Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Asennoista

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Taisteluasento

#241

Viesti Lasse Candé »

Mikä olisi se laji jossa tämä paljasnyrkkeilyottely käydään?

Voi olla että aloittelevalle on hieman vaikea ymmärtää kuinka itsepuolustus eroaa vaikkapa nyrkkeilystä tai vapaaottelusta. Se ei ole ihmekään, sillä myös pidemmän linjan kamppailijoille tämä ero ei ole päivänselvä. Olen aivan liian monta kertaa todistanut ihmisten maalaavan sellaista kuvaa itsepuolustuksesta, jossa asetelma olisi jotenkin ottelullinen, kuten vapaaottelussa, paitsi että säännöt eivät ole selkeästi kirjoitettuja ja yhteisesti ymmärrettyjä.

Jos ottelulliset asennot siis kiinnostavat, sinun täytyy selvittää asia siinä lajissa missä on tarkoitus otella. Ja jos taas itsepuolustus kiinnostaa, kannattaa huomata että siinä ei mielellään oteta asentoa vaan toimitaan. Jos taas valmistaudutaan, viittaan omiin aiempiin viesteihini. Jos silti tekee mieli yrittää nähdä itsepuolustus toimivan otteluasennon kautta, mieti itse tilannetta jossa olet mahdollisesti päätymässä hyökkäyksen uhriksi. Sitten mietit otteluasentoa paljain nyrkein. Ja sitten sitä, mitä viestit kun olet jostain syystä nostanut nyrkkisi valmiusasentoon.



Ylipäätään näissä unohdetaan aivan liian usein se, että perusasennot tai miksi niitä ikinä haluaa kutsua, ovat laadittuja siten että ovat neutraalilla tavalla toimintaympäristön keskiössä. Niillä on tärkeä harjoitusmerkitys järkevänä alkuasentona perustekniikkaan, jotta sitä tekniikkaa voi sitten käyttää monipuolisesti. Kilpalajeissa sitten lisäksi nämä asennot ovat taktiikan keskiössä.



Mitään yhtä oikeaa asentoa ei silti ole. Jos kiinnostaa enemmän ottelulliset kannattaa katsoa vapaaottelun asentojen kirjoa sekä paljasnyrkkivalmentajien jauhantaa. Jos taas itsepuolustusasiat kiinnostavat, kannattaa katsella noita fencejä jne, jotka tosin imho lähtevät liikaa liikkeelle voimankäyttöammattilaisista ja riidanhaastotilanteista. Sitä voi miettiä, miksi siviili ylipäätään voimankäyttäisi tai veisi itsensä riidanhaastotilanteeseen.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 22
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Taisteluasento

#242

Viesti Andy »

Oar kirjoitti: syys 8, 2019, 23.56 Sparraaminen on ottelemista.

ottelu (2)

vastustajaa vastaan käyty kamppailu
Aivan niin. Ja koska sparri ei ole vastustajaa vastaan käyty kamppailu, se ei ole myöskään ottelemista. Sparraaminen on ottelemisen harjoittelua ja aivan eri asia.

Ja kumpikaan näistä ei ole taistelemista.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Oar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 555
Lauteille: Huhtikuu 2011

Taisteluasento

#243

Viesti Oar »

Andy kirjoitti: syys 9, 2019, 14.30
Oar kirjoitti: syys 8, 2019, 23.56 Sparraaminen on ottelemista.

ottelu (2)

vastustajaa vastaan käyty kamppailu
Aivan niin. Ja koska sparri ei ole vastustajaa vastaan käyty kamppailu, se ei ole myöskään ottelemista. Sparraaminen on ottelemisen harjoittelua ja aivan eri asia.

Ja kumpikaan näistä ei ole taistelemista.
Väärin. Sparraaminen voi olla vastustajaa vastaan käytyä kamppailua, joten se on myös ottelemista.

Ylipotkija: Henkilöhyökkäys poistettu
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Taisteluasento

#244

Viesti Ile »

AlexMachine kirjoitti: syys 9, 2019, 08.31
Ile kirjoitti: syys 8, 2019, 13.56 Mulla on muuten nyrkkeilyssä ollut taipumusta pitää ylävartaloa siten, että rintamasuunta on melkein kohtisuoraan vastustajaan päin.

Saattaa olla aikaisemman kamppailutaustan peruja, johon liittyy myös taipumus käyttää aavistuksen laajempia torjuvia/”ohjaavia” liikkeitä kuin nyrkkeilyssä ehkä yleensä on tapana.

Olen kokenut, että pitkäkätisenä ja yleensä pitkältä etäisyydeltä ottelemaan pyrkivänä kontraajana saan tuosta asennosta myös lyötyä takakedällä nopeasti ja etukädellä voimakkaasti.

Kai tuossa sitten puhtaan nyrkkeilyllisesti ajateltuna on huonotkin puolensa mutta se ei haittaa, koska mä oon niin hyvä.
Lähinnä tuossa tulee mieleen se että rintamasuunta suoraan vastustajaa kohti tekee sen että hartiasi (ja sitä kautta kädet) ovat ikään kuin klo 9 ja klo 3 kohdalla. Se mitä tuosta seuraa on se että lyönnit lähtevät myös samoista suunnista, eikä keskilinjaa (tai no klo 11 ja klo5) pitkin ja osuvat silloin helpommin vastustajan suojiin, koska tulevat viistosta.
Joo, tutkailin tuota vähän peilin edessä. Ymmärrän pointin mutta ehkä toi on vähän nyanssijuttu, ei näyttäisi hirveen isoa eroa olevan normaaliksi katsottavaan asentoon. Varsinkin takasuora näyttäisi sujahtavan aika lailla samaan ”putkeen” kuin vähän taaempaakin lyötäessä.

Sitä paitsi Tysonillakin oli usein rintamasuunta melko suoraan vastustajaan päin. Nii.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Taisteluasento

#245

Viesti Lasse Candé »

Eikä sekään ole sanottu että vastustaja on keskilinjan edessä eikä esim vasemman olkapään. Eiväthän esim ottelut ihan staattisia "kaksi patsasta rintamasuunnat vastakkain" -tilanteita ole. :D
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 6423
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Taisteluasento

#246

Viesti AlexMachine »

Lasse Candé kirjoitti: syys 9, 2019, 20.55 Eikä sekään ole sanottu että vastustaja on keskilinjan edessä eikä esim vasemman olkapään. Eiväthän esim ottelut ihan staattisia "kaksi patsasta rintamasuunnat vastakkain" -tilanteita ole. :D
Tämä vaatisi niin pitkän avautumisen ettei ehdi, ehkä huomenna. Jalkatyö on sitä varten että saadaan se keskilinja pidettyä itselle edulliseksi. Mutta tuo kuvaamani vasen olka edellä antaa myös vastustajalle pienemmän maalin keskivartaloon ja kädet peittävät tehokkaammin, eli suoja on parempi, kyynärpäät ja käsivarret suojaavat vartaloa paremmin kuin rintamasuunta edellä (siis ilman että kyynärpäitä tarvii vetään sisään suojatakseen, koska ne ovat jo rennosti siinä - mitä ne eivät ole jos rintama on suoraan vastustajaa kohti, jolloin kädet pitää vetää keskelle suojatakseen)
The beatings will continue until morale improves.
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Taisteluasento

#247

Viesti MikaM »

Muutama olut mennyt, joten tajunnanvirta suotakoon. Olettama: 99% "taisteluista" on lyönti pystytasolla olkapäiden tasalta vaihtelevassa kaaressa vaakatasossa kohti ärsykettä, so. puhelin. Paras taisteluasento on siis se, josta saa oman puhelimensa tehokkaimmin n. 10 senttiä eteenpäin?
Josta tilanne tietysti jatkuu, mutta sitähän ei kysytty.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
Valvoja
Aulis Gerlander (virallinen valvoja)
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 676
Lauteille: Heinäkuu 2007

Taisteluasento

#248

Viesti Valvoja »

Ylipotkija: Poistettu henkilöhyökkäyksiä ja jaettu niiden esittäjälle asianmukaiset varoitukset.
Kuvake
Valvoja
Aulis Gerlander (virallinen valvoja)
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 676
Lauteille: Heinäkuu 2007

Asennoista

#249

Viesti Valvoja »

Ylipotkija: Yhdistetty viestiketjuun joka koskee yleisesti Asentoja. Turha vääntö siitä, minkälaisista asennoista tässä passaa keskustella voi siten loppua.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Asennoista

#250

Viesti Lasse Candé »

AM on ihan oikeassa tuosta suojaavuudesta. Viistoon rintamasuuntaan on ainakin sellaiset syyt että ensinnäkin kääntyy vartalo juurikin pienemmäksi maaliksi kuten AM sanoo, mutta myös että lähes koko vartalo päätyy suojaan suorilta hyökkäyksiltä. Aukko pitää tehdä, ellei sitten maali ole se pieni avoin kohta kyljessä. Muuhun ei suoralla hyökkäyksellä osu 90 asteen kulmassa ja ihminen välttää iskemistä iskusuuntaan nähden viistoihin maaleihin, ihan järkevästikin.

(Tuota automaattista taipumusta viiston maalin välttämisestä kannattaa pohtia. Harvoin kuulee siihen viitattavan, meinaan ja se on kuitenkin yksi perustavanlaatuisimmista realiteeteista mihin nimenomaan asennot kytkeytyvät ja mikä toisaalta saa ihmiset automaattisesti suosimaan kaarihyökkäyksiä, jotka osuvat oleellisesti aina suorassa kulmassa.)

Toisekseen ei-suora rintamasuunta sopii paremmin yhteen sellaisten jalka-asentojen kanssa, mistä pystyy etenemään ja perääntymään, elikkäs että jalat ovat tällaisessa linjassa. Täysin sivuttaisia taas ei juuri käytetä jos takakäsi ja -jalka halutaan käyttöön. About pelkästään joissain jabitteluissa, sivupotkun jakeluissa ja miekkailuissa.



Mutta AM:n pointista ja tässä edellä sanotuista ei kannata toisaalta liikaakaan yleistää. Jos tarkoitus on voida edetä molemmin käsin tai valmistua kiertäviin hyökkäyksiin, voi sellaisessa asennossa missä rintamasuunta on eteen ("symmetrisissä") olla järkeä. On vain tärkeä huomata että se on huono perääntymiseen, joten kilpalajien ulkopuolella silloin on järkevämpää ajatella asioita eteenpäin. Varmaan myös kilpalajeissa. Ja kilpalajeissa taas esim thainyrkkeilyssä näkee melko symmetrisiä asentoja. Arvaan sen johtuvan kiertopotkuista, joihin nimenomaisesti tällainen asento antaa paremman suojan. Lyhyesti: kaipa sivu tai sivut käännetään uhkaa kohti ja taas hyökkäyksissä haluttaisiin usein periaatteessa mielellään rintamasuunta kohdetta kohti.



Vapaaottelusta en tiedä, mutta mitä olen viimeksi nähnyt, niin vaikuttaisi että asennot ovat kehittyneet painin ja thaikun sekoituksesta enemmän karaten ja nyrkkeilyn sekoitukseen. Olikohan joitain sääntömuutoksia alasvienneistä tms ja olisikohan lajin parissa nähtävä hit and run -taktiikka kehittynyt viimeisen 15 vuoden aikana sellaisella tavalla että tällainen otteluasentokehitys olisi suotava? Lajia tuntevat tarkentakoon, mutta se fiilis minulla on vahvasti että otteluasennot ovat muuttuneet vähemmän symmetrisiksi, vähemmän thaikkua muistuttaviksi.
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 6423
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Asennoista

#251

Viesti AlexMachine »

Toki, Lasse on oikeassa. Tarkoitin että tuo on hyvä perusta josta lähdetään tekemään pakettia. Kun kyky kasvaa, voidaan sitä avata, muokata vastustajalle vaikeaksi jne. Hyvän puolustuksen ja tiiviin paketin kautta avoimemmaksi ja tilanteeseen/vastustajaan sopivaksi. Muoto elää mutta mutta se perusta pitäisi tuntea ja hallita hyvin.
The beatings will continue until morale improves.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 22
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Asennoista

#252

Viesti Andy »

Vaikka sparri noin ulkoisesti täyttääkin kaikki kamppailun edellytykset, niin henkisesti se on täysin eri asia. Sparri on otteluharjoitus, joissa molemmilla osapuolilla on sama päämäärä: joko molempien tai toisen kehitys kamppailijana.

Ja koska molemmilla osapuolilla on sama päämäärä ja tavoite, kyseessä ei ole kamppailu.

Joskus on mahdollista, että sparri muuttuu kamppailuksi, mutta sitten kyseessä ei enää ole sparri vaan jonkinlainen epävirallinen ottelu tai jopa tappelu/taistelu.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Asennoista

#253

Viesti Kari Aittomäki »

Nono.

Et ole Oar tainnut koskaan ottaa yhteen tosimielellä akselilla taistelu/tappelu/ottelu?
Harva lopultakaan on. Jos olet, anteeksi kevyt olettelu.

Sparraaminen EI ole aivan itse asiaa mutta ne kaikki elementit ovat läsnä.. ja juttu voi tosiaan rapautua ihan mylläkäksi. Turvallisissa lajeissa etenkin.
Judossahan randorit voi mennä siihen pisteeseen että vammoja koetaan tuottaa.

Mutta kyllä kovaintensiteettisparrin voi kamppailu-laatikkoon pudottaa.. Mulla on ollut onni löytää silkkini siihenmittaan että olen päässyt pelaamaan aivan huippujen kanssa.
Hemmetin mahtavia sessioita katujätkälle.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Asennoista

#254

Viesti TimoS »

Ylipotkija: No niin, ketju on taas auki, mutta jos täällä jatketaan henkilökohtaisuuksilla, se menee takaisin kiinni ja myös pysyy kiinni
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Asennoista

#255

Viesti Lasse Candé »

Sparri- tai ottelusanojen määrittely ei ole oikein asentoaiheen ytimessä mitenkään. Jos niillä on tarkoitus kommunikoida asioista mitä niillä tarkoitetaan, voi käsitteet määritellä tarkoitukseen.

Olen kuullut sanottavan "voitaisiin otella vähän", merkityksessä että treeneissä sparrataan vaikkapa rennosti läppää heittäen. En ole kuullut kuin korkeintaan läpällä kilpailussa tapahtuvaa ottelua kutsuttavan sparriksi. Mutta esim Kari on tuonut täällä sellaista ajatusta esiin että näitä kilpailuja käytetään harjoituksena muuhun tarkoitukseen, jolloin voisi leikkiä ajatuksella että kyseessä on eräänlainen sparri. Taivun määritelmällisesti enemmän Andyn kannalle, mutta käytännössä ymmärrän varsinkin ottelusanalle myös löyhemmän käyttötavan, koska tarkoitus ilmenee aina asiayhteydestä. Jos joku taas sanoo sparri, hän nimenomaan haluaa sanoa että kyseessä on treeni. Näin minä näen, mutta sitten kun asialla on keskustelulle jotakin väliä, voidaan sopia myös toisin.

Millään tästä ei kuitenkaan ole mitään väliä oikein millekään. Ihmiset yleensä ymmärtävät mitä ovat tekemässä missäkin tilanteessa. Peruskurssilla joutuu korkeintaan selittämään sparrin idean noin ylipäätään, ettei jengi luule että siinä taistellaan elämästä ja kuolemasta.



Kuitenkin tästä kaikesta voisi päästä aiheeseen sitä kautta, jos vaikkapa Karille tulee ajatuksia noista katujätkille hyvistä kovaintensiteettisparreista. Näissa kuitenkin nimenomaan asentoajattelu on erilainen kuin siellä kadulla, toki sekin riippuen siitä mitä siellä kadulla tekee. Siinäkin oma kysymyksensä, että onko se että sen sparrin tavoite on ollut katutyypille eri kuin kisaajalle, heijastunut jollakin tapaa otteluasentoihin.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 62 kurkkijaa