubiljardia. Ratin takaa se on haastavampaa ja ainakin se keskeytyy usein (OK, automaattivaihteisto auttaa tässä).

Ja auta armias jos joku tekee autollesi pahaa tarkoituksella tai tahattomasti... Se on henkilökohtainen loukkaus, josta voi ja tulee rangaista raskaimman kautta ensin ilman viranomaisia ja sitten näiden kanssa. Raskasta sekin on.

En taida tuntea Lumo-kodeista ketään, mutta tuolla Hervannassa noita kavereitani ja tuttujani kuitenkin asuu, joten pidän korvani auki tästä uudesta palvelusta.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 15816
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 513 kertaa
Tykätty: 225 kertaa

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#77

Viesti Lasse Candé » helmi 10, 2015, 20.05

Niin siis, itselläni ei ole koskaan ollut edes ajokorttia, joten tarkoitin sitä että hämärän peittoon jää miten asiat saattaisivat olla mikäli minulla olisi se. Jos joku lukee väärin...

Pidän hyvinkin mahdollisena että jos minulla olisi "aina" ollut auto, se olisi tarpeellinen tai välttämätön. Ihminen tarvitsee sitä mitä sillä on ja muuta ei tarvitse. Nuo asiat ja varsinkin kustannukset kuulostavat niin pelottavilta että harkitsen hyvin vakavissani etten koskaan hankikaan autoa. Kortin voisin yrittää jossain vaiheessa saada aikaiseksi.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 88936
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 620 kertaa
Tykätty: 217 kertaa
Viesti:

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#78

Viesti Mika » helmi 10, 2015, 20.22

Laskeskelin muistiinpanoistani ja hihastani (polttoaineet), mitä olen viimeisen vuoden aikana maksanut auton omistamisesta ja sillä ajamisesta. Päädyin noin 4000 euroon, ja tuona aikana kaikki huollot olen tehnyt kavereideni kanssa. Ammattilaisen tallissa kokonaissumma nousisi tuosta huomattavan paljon. OK, tuossa on muutama sellainen vähän isompi ja sinällään harvemmin tarvittava toimenpide mukana (mm. molemmat alatukivarret sekä koko kierros jarrupaloja, jarrulevyjä ja talvikiekkoja), mutta kuitenkin jossain vaiheessa nuokin kaikki kuuluvat ohjelmistoon, jos ei vaihda koslaansa muutaman vuoden välein. Ja se vasta maksaakin, sillä auto on sijoituksena samaa luokkaa verkostomarkkinointiin sijoittamisen kanssa: rahaa menee ja menee eikä ikinä tule takaisin.

Teini-ikäisenä mietin, että menestyn ilman autoa. Vähän tässä nyt kävi toisin. Mitä kaikkea muuta olisinkaan voinut kaikki nämä vuodet tehdä sillä rahalla...
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

MikkeM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1561
Lauteille: Heinäkuu 2009
Paikkakunta: Klaukkala.
Tykännyt: 24 kertaa
Tykätty: 10 kertaa

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#79

Viesti MikkeM » helmi 10, 2015, 20.34

Valitettavasti on niin ettei esim lapsiperheet/eläintaloudet/työtilanteen takia ei moni pärjää ilman autoa, kerran laskeskelin jos olisi liittynyt citycar tai millä nimellä se menikään, niin oli sen verran kallista touhua, että oma auto voitti sen mennen tullen, ainakin meidän käytöllä.

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 15816
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 513 kertaa
Tykätty: 225 kertaa

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#80

Viesti Lasse Candé » helmi 10, 2015, 20.49

Lapsiperhepointin ymmärrän, mutta täytyy kysyä mitä tarkoitat eläintaloudella?

Työtilannekysymys on myös tietenkin sellainen että työpaikka X ja asuinpaikka Y eivät ole oikeastaan sen kiinteämpiä elämänasentoja kuin se onko autoa vai ei ja vaikkapa Mikan laskelmilla muuttamisen mahdollisuus ihan sellainen pointti jota kannattaa peräti miettiä auton mukanaan tuoman "lisävuokran" mielessä. Uskon myös että hyvin monessa tapauksessa auton tarve työssäkäyntiin on enemmän tapa kuin todellinen tarve.

Näen arjessani lisäkseni useita jotka matkustavat kahden korven välillä bussilla ja tiedän yhden joka jopa matkustaa umpikorpeen duuniin bussilla. Yhden tapauksen tiedän joka matkusti kimppakyytimenettelyllä kahden totaalisen korven välillä siten ettei edes ollut kunnon bussikyytiä tarjolla. Tietenkin jollainhan se auto sitten pitää olla, mutta vähän sellaisena ajatuksena että mahdollisuuksia on. Ja tietenkin varsinkin jos on pakko. (Omaa tilannettani tosin helpottaa että aamuisin toimii kimppakyyti, jolloin vieläpä pääsee duunipaikalle vähintään 20 min ennen päivän alkua.)

Koska joku jo kuitenkin vetelee herneitä nenään joka tapauksessa, niin sanottakoon että en yleistä mihinkään suuntaan enkä varsinkaan moiti sinun, arvoisa lukija, päätöksiäsi.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 3464
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#81

Viesti YJT » helmi 10, 2015, 21.02

Olen aikanaan kuulunut CityCarClubiin (=autojen yhteiskäyttöpalvelu) varmaan pari-kolme vuotta. En oikein voi suositella, sillä se ei ollut mitenkään erityisen halpaa eikä oman kokemukseni perusteella kätevää. Voi tietysti olla, että toiminta on noista vuosista kehittynyt; minä olin mukana firman melko alkutaipaleella.

Suurin ongelma oli, että oma auton tarve oli osattava arvioida etukäteen. Lähtöaika nyt oli useimmiten helppo tietää, mutta paluuajan arvioinnin kanssa oli usein ongelmia joten auto tuli varmuuden vuoksi usein otettua pidemmäksi ajaksi kuin mitä tarvitsisi. Jos paluu venähti myöhään, tällä ei ollut juurikaan merkitystä koska yötunnit sai 90% alennuksella muistaakseni (eli oli melko se ja sama, varasiko auton puoleen yöhön vai aamuun saakka).

Auton palauttaminen taas oli välillä melkoista seikkailua, koska auto piti periaatteessa palauttaa tiettyyn paikkaan, ja usein kävi niin että vaikka nämä tietyt ruudut oli varattu CCC:lle, niin niihin oli kuitenkin pysäköitynä jotain muita autoja. Ainoa paikka jossa ei ollut tiettyä parkkiruutua vaan auton voi jättää johonkin vapaaseen ruutuun parkkikentälle oli Helsingin rautatieaseman lähellä, ja se taas ei välttämättä ollut kätevä paikka hakea tai palauttaa autoa, vaikka keskustassa asuinkin.

Palveluun kuuluminen ei ollut ilmaista, vaan kuukausimaksut juoksivat, vaikka ei olisi autoa käyttänyt kertaakaan. Myös perillä oltaessa joutui luonnollisesti maksamaan autosta tuntitaksaa, joten jos oli menossa vaikka viikonloppuvisiitille jonnekin, niin mittari raksutti koko ajan vaikka auto ei olisi liikahtanutkaan perilläolon aikana. Varmaan olisi monessa tapauksessa halvempaa ja yksinkertaisempaa mennä vaan kylmästi taksilla. Ja jos auton tarvetta on harvemmin, niin voi ottaa perinteisesti autovuokraamon auton.

Tuo Mikan linkittämä VVO:n yhteiskäyttöauto saattaisi olla toimivampi ainakin tuon auton nouto- ja palautuspaikan suhteen. Silti jää ongelmaksi ainakin se, että varausta tehtäessä on osattava arvioida, kuinka kauan tarvitsee autoa.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 88936
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 620 kertaa
Tykätty: 217 kertaa
Viesti:

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#82

Viesti Mika » maalis 23, 2015, 22.39

Tämä tilastotieto ei ainakaan suoraan puolla yksityisautoilusta julkisiin siirtymistä.
Työmatkat ovat entistä pidempiä. Valtiolle tulee vuosittain noin 1,5 miljardin euron lovi verotuloihin, sillä työmatkoista maksettujen verovähennysten määrä on kasvanut viime vuosina.

Suomalaisten työmatkat ovat pidentyneet keskimäärin viisi kilometriä sitten 1990-luvun. Viimeisen viiden vuoden ajan on kasvanut myös valtion verovähennystuki työmatkalaisille.

Valtiolle työmatkoista tulee vuosittain noin 1,5 miljardin lovi verotuloihin. Vuonna 2013 matkakuluja vähennettiin 1 580 miljoonaa euroa.

Työmatkavähennys onkin selkeästi yleisin itse ilmoitettu vähennys – toissavuonna verohelpotusta työmatkastaan sai yli 800 000 suomalaista. Verovähennystä voi maksimissaan saada jopa 7 000 euroa vuodessa.
Työmatkat pitenevät – valtion tuloihin miljardilovi, työntekijällä vähemmän vapaa-aikaa | Yle Uutiset | yle.fi
http://yle.fi/uutiset/tyomatkat_pitenev ... aa/7885361" onclick="window.open(this.href);return false;
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 88936
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 620 kertaa
Tykätty: 217 kertaa
Viesti:

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#83

Viesti Mika » touko 27, 2015, 18.13

Tämä kuulostaa ihan mielenkiintoiselta. :peukku:
Valtion kannattaisi alkaa edistää yksityisten kansalaisten pienimuotoisia kimppakyytipalveluita esimerkiksi veroporkkanalla, todetaan Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tilaamassa raportissa.

Raportin kirjoittajat esittävät lakimuutosta, joka sallisi yksittäisille autoilijoille mahdollisuuden periä korvausta esimerkiksi tavarankuljetus- tai kimppakyytipalvelusta ilman huolta naapuriavun veroseuraamuksista.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi kauppakassin kuljettamista ikäihmisille tai vaikkapa kimppakyydin tarjoamista työmatkan taittajalle.

Ehdotuksen mukaan autoilijan ei tarvitsisi maksaa palvelusta saamastaan tuloista veroja, mikäli toiminta tuottaisi alle 2 000 euroa vuodessa.

– Toivomme että nyt aloittava hallitus edistää kokeilukulttuuria, toteaa raportin toinen kirjoittaja Harri Paloheimo.
Autoilijoille ehdotetaan porkkanaa: Tarjoa kimppakyytejä ja tienaa verottomasti 2 000 euroon saakka | Yle Uutiset | yle.fi
http://yle.fi/uutiset/autoilijoille_ehd ... ka/8018717" onclick="window.open(this.href);return false;
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3478
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WTF Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Tykännyt: 176 kertaa
Tykätty: 22 kertaa
Viesti:

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#84

Viesti Puni » touko 27, 2015, 22.02

Jos tälläinen kimppa-auto -trendi jatkuisi, ainakin ruuhkatukkasuomessa vähenisi entisestään autonostotarve ja liikenne ja mitä kaikkea. Tänään näin jonkin artikkelin aiheesta, mutta en nyt saa kuolemaksenikaan päähän, missä.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/uuden ... o/L6wyJLAX" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.vvo.fi/6591.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Kamppailutaiteiden maaritelmä: Energian tuottaminen ja ohjaaminen kohti päämäärää, jossa vallitsee täydellinen harmonia ja väkivallattomuus.
Risto Hentunen

(Puni) Olet kamppailu-urheiliijan irvikuva ja kamppailuyhteisön häpeäpilkku mielipiteittesi kanssa.
-JM

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 88936
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 620 kertaa
Tykätty: 217 kertaa
Viesti:

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#85

Viesti Mika » touko 27, 2015, 22.09

@Puni, et sitten alustanut linkkejäsi — etkä muuten ole lukenut ketjua, sillä tuosta puhuttiin tuoreeltaan tässä ketjussa silloin talvella. :D
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3478
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WTF Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Tykännyt: 176 kertaa
Tykätty: 22 kertaa
Viesti:

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#86

Viesti Puni » touko 27, 2015, 22.11

Myönnän virheeni. Mutta minä olenkin vain laiska, poloinen rölli joka ei jaksa. Ja se pääasia oli siis, että näin artikkelin aiheesta TÄNÄÄN, mutta en muista MISSÄ. Sniff. Voinko nyt mennä takaisin nurkkaan häpeämään Mika?
Kamppailutaiteiden maaritelmä: Energian tuottaminen ja ohjaaminen kohti päämäärää, jossa vallitsee täydellinen harmonia ja väkivallattomuus.
Risto Hentunen

(Puni) Olet kamppailu-urheiliijan irvikuva ja kamppailuyhteisön häpeäpilkku mielipiteittesi kanssa.
-JM

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 88936
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 620 kertaa
Tykätty: 217 kertaa
Viesti:

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#87

Viesti Mika » heinä 16, 2019, 10.05

Nämä yksityishenkilöiden väliset talousmarkkinat kehittyvät. Autojen vuokraamisen saralla Autolevi on yksi vaikuttaja, joka toimii Suomessa, Virossa ja Latviassa.

https://autolevi.fi/

Onko potkulaisilla kokemuksia tuosta? Yritän paraikaa varata autoa sieltä 2-3 viikon päähän yhdelle keikalle. Yhdessä takuusumma olisi ollut 600 euroa, joten hylkäsin sen. Pari muuta vuokraajaa on hylännyt pyyntöni, koska he tarvitsevat itse autoa silloin.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Atticora
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 731
Lauteille: Heinäkuu 2013
Tykännyt: 38 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#88

Viesti Atticora » heinä 16, 2019, 11.22

Ei ole kokemusta. Palvelu on avattu Suomessa toukokuussa, niin eihän tuolla ole kuin pari hassua autoa tarjolla, osa ilmoituksista vaikuttaa epäaidoilta, täytteeksi tehty? Ainakaan rekisteröimättä ei näy muuta. En ihmettele, vähän sivuja selailin ja näyttää vuokraaja ottavan tuossa aikamoisia riskejä.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 88936
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 620 kertaa
Tykätty: 217 kertaa
Viesti:

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#89

Viesti Mika » heinä 16, 2019, 13.34

Nopea googlailu antaa olettaa, että etelänaapurissa tuo palvelu on ehkä toiminut jopa vuosia.

Atticora, mitä riskejä näit noita sivuja selatessasi?

Minulla on lähtökohtaisesti myönteinen asenne tällaisia vertaispalveluja kohtaan. Skeptikko minussa nostaa päätään, kun mietin valvontaa, ongelmatilanteita ja epärehellisiä ihmisiä. Myös se on vähän harmaata aluetta, että yritykset käyttävät vertaispalveluja. Tuollakin (Viron puolella) selvästi on yksi autokauppias mukana. Tai sitten on kaverilla paljon autoja. :D
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Atticora
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 731
Lauteille: Heinäkuu 2013
Tykännyt: 38 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Onko oma auto Suomessa tarpeellinen?

#90

Viesti Atticora » heinä 16, 2019, 15.13

Pessimisti ei pety. Lukaisin UKK-osiota, aika heppoisalta näytti eväät lähes kaikkiin ongelmatilanteisiin - Ota yhteyttä sähköpostilla, niin koitetaan yhdessä selvitää, juu.. Isommat ongelmat voi toki yrittää selvittää oikeuden kautta, mutta raskasta se on. Pienempien haavojen kohdalla varmaan täytyy tyytyä nuolemaan haavat. Täyskasko ja erillinen oma vakuutus vuokratoimintaan pitää olla - tai sitten vuokrata pelkästään tienestimielessä jotain halpaa autoa, jota ei itse tarvitse mihinkään. Siitä rupeaa laskemaan, mikä hinta kannattaa oikeasti pyytää, että hommassa on järkeä. Ei varmaan jäädä kauas autonvuokrausfirmoista.

Sivuilla muuten väitetään, että vuokratulo on 10 000 euroon asti verovapaata. Taitaa olla sumutusta.

Toiminnan laajentuessa ja asiakaskunnan mainepisteiden kertyessä riskit varmaan pienenee. Kyllähän tuo kuitenkin virossa nyt taitaa pyöriä, mutta minusta vähän virolainen toteutus tässä vielä.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 17 kurkkijaa