Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Käytä päätä

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Poliisin voimankäyttö

#61

Viesti Kyynikko »

Tuossa videossa ei ole yhtään thainyrkkeilyottelua koska thainyrkkeilyssä ei saa käyttää pääpuskuja. Minua kiehtoo myös miten Kiinan internetsensuuri vaikuttaa tähän kaikkeen mitenkään? Lisäksi en ole varma huomasitko että mukana oli myös vapaaottelua ameriikan ihmemaasta siihen aikaan jolloin itsekin sitä harrastin ja pääpuskut olivat sallittuja. Vankeinhoidossa ja päihdepuolella työskennelleenä minua aina myös ihmetyttää miten se, että henkilö on riippuvainen subutexista, hampaaton ja painaa neljäkymmentä kiloa tekee hänestä jonkinlaisen taistelukoneen jota ei mm kannata puskea päällä koska sitten päätyy jalkakäytävälle potkittavaksi? Voitko kertoa minulle miksi kaikissa lajeissa joita ole harrastanut opetetaan pääpuskuja? Ellei sinulla ole jotain omaa tyylisuuntaa näissä kaikissa?
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Poliisin voimankäyttö

#62

Viesti Lasse Candé »

Kiehinen kirjoitti: loka 10, 2019, 15.05 Säästin sen hymiön tähän viestiin, kun arvasin jonkun kuvittelevan päällä puskemisen taidon olevan peräisin nykyajan Englannista jalkapallohuligaanien kehittelemänä :D
Kuka ihme tuollaista kuvittelisi?

Paitsi ilmeisesti sinä itse heti tuon lainaamani jälkeen? :o
Raipe
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 7
Lauteille: Toukokuu 2017

Käytä päätä

#63

Viesti Raipe »

Tuossa mietin, että mistähän se johtuu, jotta pampullakin voi lyödä, ampuakin voi ja koiralla purettaa. Mutta jos poliisi lyö nyrkillä tai päällä niin se on jotenkin "brutaalia" tai jotain??
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Käytä päätä

#64

Viesti PetriP »

Päällä lyönti rikoo helpommin kuin nyrkki kaksi isoa luunkappaletta törmää niin siinä pehmyt kudokset menee rikki. Teleskooppi härvelillä ei vedellä päähän. aiankaan poliisin toimesta. Ja ampuma-aseeseen turvaudutaa suomessa aikaviimeisenä keinona.
Atticora
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1517
Lauteille: Heinäkuu 2013

Käytä päätä

#65

Viesti Atticora »

Sopii varmaan tänne. Törmäsin tämmöiseen Afrikasta peräisiin olevaan lajiin, josta käytetään nimeä "riesy" tai "testa". Lajissa siis otellaan (tai on oteltu) niin, että hakeudutaan tilanteeseen, jossa voi tehdä pääpuskun. Artikkelin mukaan Dennis Newsome on lajiin jotenkin perehtynyt.

http://malandros-touro.com/testa.html

edit: en tiedä miksi tuo linkki näyttää esikatselussa apteekin mainokselta. Oma selain menee kuitenkin San Diegolaisen salin sivulle, eikä siellä näy mitään mainoksia. Sama juttu Pdf-muodossa on myös tämmöisessä paikassa:

http://invisibleinkgraphics.com/jailhouse/testa.pdf
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Käytä päätä

#66

Viesti Kyynikko »

Ja mitä Testa-artikkeliin tulee, olen lukenut sen jossain jenkkikamppailulajilehdessä joita lojui aikoinaan Shaolin-dojon odotustilassa :D Jäi mieleen kun oli vähän erilaisempi laji... Tämä siis -90 luvulla :D En ole muualla lajiin törmännyt.
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Poista käyttäjä 1747
Viestit tässä aiheessa: 5

Käytä päätä

#67

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Älä taas ole tuollainen.

Yksi oikein hyvä tapa käyttää päätä on käyttää sitä pysty- ja normipainissa ikään kuin viidentenä raajana. Hieromalla otsaa tai pään sivua pystyy aiheuttamaan kohtuullisesti kipua ja mm. kääntää vastustajan päätä...joka heikentää jostain syystä otteita tai muuten vaan häiritsee vastaanpyristelyä.

Hyviä maaleja ovat leuka, silmäkulma, nenä...itse asiassa kaikki samat maalit kun varsinaisissa pääpuskuissakin.

:)
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Käytä päätä

#68

Viesti Kyynikko »

luupää kirjoitti: loka 16, 2019, 12.59 Älä taas ole tuollainen.

Yksi oikein hyvä tapa käyttää päätä on käyttää sitä pysty- ja normipainissa ikään kuin viidentenä raajana.
Tässä auttaa parin päivän sänki kummasti. Siis päässä. Toki leuassakin, jos sen työntää mattopainissa vastustajan silmäkuoppaan. Semmonen old school-subbarivinkki se. (tietty auttaa jos hiustyyli on öljyinen, käkkärä ja musta kuten arojemme alkuasukkailla)

Ja sovitaanko et sulla ei ole oikeutta määritellä mitä mä olen ja en ole!
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Käytä päätä

#69

Viesti Lasse Candé »

Kypäräketju käsittele melko paljon puskemista. Alla piilotettuna iso läjä viestejä paljastuksessa. Täällä voisi keskustella puskemisesta ja siellä kypäristä. Aiheet menevät osin luonnollisesti päällekäin ja ei siinä mitään.
paljastus:
Antti kirjoitti: loka 20, 2019, 12.53 Tämä ei liity kypärien lippojen teroitteluun, mutta kas tässä esimerkki puskemisesta antiikin kirjallisuudessa, Quintus Curtius Rufuksen Aleksanteri Suuren elämäkerrasta (9,7). Ollaan jo kaukana idässä, ja muuan makedonialainen on humalassa haastanut ateenalaisen Dioksippoksen kaksintaisteluun. Makedonialaisella on vasemmassaan kilpi ja keihäs (sarissa), oikeassaan heittokeihäs ja vyöllä miekka, Dioksippos on alasti varusteenaan nuija.
Igitur Macedo, haud dubius eminus interfici posse, lanceam emisit. Quam Dioxippus cum exigua corporis declinatione vitasset, antequam ille hastam transferret in dextram, assiluit et stipite mediam eam fregit. Amisso utroque telo, Macedo gladium coeperat stringere, cum occupatum, complexu pedibus repente subductis, Dioxippus arietavit in terram, ereptoque gladio, pedem super cervicem iacenti imposuit stipitem intentans elisurusque eo victum, ni prohibitus esset a rege.
'Niinpä makedonialainen, otaksuen voivansa tappaa vastustajansa etäisyyden päästä, heitti keihäänsä. Dioksippos väisti tämän pienellä vartalon taivutuksella, ja ennen kuin makedonialainen ehti siirtää toista keihästään oikeaan käteensä, Dioksippos syöksyi hänen luokseen ja katkaisi sen keskeltä nuijallaan. Menetettyään molemmat aseensa makedonialainen alkoi vetää miekkaansa, kun Dioksippus tarttui häneen, vei häneltä nopreasti jalata alta ja puski hänet maahan, ja napattuaan hänen miekkansa asetti jalkansa maassa makaavan kaulalle aikoen iskeä hänet kuoliaaksi nuijallaan, ellei kuningas olisi estänyt häntä.'

Mitä tämä osoittaa on lähinnä se, että puskeminen (arietare, siis pässin lailla) on ollut ainakin painista tunnettu juttu. Välttämättä se ei tapahdu tässä edes päällä. Taistelukentälle sijoittuvia mainintoja ei ole tullut vastaan.
Jaakko Tahkokallio kirjoitti: loka 20, 2019, 16.21 Olen seuraillut potkua kai yli vuosikymmenen, ja monesti pitänyt osallistua, mutta vasta nyt tuli tehtyä...
Kiinnostava ketju, ja kiinnostava huomio tuosta roomalaisen kypärän "puolilieristä". En ole koskaan pysähtynyt ajattelemaan, mikä sen funktio voisi olla. Mutta yksi tulkinta tulee nyt mieleen.

Veikkaisin, että tuon lipan ensisijaisena tarkoituksena olisi tarjota suojaa nuolilta ja muilta projektiileiltä. Kun kamaa tulee päin näköä ihmisen luontainen reaktio on kääntää päätä alaspain niin, että osumia tulee paljon sinne kypärän laen otsapuolelle. Tästä projektiilit voivat liukua kasvoille tai rinnuksille. Nuolet myös suorastaan räjähtelevät kappaleiksi, ja puusäleet ja kärki lentelevät siitä vaarallisesti. Tuo lippa tuossa estäisi vaurioita tässä tilanteessa, eli blokkaisi nuolien ja sirpaleiden matkan kasvojen / rinnan suuntaan. Hyvin samaan tapaan joissain 1400-l. rintahaarniskoissa on yläosassa ulostörrättävä lievästi v:n muotoinen levy, jonka funktio on estää nuolia liukumasta rintaa pitkin ylös kaulasuojan (aventail tms.) alle. Tässä erinomaisessa videossa on hyvää materiaalia tätä ajattelua valottamaan (aiheensa siis ns. pitkäjousi vs. 1400-l. rintahaarniska):


Toissijaisesti lippa saattaisi toimia samaan tapaan myös lähitaistelussa. Kukaanhan ei oikeasti tiedä, miten legionaalaiset täsmälleen taistelivat, mutta aika laajasti käsittääkseni ajatellaan, että perusasento oli selvästi eteenpäin kumartunut. Ts. kilpi siinä edessä suojaa ja se liikkuu siitä aika paljon myös ylöspäin (alareuna nostetaan eteen ja sillä isketään); miekalla sitten pistetään paljolti kilven alta, maalina vastustajan reidet / haarat / vatsa. Tässä asennossa myös pää olisi etukumarassa ja lieri ohjaisi kypärän yläotsalohkoon tulevat pistot pois kasvoista.

Mutta selvemmin tämä hyöty luultavasti tuntuisi, kun otetaan paljon nuolia vastaan. Ja näin roomalaiset varmasti monesti tekivät, eli pitivät tiukkaa muotoa kasassa melkoisessa metallituiskussa.

Yleensähän edessä oleva lippa kypärässä suojaa kai ensisijaisesti ylhäältä ja yläviistosta tulevilta lyönneiltä. Muistaakseni vaikka 1600-l. ratsuväkikypärissä voi olla tämäntyyppisiä lippoja, ja eka mieleen tuleva tulkinta on silloin, että tarkoitus on suojautua toisen ratsastavan miekkamiehen iskuilta. Mutta tuo legionaalaiskypärän versio ei vaikuta lyöntien pysäyttämiseen kovin hyvältä. Hieman skeptinen olen myös tuon lujike-teorian suhteen, sillä vastaavaa tapaa vahvistaa kypärää ei ainakaan heti tule mieleen muusta kontekstista. Toki voi olla vaan etten tiedä tästä asiasta.

Mielenkiintoinen tuo Antin kaivama puskureferenssi. Siinä voidaan kyllä tarkoittaa myös yleisesti eräänlaista taklaamista, kuten Antti sanoikin, vaikka sana viittaakin suoraan pässimäiseen suoritustapaan.
sinappi kirjoitti: loka 20, 2019, 18.12
Antti kirjoitti: loka 20, 2019, 12.53 Tämä ei liity kypärien lippojen teroitteluun, mutta kas tässä esimerkki puskemisesta antiikin kirjallisuudessa, Quintus Curtius Rufuksen Aleksanteri Suuren elämäkerrasta (9,7). Ollaan jo kaukana idässä, ja muuan makedonialainen on humalassa haastanut ateenalaisen Dioksippoksen kaksintaisteluun. Makedonialaisella on vasemmassaan kilpi ja keihäs (sarissa), oikeassaan heittokeihäs ja vyöllä miekka, Dioksippos on alasti varusteenaan nuija.
Igitur Macedo, haud dubius eminus interfici posse, lanceam emisit. Quam Dioxippus cum exigua corporis declinatione vitasset, antequam ille hastam transferret in dextram, assiluit et stipite mediam eam fregit. Amisso utroque telo, Macedo gladium coeperat stringere, cum occupatum, complexu pedibus repente subductis, Dioxippus arietavit in terram, ereptoque gladio, pedem super cervicem iacenti imposuit stipitem intentans elisurusque eo victum, ni prohibitus esset a rege.
'Niinpä makedonialainen, otaksuen voivansa tappaa vastustajansa etäisyyden päästä, heitti keihäänsä. Dioksippos väisti tämän pienellä vartalon taivutuksella, ja ennen kuin makedonialainen ehti siirtää toista keihästään oikeaan käteensä, Dioksippos syöksyi hänen luokseen ja katkaisi sen keskeltä nuijallaan. Menetettyään molemmat aseensa makedonialainen alkoi vetää miekkaansa, kun Dioksippus tarttui häneen, vei häneltä nopreasti jalata alta ja puski hänet maahan, ja napattuaan hänen miekkansa asetti jalkansa maassa makaavan kaulalle aikoen iskeä hänet kuoliaaksi nuijallaan, ellei kuningas olisi estänyt häntä.'

Mitä tämä osoittaa on lähinnä se, että puskeminen (arietare, siis pässin lailla) on ollut ainakin painista tunnettu juttu. Välttämättä se ei tapahdu tässä edes päällä. Taistelukentälle sijoittuvia mainintoja ei ole tullut vastaan.
Minusta tuossa kuvaillaan aivan selvästi kahdesta jalasta maahanvientiä eli morote garia. Antiikin helleenit painikansana ovat tietenkin tunteneet moisen peruspainitekniikan. Itsekin esitit huomion, ettei tuossa puskeminen tapahtunut vättämättä päällä. Minä taas olen lähes täysin vakuuttunut, että kyseessä on puhdas painitekniikka. Mielenkiintoinen poiminta!
Antti kirjoitti: loka 20, 2019, 18.59 Moikka Jaakko, tervetuloa! :D
sinappi kirjoitti: loka 20, 2019, 18.12 Minusta tuossa kuvaillaan aivan selvästi kahdesta jalasta maahanvientiä eli morote garia. Antiikin helleenit painikansana ovat tietenkin tunteneet moisen peruspainitekniikan. Itsekin esitit huomion, ettei tuossa puskeminen tapahtunut vättämättä päällä. Minä taas olen lähes täysin vakuuttunut, että kyseessä on puhdas painitekniikka. Mielenkiintoinen poiminta!
Tulkinta riippuu tässä yhteydessä puskemisesta käytetystä sanasta arietare, joka siis tulee pässiä tarkoittavasta sanasta aries. Siitä en tältä istumalta sano sen enempää, mutta tuskinpa päällä puskeminen kuvatusta liikkeestä vähemmän painitekniikkaa tekisi? Kas tässä pään käyttöä vastaavalla tavalla kuvattuna 1400-luvun loppupuolelta (Augsburg, Universitätsbibliothek, Cod. I.6.4º 2, fol. 42r):

Kuva
Jtem ringstu zu laufs mit ainem so thu als welstu
in peÿ dem kopf vachen vnd reck dich hoch auff
so vert er auch auf mit denn armen als ers weren
well alstu in nu also in dÿ höch verfürt hast So
puck dich resch vor im nÿder vnd stosß in mit dem
kopf
voren in dÿe prust oder auf den pauch vnd
var im mit paiden henden vnden vmb dÿ fuß als
hie gemalt stet vnd würf in an ruck das get snel zw
(Korostus minun.) Eli ole tarttuvinasi vastustajan päähän mutta kumarru nopeasti ja puske häntä päälläsi rintaan tai mahaan, tartu häntä jaloista ja heitä selälleen.
Lasse Candé kirjoitti: loka 20, 2019, 19.38 Ei hemmetti tota yllä olevaa kuvaa! :D :D



Kari Aittomäki kirjoitti: loka 21, 2019, 03.21 Nyt en muuten muista metodia jossa pääpusku ja tonttiinvienti ois noin toimivanoloisesti esitetty!
Kun ne morotet ja muut tehdään yleensä taklaustyyliin, olkapäällä.

Ja kun minähän olen puskenut päälleryntääjää rintaan, tehokkaasti.
Siihen vaan päättäväinen tempaisu jaloista...
Perkeles.

Hyvä ja brutaali tykki.
Tää on parhautta.
Antti kirjoitti: loka 21, 2019, 10.52 Alla olevien linkkien takaa löytyy paremman taiteilijan tekemä kopio tuosta samasta kuvasta (nro 23, keskellä), joka vastaa vielä paremmin Lassen mielikuvaa ja osoittaa siten sen, että piirustustaito sinänsä ei riitä mallista kopioidun kuvan esittämän liikkeen laadun välittämiseen.


(Mustavalkoinen, digitoitu näköispainos.)


(Väreissä, digitoitu alkuperäislähde.)
Antti kirjoitti: loka 21, 2019, 11.20 Koska ketjun otsikossa mainitaan kypärät, tässä vielä esimerkki puskemisesta kypärä päässä kuvattuna 1400-luvulla tuotetussa käsikirjoituksessa (Kraków, Biblioteka Jagiellońska, Ms. Berol. germ. quart. 16, fol. 25v):

Kuva
Merckh das funffvndreÿsßigk stück des swertes ob ainer dem andern hett
gestochen Jnnerhalb des swertes zu dem leib So druckh mit deinem swert sein
ortt nÿder vnd greÿff mit dem knopff in sein tencke knÿepüg vnd ruck vast
an dich vnd stozz in mit dem hawbt vnter sein tencke v̈chsen So würffstu
Jn vber ruckh als du es oben gemalt siehst
(Korostus minun.) Vastustaja (sininen) on siis yrittänyt pistää miekallaan, suorittaja (punainen) on painanut hänen miekkansa alas omallaan, napannut ponnellaan vastustajan vasemmasta polvitaipeesta ja puskee hänet päällään kumoon vasemmasta kainalosta.
luupää kirjoitti: loka 21, 2019, 11.26 ...ja kaatoa suorittavan pää on oikeaoppisesti taka-asennossa jolloin impakti kohdistuu maskiin/otsaan eikä päälakeen (jolloin niskojen kestävyys on ihmisapinalla koetuksella).

:)

Edit:tattis BTW mielenkiintoisista postauksista
Kyynikko kirjoitti: loka 21, 2019, 20.15 Aika hienomekaaninen tulkinta niskan asennosta ottaen huomioon tuon ajan piirtäjien taidot. Samaan syssyyn voisi väittää että kaveri seisoo silat-tyyliin vastustajan jalan päällä estääkseen tukiaskeleen oton ja edistääkseen jalan kokonaisvaltaista tårta på tårta menoa....

Vai oliko se salainen kaspintekniikka..?🤔
luupää kirjoitti: loka 21, 2019, 21.32 Mitä ihmettä sä taas selität.

:)

Kerta toiston vuoksi...se on niskalle hasardia puskea päälaki edellä ja on muutenkin tyhmää irottaa katsetta maalista. Antin ensimmäisessä viestissä kuvaillaan puskemista termillä arietare, "pässin lailla" kuten Antin käännös kuuluu. IMO melko epätodennäköistä että Ateenalainen sodomiitti tekisi kirjaimellisesti jotain niin hölmöä. Olettama on siis että kaveri on sensei tason veteraani ja on tappanut läjäpäin persialaisia paljain käsin.

Antin postaaamissa kuvissa taas suorittajan pää on niskan kestävyyden kannalta enempi uskottavassa asennossa.

Get it?

:)
Kyynikko kirjoitti: loka 21, 2019, 22.43 Jos et ymmärrä en voi auttaa.

Näyttävätkö nuo jalan asennot sinusta luonnollisilta? Oletko ihan varma että tuo niskankin asento on ihan tarkoituksella juuri tuo?
Kari Aittomäki kirjoitti: loka 22, 2019, 01.46 Aikas hyvää pohdiskelua impaktikohdista, kypärällä tai ilman.
Hyvää funtsailua kuinka saada vahva kroppa jossa heikot tukirakenteet kestämään tällien vastavoimaa.

Itseasiassa keskipään puskentoja on, kinukkijutuissa.
Myös mongolipainijat käyttävät keskipäätä ja jalkojen kaappausta iskevänä tonttiinvientinä. Muistin.

Siinä yhdessä suomalaisdokkarissa joku kiinalaispaukapää juoksi keskipäänsä pahki hautakiveen. Kahdesti.
Oli aivan kanttuvei mutta kivi halkesi. Varmaan kallo myös.
Kallon keskiosa ei ole valtavan vahva, on yksi kallon iskupisteitä.
Mutta lihakset aktivoimalla sen koko lihatornin saa kyllä juostavanlujaksi.
On muuten kantoharjoituksena erinomainen ryhti/yläkropan tukilihaksiston treeni.
Tiättekö, niinku Afrikassa kunne kantaa suunnilleen vesisaaveja päänsä päällä ja näyttää jumalaisen tyynentyylikkäiltä?

Oisko mielekästä jaotella puskut aktiivisiksi nuppauksiksi brittityyliin, hieroviksi painivänkäyksiksi ja pässimäisiksi päinjuoksuiksi?
Sivujenkatällit ja takaraivopuskut on sitte oma kenttänsä.

Heh, olen kyllä nähnyt myös naamalla tehdyn tiilimurskauksen. Venäjän poika vähä innostu yleisöstä ja otti vauhtiaskeleen kun piti pudottaa vaan otta tiilikasaan.
Iski siis naamallaan kasan tiiliä palasiksi, hampaitaan varmaan myös.
Saatto kyllä olla tahallinen teko, oli sen verran remakka kasakka.
Poista käyttäjä 1747
Viestit tässä aiheessa: 5

Taistelukenttien kypärät

#70

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Niissä lajeissa jossa taklataan todistettavasti kovaa ja toistuvasti, kypärällä tai ilman, keihästäminen ja ns. spear taklaukset ovat kiellettyjä ja niitä siivotaan lajeista aktiivisesti. Eri rugby tyyleissä spear tackling tarkoittaa pää edelle nurmeen paiskaamista ja pottaversioissa päälaki edellä syöksymistä.
”Within the sport of gridiron football, the spearing technique was responsible for most of the catastrophic cervical spinal cord injuries and concussions, which is a result of axial loading. Recognition of such injuries resulted in rule changes in 1976, banning such tackles for high school and college football, after which incidence of these injuries dropped significantly.[2] For example, incidence of quadriplegia decreased from 2.24 and 10.66 per 100,000 participants in high school and college football in 1976, to 1.30 and 2.66 per 100,000 participants in 1977.[3]”
https://en.wikipedia.org/wiki/Spearing_ ... _football)

Perimmäinen syy vakavien vammojen syntymiseen on molemmissa sama. Ongelma ei ole pelaajien liian heikot hartia- ja niskalihakset vaan rangan asento. Jos impakti kohdistuu päälakeen siten, että impaktin suunta on linjassa pään ja rangan kanssa, niin ranka vastaanottaa suurimman osan energiasta. Asiaa ei helpota että käytännössä pää on keihästäessä useimmiten sivulta katsottuna aavistuksen etukenossa. Silloin kaularanka on lähes suorassa. (Kts. kuvat alla olevassa pdf linkissä).


https://www.miamivalleyhospital.org/upl ... pdt_02.pdf

https://www.hss.edu/newsroom_hss-footba ... ckling.asp



Summa summarum. IMO kaikki kehotukset syöksyä päälaki (tai kivekset) edellä, kypärällä tai ilman, ovat joko väärinkäsityksiä tai muuten vaan ihan helvetin tyhmiä neuvoja. Ei tule mieleen ensimmäistäkään tilannetta jossa moinen tai olisi tarpeen tai ainoa varteenotettava vaihtoehto. Paitsi tietysti kyynikselle. Hän on monella tapaa poikkeuksellinen yksilö. Tavallisesti täysin tuomittava perheväkivaltakin on täysin hyväksyttävää silloin kun se kohdistuu häneen.

:)
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2954
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

Käytä päätä

#71

Viesti Antti »

Historiallisista puskuista siis vielä:
luupää kirjoitti:Antin ensimmäisessä viestissä kuvaillaan puskemista termillä arietare, "pässin lailla" kuten Antin käännös kuuluu. [...]
Antin postaaamissa kuvissa taas suorittajan pää on niskan kestävyyden kannalta enempi uskottavassa asennossa.
Kyynikko kirjoitti:Näyttävätkö nuo jalan asennot sinusta luonnollisilta? Oletko ihan varma että tuo niskankin asento on ihan tarkoituksella juuri tuo?
Antiikista siteeraamani Quintus Curtius Rufus eli kolme vuosisataa kuvaamiensa tapahtumien jälkeen, eikä hänen käyttämästään sanasta (arietare eli 'puskea', käytetään myös kuvaannollisesti aivan kuten englannin to ram) voi oikein päätellä hänen Dioksippokselle ajattelemaansa tarkkaa pään asentoa. Oleellista on lähinnä se, että hän on ajatellut maahanviennin tehdyksi puskemalla.

Mitä tulee noihin keskiaikaisiin kuvituksiin, varmasti tekijän tarkoittamina yksityiskohtina voidaan pitää lähinnä niitä, jotka mainitaan tekstissä. On silti sanottava, että molemmat taiteilijat osaavat piirtää päät haluamiinsa asentoihin (esimerkkejä löytyy nopeasti selaamalla), mutta toinen kysymys on, mikä on näissä kahdessa tapauksessa paperille (ja pergamentille) päätyneen pään asennon merkitys.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Taistelukenttien kypärät

#72

Viesti MikaM »

Voisi tietysti miettiä myös sitä, että kuinka kovaa sillä päällä oikein pusketaan kuvatunlaisessa taklauksessa/ kaadossa. En luulisi, että kovin kovaa. Ainakin niissä harjoituksissa, joissa olen tuon tapaista tehnyt, ne ovat lähteneet noin askeleen päästä. Eikä niskaan edes sattunut. Tosin pääkin oli eri asennossa....
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Poista käyttäjä 1747
Viestit tässä aiheessa: 5

Taistelukenttien kypärät

#73

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Antti kirjoitti: loka 22, 2019, 13.31
Antiikista siteeraamani Quintus Curtius Rufus eli kolme vuosisataa kuvaamiensa tapahtumien jälkeen, eikä hänen käyttämästään sanasta (arietare eli 'puskea', käytetään myös kuvaannollisesti aivan kuten englannin to ram) voi oikein päätellä hänen Dioksippokselle ajattelemaansa tarkkaa pään asentoa. Oleellista on lähinnä se, että hän on ajatellut maahanviennin tehdyksi puskemalla.

Mitä tulee noihin keskiaikaisiin kuvituksiin, varmasti tekijän tarkoittamina yksityiskohtina voidaan pitää lähinnä niitä, jotka mainitaan tekstissä. On silti sanottava, että molemmat taiteilijat osaavat piirtää päät haluamiinsa asentoihin (esimerkkejä löytyy nopeasti selaamalla), mutta toinen kysymys on, mikä on näissä kahdessa tapauksessa paperille (ja pergamentille) päätyneen pään asennon merkitys.


Kuten kirjoitin, niin se on minunkin mielestäni epätodennäköistä että siinä kuvaillaan päälaella puskemista. Ihmiset olivat useimmiten omassa viitekehyksessä yhtä fiksuja kuin nykyäänkin joten en lähtökohtaisesti oleta heidän toimineen muinoin tyhmästi. Toisaalta kamppailulajien ihmeellisessä todellisuudessa on todella paljon tuubaa joten tyhmästi toimiminenkin on toki mahdollista.

Ja kyllä, puskeminen on terminä monitulkintainen kun puhutaan kamppailusta. Käytit kuitenkin itse aluksi ilmaisua/käännöstä ”pässin lailla” josta ainakin mun luiseva pääni sai assosiaation...notta pässin lailla. Pässit ja muut elukat laskevat päänsä ennen impaktia ja puskevat tai keihästävät päälaella.

Sen lisäksi että mulla on latinan kokoinen puute yleissivistyksessä, niin en myöskään hanskaa vanhojen taistelutaitojen rekonstruktointia. Sama pätee myös miekalla sohimiseen. Mutta tällaisen maallikon silmin katsottuna tekniikkatöherrys ilman aivopieruja vaikuttaa hivenen uskottavammalta.

MikaM kirjoitti: loka 22, 2019, 13.37 Voisi tietysti miettiä myös sitä, että kuinka kovaa sillä päällä oikein pusketaan kuvatunlaisessa taklauksessa/ kaadossa. En luulisi, että kovin kovaa. Ainakin niissä harjoituksissa, joissa olen tuon tapaista tehnyt, ne ovat lähteneet noin askeleen päästä. Eikä niskaan edes sattunut. Tosin pääkin oli eri asennossa....


En ole koskaan treenannut ”pehmeitä” lajeja, samuraijutsuja tms. Mutta omista lähtökohdista katsottuna olen taipuvainen ajattelemaan notta aina kun tarttuu, menee iholle, törmää, taklaa, torjuu jne., niin sen kuuluu tuntua. Tyyliin päässä ja niskassa tärähtää, keuhkoista lähteä ilmaa, tasapaino järkkyy ja ukon siirtyy enempi epäedulliseen asemaan/suuntaan. Mitä enemmän sitä parempi. Helpottaa huomattavasti esim. vaikka hallintaotteen hakemista. Eikä sen efektin aikaansamiseksi tarvitse välttämättä ottaa ensimmäistäkään askelta.

Ihan omiin kokemuksiin perustuen väittäisin ettei päälakeen tarvitse ottaa kovinkaan ihmeellistä kontaktia ymmärtääkseen ettei se ole hyvä idea. Ja vaikka se vakava vammautuminen ei ole mikään automaatio niin se on IMO yhtä hölmöä, ja ennen kaikkea tarpeetonta, kuin nenällä tai kiveksillä torjuminen...

Edit: eikä se maakamaran tuijottaminen edistä awernessiäkään...

:)
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2954
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

Käytä päätä

#74

Viesti Antti »

Näyttää siltä, ettemme varsinaisesti ole eri mieltä, tässä vain puhutaan kahdesta eri asiasta eli siitä, mikä on oikeasti järkevä tapa käyttää päätä mainitunlaiseen puskemiseen, ja mitä historiallisen lähteiden voi katsoa aiheesta erikseen sanovan. :)
luupää kirjoitti: loka 24, 2019, 11.31 Käytit kuitenkin itse aluksi ilmaisua/käännöstä ”pässin lailla” josta ainakin mun luiseva pääni sai assosiaation...notta pässin lailla. Pässit ja muut elukat laskevat päänsä ennen impaktia ja puskevat tai keihästävät päälaella.
Se oli tosiaan vähän epäselvästi sanottu. Tarkoitin vain viitata siihen, että käytetty sana on läpinäkyvästi johdettu pässiä (tai pässiksi kutsuttua piirityslaitetta?) tarkoittavasta sanasta, mikä tuntuisi viittaavan siihen, että kyse on juuri pään käytöstä.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Käytä päätä

#75

Viesti Kari Aittomäki »

Niin..
Jos kenellä on kokemaa sarveikkaista olioista, ne käyttää niitä sarviaan.
Pässit pukkaa alaspäiniskun mutta ottavat myös vastaan aktiivisesti.
Sonnit ja lehmät survoo ja stabbaa ja ihan jokupäivä sitte tuli dokkari jossa antilooppi onnistu keihästään gepardia pahasti.

Isoisäni oli jalaton, menetti koipensa sotatöillä ja joutu kerrotun ilkivaltaisesti erään puskuripässin kohteeksi.
Otti vastaan ne puskut sarvesta tonttiin saattamalla eli jatkamalla sen puskun energiaa.
Oishan se voinu sen pässiläisen puukottaa tai rojauttaa niskan poikki mutta on hän arvokas ja tärkeä elikko, pässi.

Eli eiköhän se puskutapahtuman tärkeä osa ole aktiivinen lihastyö impaktissa?
Päällä lyöminen.
Ja ihminen tuskin on niin pässi että matkii pässiä pelkkänä, se tekniikka suhteutaan omaan fysiikkaan.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 47 kurkkijaa