Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Ravitsemuksesta

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Ravitsemuksesta

#196

Viesti Elina »

Ainahan poikkeuksia tietysti löytyy, mutta taustalla taitaa olla yleensä pidempiaikainen adaptoituminen kovaan harjoitteluun vähillä hiilihydraateilla. Niin kuin varmaan Heidinkin tapauksessa, kun kyseessä on noinkin kovan tason urheilija.
Mumonkan
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 88
Lauteille: Elokuu 2008

Ravitsemuksesta

#197

Viesti Mumonkan »

Elina kirjoitti: No niin. En päässyt kyllä lukemaan tuota toista artikkelia kokonaan (ilmeisesti pitää rekisteröityä)
Niin, sillähän minäkin kyselin että josko joku muu... :smt003
Ensinnäkin, glykeeminen kuorma lasketaan yleensä ateriasta, eli tuskinpa kukaan vetää 600 grammaa pelkkää ruisleipää kerralla. Ruisleipä tuskin on syynä lisääntyneeseen insuliiniresistenssiin kansanterveydellisellä tasolla.
Tuskin sentään, mutta jos oikein ymmärsin niin pointtina tuolla olikin enemmän puhua ylipäätään tietynlaisia tuotteita vastaan ja esimerkeiksi vain nostettu näitä yleensä terveellisiksi miellettyjä, kuten juuri ruisleipä.
Olennaisempaa ovat mielestäni seuraavat asiat (eivät tärkeysjärjestyksessä):
- tyydyttyneen rasvan välttäminen (tyydyttyneiden rasvojen saantisuositus sisältää transrasvat)
Mitkä ovat tärkeimmät syyt välttää tyydyttynyttä rasvaa?
Tuolla linkittämissäni sivustoissa mainitaan tutkimus jonka mukaan "tieteellinen näyttö rasvan kokonaismäärän, tyydyttyneen rasvan tai monityydyttymättömän rasvan yhteydestä sepelvaltimotautiin ei ole riittävää" ja tutkimuksena oli juuri tuo josta en päässyt näkemään kuin abstraktin ja kyselin sitä kautta että jos joku olisi osannut paremmin sitä tulkita ja kenties todeta tuon johtopäätöksen virheelliseksi.
Jos jonkin asian puolesta pitäisi näin liikunta-alan ihmisenä puhua, niin liikunta humahtaisi ykköseksi. Harmi vaan, että suurin osa ihmisistä pitää mielekkäämpänä kikkailla ravinnon kanssa - ymmärrettävää kyllä sinänsä, että ravinnon kanssa pelleily ei vaadi hikeä eikä väsytä.
Näin varmasti on, joskin kuten jo aiemmin totesin niin omat "kontaktini" tähän vähähiilihydraattiseen maailmaan ovat kaikki nuoria, normaalipainoisia, urheilullisia (ainakin yksi harrastaa vapaaottelua) ja päällisin puolin hyvinvoivan ja terveen oloisia ihmisiä. Heillä siis syyt ks. ruokavalioon ja sen ajoittaiseen "mainostamiseen" liittyvät yleiseen parempaan terveyden tunteeseen. Sillä asia itseänikin alkoi kiinnostamaan, sillä ainahan vähempi sairastelu (nykyään normaalit flunssa tai pari vuodessa) tai jaksaminen kiinnostaa. 8-)
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Ravitsemuksesta

#198

Viesti Andy »

Podcastissa juttua kamppailijan ravitsemuksesta.

0:00 ÄLÄ tee siitä liian vaikeaa
4:45 Ravitsemus kamppailulajeissa vs. fitness-lajeissa
8:40 Perusravitsemus
12:55 Ravitsemus treenin ympärillä
20:22 Lisäravinteet
32:25 Painonveto
37:20 ÄLÄ tee siitä liian vaikeaa

Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Ravitsemuksesta

#199

Viesti Jussi Häkkinen »

Mielestäni yksi mielenkiintoinen asia oli se, että nähtävästi 40 ikävuoden tienoilla makrot alkavat heilua sen suuntaan, että kaloreita on hyvä saada enemmän rasvasta kuin hiilihydraateista, jos treenaa kovaa. Itselläni oli kovan treenipäivän jälkeen olo kuin bussin alle jääneellä ennen kuin tajusin tämän. Ero on pieni mutta huomattava kehollisesti. Korostuu etenkin painonpudotuksessa ja recompissa.

Ja tietenkin - your mileage may wary. Oma kokemukseni on nyt puolivuotias ja keho on muuttunut tuolla reseptillä "hieman".
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Ravitsemuksesta

#200

Viesti Ile »

Toinen mielenkiintoinen ikääntymiseen liittyvä juttu koski proteiinin saantia ja lihasproteiinisynteesiä (joku tutkimus, jota Hulmi referoi).

Sen mukaan ikääntyneillä proteiini piti saada nopeasti harjoituksen jälkeen, jotta keho pystyi sen hyvin hyödyntämään. Parin tunnin päästä hyöty oli jo vähäisempi.

En tiedä/muista mitä ”ikääntynyt” tuossa tarkoitti, mutta varovasti voisi siis päätellä, että kun vuosia tulee lisää, niin harjoituksen jälkeinen aikaikkuna rakennusaineen nauttimiselle pikkuhiljaa lyhenee.

Nuoremmillahan se voi kai parhaimmillaan olla jopa pari vuorokautta, minkä vuoksi yleensä ajatellaan, että proteiinin osalta kokonaissaanti on merkittävämpi asia kuin se treenin jälkeisen palautusjuoman nauttiminen.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Ravitsemuksesta

#201

Viesti Jussi Häkkinen »

Ile kirjoitti: elo 11, 2019, 12.32 Toinen mielenkiintoinen ikääntymiseen liittyvä juttu koski proteiinin saantia ja lihasproteiinisynteesiä (joku tutkimus, jota Hulmi referoi).

Sen mukaan ikääntyneillä proteiini piti saada nopeasti harjoituksen jälkeen, jotta keho pystyi sen hyvin hyödyntämään. Parin tunnin päästä hyöty oli jo vähäisempi.
Käsitykseni mukaan treeninjälkeinen "proteiini-ikkuna" on aika vahvasti debunkattu ja yleisesti ottaen hyvänä suosituksena on, että proteiinia ja sopiva määrä hiilihydraatteja nautitaan n. 2h-3h aika-alueella treenin ympäristössä. Tässä on järkeä, koska kroppa on hyvin harvoin ravinnosta tyhjä ja proteiinisynteesi ottaa aikaa. Säännöllistä saantia pidetään tärkeämpänä kuin edes noin raffia ajoitusta.

En tiedä/muista mitä ”ikääntynyt” tuossa tarkoitti, mutta varovasti voisi siis päätellä, että kun vuosia tulee lisää, niin harjoituksen jälkeinen aikaikkuna rakennusaineen nauttimiselle pikkuhiljaa lyhenee.

Nuoremmillahan se voi kai parhaimmillaan olla jopa pari vuorokautta, minkä vuoksi yleensä ajatellaan, että proteiinin osalta kokonaissaanti on merkittävämpi asia kuin se treenin jälkeisen palautusjuoman nauttiminen.
Tämä kuulostaa hieman jännältä, koska käsitykseni mukaan ruoansulatus ei radikaalisti muutu, vaikka makrojen painotuksen edut hieman vaihtuvatkin - omallakin kohdalla pidän ikätutkimusta enemmän kyseenalaisena kuin sitä, että tuo jakauma sattuu sopimaan minulle. Oma lähtökohtani on se, että lasken ensin 200g proteiinia per vuorokausi eri lähteistä (kolmannes-puolet tulee proteiinilisistä) ja täytän sen jälkeen loput. Osansa nykyjaossa varmasti on silläkin, että pyrin aika vahvasti "body recompositioniin" varsinaisten isompien bulk-cut -syklien sijaan, jolloin makrot voivat olla erilaiset.

Ravinnon suhteen, kuitenkin, olen ymmärtänyt kropan olevan hyvinkin joustava kone niin makroilta kuin ajoitukseltakin.


Kiintoisiahan nämä asiat ovat kyllä! Nykyisellään olen siinä vaiheessa, jossa viimeisten rasvaprosenttiyksiköiden poisraapiminen käy jo jonkinasteisesta työstä. Tavoite on päästä arjessa n. 8% tasoon, joka olisi omassa mielessäni esteettisesti ja funktionaalisesti sangen hyvä, eikä sen jälkeen tarvitsisi ns. "kisakuntoon" ylipitkää laihdutusta kuten esim. 15% perustasolta lähtiessä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Ravitsemuksesta

#202

Viesti Ile »

Pointti ei siis tuossa ollut oikeastaan ruoansulatuksen puolella vaan nimenomaan harjoitetussa lihaksessa tapahtuvassa lihasproteiinisynteesissä.

Tämä synteesi eli lihassolujen korjaantuminen ja kasvu siis käynnistyy kun lihakseen treenatessa kohdistuu mekaaninen ja aineenvaihdunnallinen ärsyke. Lisäksi vaikutusta on ainakin harjoituksen aiheuttamalla hormonaalisella vasteella (anabolisten hormonien aktivoituminen) sekä verenkierron tehostumisella treenattavalla alueella.

Lihas on siis treenin jälkeen tietyn aikaa vastaanottavainen aminohapoille, joiden avulla se voi kasvaa.

Ja viitteitä on siis siitä, että ikääntymisen myötä tämä aikaikkuna pienenee, mikä näin maallikonkin mielestä kuulostaa jotenkin luonnolliselta.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Ravitsemuksesta

#203

Viesti Jussi Häkkinen »

Sikäli kyse on ruoansulatuksesta, että syöty proteiini ei välittömästi siirry vatsalaukusta kehon käyttöön vaan ottaa kohtalaisen ajan nimenomaan ruoansulatuksen käsittelyssä. Tuossa mielessä siis säännöllinen proteiinin nauttiminen aikaikkunan sijaan on hyvä tapa varmistaa se, että aminohappoja ylipäätään on kropassa saatavilla. Proteiini osana pre-workoutia ei siis ole ihan mätä idea ja voi - vaikka aikaikkuna olisikin olemassa - olla varmempikin tapa kuin palari.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Ravitsemuksesta

#204

Viesti Jussi Häkkinen »

Shredded Sports Science -kanavan mainio tiivistelmä proteiini-ikkunasta artikkelireferensseineen:



Osa 2:



TL;DR: Ajoitus on hyvin matalalla tärkeysjärjestyksessä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Ravitsemuksesta

#205

Viesti Ile »

Jussi Häkkinen kirjoitti: elo 12, 2019, 00.12Proteiini osana pre-workoutia ei siis ole ihan mätä idea ja voi - vaikka aikaikkuna olisikin olemassa - olla varmempikin tapa kuin palari.
Kyllä, Hulmikin on spekuloinut vähän tuohon suuntaan.

”Pitkin päivää” nauttimisessa on hyvä huomata se, että kerta-annoksen tulee kuitenkin olla riittävän iso, jotta lihasproteiinisynteesi käynnistyy kunnolla.

Kannattaa muuten lueskella myös Juha Hulmin juttuja. Ulosanti ei välttämättä ole kaverin suurin vahvuus mutta akateeminen perehtyneisyys on vakuuttava ja johtopäätöksensä ammattimaisen varovaisia. Ilmoittaa myös selkeästi lähdetutkimuksensa niin, että niihinkin voi perehtyä. Meni vähän aikaa tajuta, että kaveri on noin niinkuin kv-mittapuulla ihan kova tekijä.
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Ravitsemuksesta

#206

Viesti Ile »

Jussi Häkkinen kirjoitti: elo 12, 2019, 01.11 Shredded Sports Science -kanavan mainio tiivistelmä proteiini-ikkunasta artikkelireferensseineen:
Tässä yksi Hulmin & Verhon kirjoitus samasta aiheesta, samoja lähteitäkin joukossa (tai ainakin samojen kirjoittajien lähteitä):
https://lihastohtori.wordpress.com/2013 ... n-ajoitus/

Aika samantapaiset johtopäätökset mutta näkökulma hieman eri. Youtube-videon viesti on, että ei ole pakko vetää palkkaria jos ravitsemus muuten kunnossa ja Suomi-poikien viesti on, että palkkarista (ja etukäteistankkauksesta) todennäköisesti on jotain hyötyä mutta kokonaisuus ratkaisee.

Esim. tämän Hulmin ja Verhon jutussa referoiman tutkimuksen lähtökohtana (tsekkasin abstractin) oli nimenomaan välttää ne pari keskeistä virhettä, jotka videon hemmonkin mukaan aihepiirin tutkimuksia yleensä vaivaavat:
(taulukko 1. Cribb & Hayes 2006). Tässä tutkimuksessa harjoituksen yhteydessä (ennen ja heti jälkeen) nautittu proteiini-hiilari-kreatiini-lisä kasvatti lihasmassaa ja voimaa paljon tehokkaammin kuin saman lisän nauttiminen viiden tunnin etäisyydellä harjoituksesta. Koehenkilöt olivat voimaharjoitelleita nuoria miehiä.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Ravitsemuksesta

#207

Viesti Jussi Häkkinen »

Too long, didn't quote, mutta hyvää kamaa siellä! (Repesin Ahnuldin hauiskäännölle, vaikka raskasta eksentristä tuossa toki haetaan).

Vaikka itse kuulunkin varovaisesti "jatkuva prodensyönti" -poppooseen, voisin kyllä kokeilla sitä, että parin tunnin sisällä treenin jälkeen sen protskujuoman nappasin. Pitänee sekoittaa oma, koska yleensä palareissa on makuuni liikaa sokeria (makuaisti on mennyt jännäksi kun ei rouhi karkkia enää).

Kiitos, viittausvalinnat kertoivat suoraan artikkelin tason!
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Ravitsemuksesta

#208

Viesti Ile »

Jussi Häkkinen kirjoitti: elo 12, 2019, 11.32 Pitänee sekoittaa oma, koska yleensä palareissa on makuuni liikaa sokeria (makuaisti on mennyt jännäksi kun ei rouhi karkkia enää).
:) No niin...sama vika. Muutama vuosi totaalikieltäytymistä makeisista ja ylipäänsä varsinaisista "makeista" takana (ei siis sentään sokereista laajassa mielessä...). Ihan oma tarinansa*.

Tosin mulla seuraus on ennemminkin niin, että sopiva palari on sitten se herkku. Toki olen tarkkana sokerimäärien suhteen mutta viime vuosina olen käyttänyt valmiita tuotteita enkä sekoitellut.

Btw, kun myös tarkasti valikoituja proteiinipatukoita tulee käytettyä, niin huvittaa kun se "vain 1,4g sokeria" riittää nykyään tekemään siitä mukavalla tavalla makean, kun tyypillisessä suklaapatukassa sokeria on 15-20 kertainen määrä.

*en siis ajattele, että totaalikieltäytyminen karkeista, makeistä jälkkäreistä ja "sokerijuomista" olisi itsessään erityisen tavoiteltavaa. Kohtuus olisi hyvä ratkaisu myös. Itsellä vaan totaali on osoittautunut metodina tässä asiassa miellyttävämmäksi. Mielenkiintoinen sivuvaikutus, jota en edes tavoitellut mutta jonka vaan huomaan selvästi on se, että ns. napostelu ylipäänsä on käytännöllisesti katsoen loppunut, joitakin erikoistilanteita lukuunottamatta (pikkuannos suolaisia herkkuja grillaamisen oheen tms.).
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Ravitsemuksesta

#209

Viesti Jussi Häkkinen »

Ile kirjoitti: elo 12, 2019, 11.57 *en siis ajattele, että totaalikieltäytyminen karkeista, makeistä jälkkäreistä ja "sokerijuomista" olisi itsessään erityisen tavoiteltavaa. Kohtuus olisi hyvä ratkaisu myös. Itsellä vaan totaali on osoittautunut metodina tässä asiassa miellyttävämmäksi. Mielenkiintoinen sivuvaikutus, jota en edes tavoitellut mutta jonka vaan huomaan selvästi on se, että ns. napostelu ylipäänsä on käytännöllisesti katsoen loppunut, joitakin erikoistilanteita lukuunottamatta (pikkuannos suolaisia herkkuja grillaamisen oheen tms.).
Tässä ollaan erittäin samalla linjalla. Minulta napostelu loppui ensin siksi, että "vapaita kaloreita" on kiva käyttää hyödyllisemmin ja sitten siksi, että marjoihin ja hedelmiin tottunut suu totesi karkin aivan liian makeaksi. Nykyisin...no. Joskus hyvää suklaata jokunen pala, joskus salmiakkia jokunen karkki. Täyden pussin/levyn syöminen olisi todennäköisesti mahdotonta. Hyvä viini ja hyvä olut maistuvat ajoittain, samoin jalot juomat muutenkin, mutta siten, että illan maksimimäärä on kolme - eikä näitä iltoja kauhean usein ole. Lähinnä herkkua on kaneli/kardemummapulla kahvin kera joskus perjantaisin, kuten taisin sanoakin. Fredagsfika on täällä käsite.

Kuukausi sitten eräs jenkkituttuporukka kysäisi illalla ulkona ollessamme, että millaisia juttuja napostelen. Piti ihan todeta, että nyt kun asiaa ajattelen, minä en napostele lainkaan. Tästä tuli jonkin verran hämmennystä. Leffassa menee joskus pienin mahdollinen popcorn.

Suolaiset herkut ovat joskus aterian yhteydessä kiva juttu. Sokeria menee (joskin harvoin, ehkä kerran-pari kuussa) kastikkeisiin ja glaseeraukseen (mm. red pork on ihan lempiruokiani). En koe olevani mitenkään ehdoton tai totaalinen asian suhteen, niitä ei vain tule syötyä. Etikkaisia säilykkeitä sitten syö mielellään ja hillosipuleita, punajuuria jne. siirtää mieluusti ääntä kohti - syntimäärä on sangen pieni.
Pahin pahe ovat laadukkaat juustot, mutta niissäkin kerta-annos on erittäin pieni. Rustiikkinen maalaisleipä on herkkujen listalla, syön ehkä kerran viikossa. Arkileipää 1-2 viipaletta päivässä.


Hupaisana juttuna: Viimeksi proteiinijauheita ostaessani ostin itselleni uuden merkin - Body Sciencen - tuotteita. Vaikka isolaatti ei ihan tiukinta isolaattia olekaan, totesin että tarjouksessa hinta-tehosuhde on riittävän kohdallaan. Olin tottunut aika pahvilaatikkomakuisiin proteiineihin, joten "hieman" leuka lossahti kun maku oli suoraan dumlekarkkitasoa (tökkäsi melkein liian makeana) ja oli pakko raapaista pussi käteen varmistaakseni, ettei vahingossa tullut ostettua jotain mass gaineria. Ei ollut gainer, ei, mutta ei ripaustakaan normaalista paffilaatikosta maussa. Nykyisin hörppään tällaisen sokeroimattoman marja-omenasoseen (kiitos, Lidl, annospakkauksista) ja kofeiinin kera ennen treenejä.

Kreatiinista olen muuten tuon artikkelin kanssa hieman eri mieltä. Käytännössä siinä tavoitteena kuitenkin on saturaatio, joten alkuvaiheen jälkeen (riippumatta käyttääkö "lataamista" vai ei) ajoituksella ei ole väliä, koska nautittu kreatiini ei siirry käyttöön suoraan. Mielestäni se on siis tärkeintä nauttia vain suhteellisen säännöllisesti siihen aikaan milloin se on kullekin kätevintä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 37 kurkkijaa