Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Komba

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Jusukin
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 135
Viestit: 149
Lauteille: Syyskuu 2017
Etulaji: Komba
Sivulajit: Free style martial arts

Komba

#271

Viesti Jusukin »

Tässä skenario-demo, minkälaisia Komban kanssa voi rakentaa. Kehityksessä palvelutuote hoitoalalle, jota voi käyttää sekä asiakkaan kuntouttamisessa, että pehmässä hallinnassa.


Rakensin vastapainovaljaat, jotta pääsemme harjoittelemaan ja lisäämään stunt-tyyppistä vuorovaikutusta kombaamiseen.


Sit vähän pidempi sepostus ton jättiläisen rakentamisesta ja sitä vastaan taistelemisesta. Toivon, että kesäksi onnistuu.
Komban kannalta mielenkiintoista on joutua pelitilanteessa määrittämään minotauruksen voima suhteessa muihin, eli paljonko hirviön lyönnin vastaanottamiseen pitää mukautua, jotta skenario on luonteva yms. eli gameplay. Tavoitteena intuitiivinen jatkuva harjoite, jossa voi keskittyä oman tekniikan toteuttamiseen, workouttiin ja voittamiseen - ilman et homma tuntuu larppaamiselta.
Oar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 555
Lauteille: Huhtikuu 2011

Komba

#272

Viesti Oar »

Jusukin kirjoitti: touko 10, 2020, 14.19 Tässä skenario-demo, minkälaisia Komban kanssa voi rakentaa. Kehityksessä palvelutuote hoitoalalle, jota voi käyttää sekä asiakkaan kuntouttamisessa, että pehmässä hallinnassa.
Tässähän se asiakas pääsi kuitenkin helposti irti ja karkuun, joka ei varmaan ole tavoitteena...? Jäi siis vähän epäselväksi, että mitä kombailulla tässä saatiin aikaan, tai mikä oli edes tavoite?
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Komba

#273

Viesti Kyynikko »

Jusukin kirjoitti: touko 10, 2020, 14.19 Tässä skenario-demo, minkälaisia Komban kanssa voi rakentaa. Kehityksessä palvelutuote hoitoalalle, jota voi käyttää sekä asiakkaan kuntouttamisessa, että pehmässä hallinnassa.

Nyt on sellanen juttu että siellä päässä pitäisi ryhtyä harrastamaan aika vahvaa peiliinkatsomista. Puhun nyt 20 vuoden kokemuksella turva-alalta, ja monen vuoden kokemuksella sosiaalialan töistä erittäin vaativan asiakaskunnan kanssa. Olen työskennellyt erilaisissa paikoissa vankiloista sairaaloihin ja ollut mukana kaiken tason voimankäytössä.

Lisäksi olen ollut siinä mielessä onnekas että olen saanut koulutusta sekä ensirivin kamppailulajivalmentajilta että kamppilu-urheiluvalmentajilta.

Minua on myös koulutettu työnantajan puolesta kohtaamaan mielenterveyspotilaita yms. Juuri saattelin poliisin kanssa yhden asiakkaani pakkohoitojaksolle.

Tuo räpistely ei täytyä millään lailla mitään ammattimaisen voimankäytön tai fyysisen hallinan harjoittelun vaatimuksia.

Siinä kaksi nörtihtävää kaveria halailee toisiaan ja vähän kikattelee.

Jos haluat pukeutua Mad Max asuihin ja hyppiä valkaat päällä Minotauroksena takapihallasi niin se on ihan fine.

Mutta sinulla ei kaiken kirjoittamasi ja näyttämäsi perusteella ole minkäänlaisia edellytyksiä minkäänlaisen voimankäytön kouluttamiseen. Varsinkin terveydenhoidossa kyseessä ovat erittäin haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, ja ammattilaiset jotka joutuvat jatkuvasti tilanteisiin joissa heihin kohdistetaan väkivaltaa.

Pidän erittäin epäsuotavana että jollain taitavalla markkinoinnilla saisit joskus jopa myytyä jonkun koulutussession jollekin yksikölle. Siitä olisi korkeintaan haittaa henkilökunnan toimintakyvylle mikä ei liene suotavaa, ottaen huomioon työn vaativuuden ja siihen jo nyt kohdistuvat riskit.
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 71
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Komba

#274

Viesti Lasse Candé »

Katselin tuon ensimmäisen videon, koska se soitti kelloja ketjun alkuvaiheilla käydystä voimankäyttökeskustelusta. Kävin vielä vähän kertaamassa mitä täällä silloin juteltiin.

Ensinnäkin, minulle oli vähän epäselvää, mitä harjoitteessa oikeastaan harjoitellaan. Tehtävänanto oli potilaalle eikä hoitajalle ja kaverisi vielä kertoi jälkeenpäin kuinka harjoite on hyvä siihen että saa fiiliksiä siitä että joku väärinkäyttää auktoriteettia. Että silloin on hyvä että on harjoitellut sitä. Ymmärrän tietenkin että spontaani kommentti voi lähteä mille raiteille tahansa, mutta oikeastaan kaikki tuossa viittasi siihen että skenaario on potilastoiminnan harjoittelua eikä hoitajan voimankäytön.

Kaivelin tosiaankin vähän vanhoja ja tahtoisin kysyä, vieläkö ei voiman käyttöä, työntämistä tai vetämistä on konsepti lajissa? Jos on, niin näkyykö se tuossa harjoitteessa ja miten? Entäs sisarillinen kosketus tai empatia? Tai tilankäyttö?

Oikeastaan näen tuon harjoitteen ongelmallisena, koska siinä ei tosiaankaan tunnu olevan tehtävää hoitajalle. Tai jos on, suoriutuuko hoitaja videolla hyvin missä toistossa? Mikä on konteksti, miksi otetaan kiinni ja miten tärkeää on että hoidettava ei pääse irti?

En oikein ymmärrä mitä harjoitteessa on tarkoitus tehdä, paitsi sen verran mitä kaverisi ihan ansiokkaasti avaa. Sen taas näen olevan erikoinen lähtökohta juuri hoitajan rooliin. (Että totutaan potilaana auktoriteetin väärinkäyttöön. Eikös hoitajan tulisi treenata auktoriteetin oikeinkäyttöä?)

Tässä Oar ja Kyynikko kirjoitteli kirjoitteluni aikana. Mielestäni oikein hyvin ja toivon näkeväni vastauksen kaikkeen.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 71
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Komba

#275

Viesti Lasse Candé »

Täytyy kyllä sanoa, että minun mielestäni Kyynikko asettelee sen erittäin hyvin, että lajitoiminta harrastuksena saa olla minkälaista tahansa ja se on ihan hyvä. Mutta että tuollaisessa voimankäyttötuotteessa on toisenlaisia eettisiä vastuita.

Joskus ajattelen niin, että ei se tyhmä ole joka pyytää ja että tässä mielessä saa yrittää myydä mitä tahansa. Tässä tapauksessa on kuitenkin mielestäni olemassa tuon ylittäviä vastuita, koska koulutuksen tilaaja ei välttämättä omaa riittävää asiantuntemusta ja hinnan huonosta valinnasta saattaa maksaa potilas tai työntekijä. Tästä syystä markkinoilla ei yksinkertaisesti pitäisi olla huonoja tuotteita ollenkaan ja koulutusten tarjoajilla on suuria vastuita.
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Komba

#276

Viesti Shaolinsi »

Olen ollut mielenterveys- ja päihdeosaston lääkärinä viime viikkoina. Siellä joudun olemaan päivittäin aggressiivisten muistisairaiden ja päihteiden väärinkäyttäjien kanssa tekemisissä. Teemme tästä syystä teemme lähes päivittäin yhteistyötä vartijoiden kanssa. Potilasaineisto on haastavaa. Vartijoilla on monesti haasteita saada aggressiiviset potilaat rauhoittumaan. Huhtikuussa työkavereitani on osastolla pahoinpidelty. Monesti joudumme käyttämään lihaksen sisäisinä pistoksina voimakkaita psyykelääkkeitä, joita annamme potilaan tahdosta riippumatta muiden paikalla olijoiden turvallisuuden takaamiseksi potilaiden väkivaltaisuuden vuoksi.

Nämä asiat huomioon ottaen omasta mielestäni Komba ei ole vielä valmis palvelutuote hoitoalalle. Tällä hetkellä Komban lähestymistapa väkivaltatilanteisiin yllä olevien videon perusteella voi aiheuttaa enemmän vaaratilanteita käytännön potilastyössä. Tuollainen "pehmeämpi lähestymistapa" ei mielestäni toimi, koska monesti väkivaltaiset potilaat hoitotyössä eivät edes ymmärrä olevansa aggressiivisia (esimerkiksi vaikeiden muistisairauksien lääkehoidolle resistentit käytösoireet). Tuollainen pehmeämpi kosketus voi provosoida aggressiivisia henkilöitä entisetään, jos "voimankäyttäjäosapuolella" ei ole selkeää toimintamallia tilanteen etenemisen suhteen. Oman kokemukseni mukaan potilastyössä tilanteen eskaloituessa paras keino on hyvin usein vahva, fyysinen voimankäyttö, jossa potilaalle ei anneta vaihtoehtoja.

Komban kehittely on selvästi vielä kesken. Ennen Komba-palvelutuotteen tuomista hoitoalan ja voimankäytön markkinoille suosittelen Jusukinia tutustumaan esimerkiksi Defendo White -lajiin tai esimerkiksi AVEKKI-toimintamalliin (koulutus- ja toimintatapamalliväkivaltatilanteiden ennaltaehkäisyyn ja hallintaan). Toivon mukaan saisit näistä hieman käsitystä, minkälaisia palveluita markkinoilla on jo olemassa tällä hetkellä. Onnea tuotteen jatkokehittelyyn. :jepa:
Kuvake
Kuhmu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2558
Lauteille: Toukokuu 2005

Komba

#277

Viesti Kuhmu »

Tuossa palvelutuote hoitoalalle videossa asia esitetään niin, että hoitajat käyttävät valtaa joutuessaan ottamaan potilaasta kiinni. Suojatoimenpiteet ovat määriteltyjä.Esimerkiksi kuntayhtymä Etevalla on suojatoimenpidekäsikirja, jossa ohjeistetaan toimimaan erilaisissa tilanteissa. Vallan käyttäminen asiakasta kohtaan ei kuulunut Etevan työvälineisiin. Enkä ole törmännyt siihen muuallakaan

Olisiko asioihin syytä perehtyä ensin, ennen kuin aletaan suunnittelemaan palvelutuotteita yleensä millekään alalle.
Ehkä olisi hyvä välillä poistua sieltä omasta kombakuplasta ja tehdä retki ympäröivään maailmaan tutkimustyön merkeissä. Videon eväillä toimittaessa on todella pitkä matka toimivaan palvelutuotteeseen.
”You must enjoy this”.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 22
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Komba

#278

Viesti Kari Aittomäki »

Kannattaa lukea tuo Shaolinsin' käyttämä puheenvuoro parikin kertaa.
Hoitotyökentällä kohdattu väkivalta ei todellakaan ole sen pehmeämpää hivelyä kuin ostoskeskuspaikkapainssa, pikemminkin päinvastoin.

Olen kertonut siitä kun taltutin voimakasta, metsätöitä tekevää kehitysvammaista reilun tunnin. Siis ihan hoitotilanne, mut oli tilattu tontille.
Väitän suoralta kädeltä että edes defendosta ei löydy lääkkeitä siihen tilanteeseen muita kuin käytin, raaka voima (se sälli oli kookas ja nuori ja vaarallinen) ja tilannehallinta koukkupainin keinoin. Joka peli on kehitetty kohtaamaan riskejä arvaamattomia, näille vammoja aiheuttamatta.
Juksujen nivellukot ja muut uhkailut on heti kättelyssä outoutout.

Ja noilla ohjailevilla hivelyillä ei kannata edes aloittaa.

Olen positiivisesti lueksinut tutkimusretkeä mutta rajani kulkee tuotteistamisessa.
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Komba

#279

Viesti Eizei »

Meillä on käytössä Mapa (management of actual/potential aggression). Ja aktuaalia ja potentiaalia kuuluu arkeen. Mutta ei nyt hurjinta sorttia alkuunkaan.
Antti Junikka
Kuvake
Kuhmu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2558
Lauteille: Toukokuu 2005

Komba

#280

Viesti Kuhmu »

Kari Aittomäki kirjoitti: touko 11, 2020, 01.53 Kannattaa lukea tuo Shaolinsin' käyttämä puheenvuoro parikin kertaa.
Hoitotyökentällä kohdattu väkivalta ei todellakaan ole sen pehmeämpää hivelyä kuin ostoskeskuspaikkapainssa, pikemminkin päinvastoin.

Olen kertonut siitä kun taltutin voimakasta, metsätöitä tekevää kehitysvammaista reilun tunnin. Siis ihan hoitotilanne, mut oli tilattu tontille.
Väitän suoralta kädeltä että edes defendosta ei löydy lääkkeitä siihen tilanteeseen muita kuin käytin, raaka voima (se sälli oli kookas ja nuori ja vaarallinen) ja tilannehallinta koukkupainin keinoin. Joka peli on kehitetty kohtaamaan riskejä arvaamattomia, näille vammoja aiheuttamatta.
Juksujen nivellukot ja muut uhkailut on heti kättelyssä outoutout.

Ja noilla ohjailevilla hivelyillä ei kannata edes aloittaa.

Olen positiivisesti lueksinut tutkimusretkeä mutta rajani kulkee tuotteistamisessa.
Ovatko videolla esiintyneet henkilöt olleet mahdollisesti tilanteessa, jossa ovat olleet hoitohenkilökunnan kanssa hoidettavina osapuolina? Koska demosivat Asiaa kiinnipidettävän kannalta ja vaikutti siltä, että nyt oli valaistuttu seuraavaa kertaa varten. No, arvailuahan tämä on. Väkivaltaa ja sen kohtaamista on hankala tuotteistaa.

Hoitotyökentällä kohdattu väkivalta on monesti satuttamishakuisenpaa, kuin ostoskeskuspaikkapainissa.
”You must enjoy this”.
Kuvake
Jusukin
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 135
Viestit: 149
Lauteille: Syyskuu 2017
Etulaji: Komba
Sivulajit: Free style martial arts

Komba

#281

Viesti Jusukin »

Kiitos palautteesta, Potku osoittautuu jälleen runsauden sarveksi asiantuntijuudessa. En ole huomioista eri mieltä, epäonnistuin videon aiheen rajaamisessa. Paremmin olisi toiminut vaikka "Fiilistelyä kiinnipidosta - kuviteltuja kahnauksia potilastyöstä".

Tässä taustalla on mm. järjestämämme puoli vuotta viikkotreenejä pro Lapinlahti Mielenterveys seuran kanssa, jossa kävi lukuisia hoitoalalla työskenteleviä ihmisiä ja heiltä ja muilta saamani palaute oli minulle call to action edistää Komban saatavuutta vuorovaikutuskoulutuksena hoito-alalle.
Treeneissä tehtiin paljon peruskombaa, joka on vähimmän voimankäytön tavoittelemista vuorovaikutuksessa, jossa pyritään kuitenkin vaikuttamaan toiseen oman position avulla. Kun periaatteen toteuttaminen sujuu kilpailumaisessa tilanteessa, voi harjoitetta laajentaa myös helposti ymmärrettävään voimankäyttöön.

Olen esitellyt lajia aiheeseen liittyen Mielenterveyden keskusliitolla ja joissain kuntoutuskeskuksissa, mutta kyse on ollut lähinnä hyvinvointiin tähtäävästä liikkumisesta. Kombaa harrastanut ystäväni opetti sitä äidilleen, joka työskentelee mielenterveyspotilaiden kanssa ja kertoi siitä olleen apua vastahakoisen potilaan saamisessa suihkuun.

Tavoitteeni on ollut tuoda jo olemassaoleva menetelmä ihmisten saataville, jolloin kiinnostuneilla olisi mahdollisuus kehittää omia kykyjään omiin tarpeisiinsa. Pohjimmiltaan minä kehitän toiminnalliseen vuorovaikutukseen alustaa, jota käyttäjä pystyy hallinnoimaan ja soveltamaan, jotta harjoitteen toteuttaminen on sekä mielekästä, että hyödyllistä itselleen.
Hoito-alalle on tarkoitus tarjota samaa pohjaa, joka keskittyy ergonomiaan ja vuorovaikutuksen laatuun. Skenarioharjoittelun olisi hyvä olla asiakaslähtöistä, jolloin hoito-alalla työskentelevä ihminen tietää omat tarpeensa ja Komban perusperiaatteita voi soveltaa niihin. Jotta tästä saisi hoito-alalle kattavan koulutuksen, täytyisi kehitystiimissä olla alan asiantuntijoita, jotta esimerkiksi voimankäyttötilanteiden koulutus oikeaoppisesti voisi onnistua. Voisin myös esitellä Kombaa jo olemassaoleville koulutustahoille, jolloin kenties metodin käyttäminen voisi olla osa olemassaolevaa koulutuskokonaisuutta.
Muutoin rajauksessa pitää olla tarkka, kyse on vuorovaikutuksen sulavoittamisesta lähtökohtaisesti vastapuolen ehdoilla ja jos se ei ole hyödyllistä omilla ehdoilla.
Kuten Shaolinsi ja muut toi esille, että väkivaltaisten potilaiden käsittely hoitotyössä on äärimmäisen vaativaa. En ajatellut tämän tyyppisen koulutuksen järjestämistä. Kuten itsepuolustuksen kanssa, hoitotyössä voi joutua varautumaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, eikä minulla ole asiasta riittävää koulutusta, eikä merkittävää kokemusta. Jos kuitenkin työskentelen vastaisuudessa alan asiantuntijoiden kanssa,voi tältä pohjalta kehittää asiakkaiden näkökulmasta mielekkäitä harjoituskokonaisuuksia.

En toisaalta ajattele, että hoitohenkilöiltä tai turva-alalta varsinaisesti puuttuisi ammattitaitoa, käytetyt menetelmät ovat varmasti pitkällisesti hiottu työntekijöitä ja asiakkaita huomioiden ja menetelmiä voisi olla vaikea parantaa. Tarjoan vapaamuotoista sovellusympäristöä, jossa pelin/leikin-omaisin keinoin omia kykyjä voi teroittaa. Tämä toimii myös, vaikka kummoisia kykyjä ei olisi, jolloin kyse on hyvän perusliikehdinnän ja vuorovaikutuksen opettelemisesta.

Saamani palautteen perusteella minulle on muodostunut kuva edistämäni asian hyödyllisyydestä. Jos kiinnostaa tulen mielelläni esittämään asian käytännössä ja vaikka kuvamaan tapaamisen. Jos tunnette hoito-alan kouluttajia tai näitä järjestöjä ketä kiinnostaisi kokeilla ja pohtia asiaa, olen käytettävissä.


Lassen ja muiden huomioihin;
Videon harjoitteessa Komba ei juuri näkynyt, karhu-hali ei antanut juuri tilaa muljuamiselle, eikä jättänyt Komballe tyypillistä avointa poistumis-suuntaa. Harjoitteen rakenne oli epäselvä. Potilaan kuului päästä pois, jotta harjoite päättyi, jolloin hoitaja tavallaan epäonnistui. Skenariossa keskeistä oli roolituksen kokeminen, miltä tuntuu kun pidetään kiinni, eikä roolin pohjalta ole lupaa lähteä.

Komban peruslähtökohta on edelleen luoda taistelu, joka improvisaatioon pohjautuvana skenariona mekanistisesti toimii ilman, että siinä kilpaillessa tarvitsee käyttää voimaa. Tällöin liikutaan lähtökohtaisesti oman tilan ja sen menettämisen ehdoilla. Helppo sovellus on 'selkähippa', jos sinua kosketaan selkään liiku pois alta.
Kun tämä 'taistelu' osataan toteuttaa ryhmässä, niin että toiminta on rauhallista, eikä kilpailua käydä nopeuttamalla liikettä, vaan hakeutumalla itselleen edullisiin positioihin - on ryhmä valmis lisäämään harjoituksen kompleksisuutta.
Perusharjoituksessa - no forcing, kenenkään ei pitäisi tarvita myöskään käyttää voimaa oman rajan pitämiseen, mutta sille ei myöskään ole mitään estettä. Voimankäytön peliin otto on looginen jatkumo, jolloin osanottajat pystyvät testaamaan toisten puolustavien rakenteiden kestävyyttä. Ensisijaisesti käytämme voimankäyttöä kuitenkin torsosta työntämiseen, jolloin 'voittaessaan' on lupa liikuttaa toista ja kehottaa toista löytämään itselleen oma tila.
Tästä seuraavia variaatioita toisen hallinnan suuntaan voi olla vaikka kiinnipito, jolloin pitää enenemissä määrin ymmärtää kehon lainalaisuuksia. Harjoitteissa pyrin pitäytymään ykselitteisissä asioissa, joita on helppo ymmärtää. Komba perustuu etäisyyden hallintaan ja sillä leikkimiseen sovituin ehdoin.

Empatian säilyminen on edelleen olennainen osa Kombaa. Kaikissa tilanteissa tulisi pystyä toimimaan vastapuolen kokemuksen ehdoilla, eli toimian pitäisi pystyä kohtuudella arvioimaan miltä oma toiminta toisesta tuntuu. Kun lähtökohta on vuorovaikuttaa ilman voimaa, on suotavaa välillä palata siihen suuntaan vaikka kilpailumainen tilanne tuppaakin eskaloitumaan. Kamppailijat yleisesti ovat varmasti hyvin kokeineita tässä, varsinkin jos pystyy hyvässä hengessä ottamaan kovempaa. Kaikille nämä asiat ei kuitenkaan ole niin helppoja ja monien on vaikea havaita milloin harjoitus ei enää miellytä itseään tai toista. Komba koittaa osaltaan ratkaista asiaa epämuodollisuudella ja treenaajan omaehtoisuudella. Kun oppii muutamia variaatioita, osaa myös sanoa mitä ja millä tavalla haluaa tehdä. Tällöin osaa paremmin myös sanoa mitä ei halua tehdä.
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 22
Viestit: 943
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Komba

#282

Viesti Mika Väyrynen »

Olisi nyt kuitenkin paras keskittyä harmittomaan leikkiin samanmielisten ihmisten kanssa ja jättää muu ammattilaisille. Varmasti ihan mukavaa satujumppaa leikkimielisille, ja sellaisenaan kivaa puuhailua. Leikkiminenhän on rotumme piirteitä. Niin on huumorintajukin. Mutta kyllä nyt alkaa mennä komba sektorille jossa ei huumori enää riitä.

Ylipäätään kannattaisi vakuuttaa porukka vaikka kunnon videoilla, eikä "tulen mielelläni näyttämään" tai "tulen kyllä ottamaan matsia", "toi oli vaan... ja siinä näytettiin vaan..." - jutuilla. Selittelyn sijaan ytimekästä actionia kehiin. Jos tekeminen ei vakuuta on ihan turha selitellä. Nuo kilometrin mittaiset selittelyt kun ei vakuuta. Päinvastoin. Laadukkaan tekemisen tunnistaa kaikki.
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 2954
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

Komba

#283

Viesti Antti »

Jusukin kirjoitti: touko 11, 2020, 16.38 Pohjimmiltaan minä kehitän toiminnalliseen vuorovaikutukseen alustaa, jota käyttäjä pystyy hallinnoimaan ja soveltamaan, jotta harjoitteen toteuttaminen on sekä mielekästä, että hyödyllistä itselleen.
Jusukin kirjoitti: touko 11, 2020, 17.27 Tarjoan vapaamuotoista sovellusympäristöä, jossa pelin/leikin-omaisin keinoin omia kykyjä voi teroittaa. Tämä toimii myös, vaikka kummoisia kykyjä ei olisi, jolloin kyse on hyvän perusliikehdinnän ja vuorovaikutuksen opettelemisesta.
Jusukin kirjoitti: touko 11, 2020, 17.27 Komban peruslähtökohta on edelleen luoda taistelu, joka improvisaatioon pohjautuvana skenariona mekanistisesti toimii ilman, että siinä kilpaillessa tarvitsee käyttää voimaa. Tällöin liikutaan lähtökohtaisesti oman tilan ja sen menettämisen ehdoilla. Helppo sovellus on 'selkähippa', jos sinua kosketaan selkään liiku pois alta.
Yllä olevat lainaukset oletettavasti pyrkivät kuvaamaan sitä, mitä teet. Tulkitsen niin, että kehittämäsi toiminnan vuorovaikutuksen alusta on tämä "taisteluksi" kutsumasi improvisaatiopeli, ja tämän alustan soveltaminen tarkoittaa ilmeisesti jonkin tietyn säännön käyttämistä sitä ohjaamaan, kuten selkähippa tai toisen työntäminen. En epäile, etteikö tällaisesta perusliikehdinnästä olisi samanlaista hyötyä kuin kevyestä tanssista tai liikunnasta yleensä, mutta miten tarkalleen ottaen tämän on tarkoitus tuottaa harjoittajalleen kamppailussa hyödynnettäviä taitoja? Vai onko?
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Komba

#284

Viesti Kyynikko »

Jusukinin vastaus oli taas niin pitkä, sekava ja osittain puppujargonia etten viitsi edes kommentoida kuin yhtä kohtaa.

Sanoit luovasi mahdollisuuden omien taitojen terävöittämiselle. Et luo. Komballa ei ole annettavaa oikeaan voimankäyttöön eikä sen harjoituksista myöskään ole hyötyä.
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Komba

#285

Viesti JanneM »

Mielestäni pitää ymmärtää että jos jonkun hoitajan mielestä konmba on kivaa jumppaa se ei tarkoita että siitä olisi minkäänlaiseksi ratkaisuksi minkäänlaiseen hoitotilanteeseen. Ei vaikka se hoitaja olisi sanonut että ”tämäpä näppärää” tai muuta vastaavaa. Ei vaikka näitä sanojia olisi kourallinen tai kaksi.

Näkemäni ja kokemani perusteella komba ei sovellu minkäänlaiseen voimankäyttöön eikä itsepuolustukseen. Ei varsinkaan ammattilaisten kentälle missä uhka on potentiaalisesti erittäin kova ja työ pitäisi pystyä suorittamaan tehokkaasti ja turvallisesti.

Olen maininnut että komba on oiva movement meditation tai liikeharjoitus. Valitettavasti siitä ei vaan näytä olevan kamppailuksi.

Ymmärrän Jusukin että on hankala luopua ajatusmaailmasta minkä on itselleen rakentanut, mutta ehdottaisin suuntaamaan komban voimavarat jonnekkin aivan muualle kun itsepuolustukseen tai varsinkaan voimankäyttöön ammattilaisile.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 38 kurkkijaa