Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Judon historia

Kamppailu-urheilulajit eli BJJ, MMA, nyrkkeily, paini, potkunyrkkeily, thainyrkkeily jne.

Valvoja: Valvoja

sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 565
Lauteille: Helmikuu 2009

Judon historia

#61

Viesti sikajudoka »

Kano halusi yhdistää judon ja kendon elämänsä ehtoopuolella. https://www.researchgate.net/publicatio ... evelopment
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Judon historia

#62

Viesti Lasse Candé »

Abstrakti:
Judo's founder, Jigoro Kano, stated by the end of his life that in the future judo should integrate the principles of kendo (Japanese swordsmanship). He also often mentioned that his vision of ideal judo was present in the extremely fluid randori sparring practices that took place during the early years of judo. These statements will be unexpected for most modern judo practitioners, who practice a competitive judo as a sport and are largely unaware of Kano's desire to make judo into a practical martial art. Kano's hope of combining the principles of judo and kendo to make a practical martial art was not realized during his lifetime, but his goal was pursued by his student, Kenji Tomiki. Professor Tomiki defined the principle of kendo as the "technical theory of chop and thrust while avoiding being touched" and worked towards integrating it with judo's throwing techniques. In particular, he noted that just as the proper moment to begin executing a sword technique is the moment of first contact between attacker and defender, the proper moment to begin executing a judo technique is also the moment of first contact between attacker and defender. Thus, the long periods of slow and indecisive wrestling that occur in modern judo tournaments after competitors have grabbed each other's uniforms fail to meet Kano's ideal. Instead, players should grasp lightly, move fluidly, and treat each moment as the moment of initial contact.


Hyviä ajatuksia ja oletan että isossa osassa judon tekniikoita tuo toiminnan välittömyys on ollut tärkeä pointti. Kerran näin koryupuolella demon jostakin judon heitosta, joka oli jokin lonkkaheiton variantti. Asiansa tunteva demoaja demosi heiton ensin isona ja siitä tuli melkoinen wow-efekti, mutta totesi että iso versio ei ole historiallisesti se alkuperäinen. Heiton tavoite on alunperin saattaa vihollinen nopeasti jalkojen juureen, jotta jatko mahdollistuu. Esim veitsen kera. Jos heiton tekee isona, varsinkin paljon heittelyä kokenut pystyy sopeutumaan tilanteeseen lentonsa aikana ja tähän ei haluta antaa mahdollisuutta. Niinpä jälkimmäinen demo oli aika ei-näyttävä, mutta nopea pyllähdytys, jonka jälkeen vastustaja oli maassa

Abstraktin pointtiin tämä liittyy siten, että vääntö aikaansaa suurempia heittoja. On vähän älyllisesti laiskaa väittää niitä pelkästään näyttävyysasioiksi. Mutta mitä käytännöllisiä mahdollisuuksia paini(kilpa)lajia edes olisi kehittää itseään abstraktin ideaalien suuntaan?

En lukenut artikkelia, ainakaan vielä. Ehkä se vastaakin tähän joiltain osin. (?)
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Judon historia

#63

Viesti AriJ »

Jotta pysyy aiheessa, niin historiallisesti judon heittojen pitäisi varmaan olla turvallisia - ainakin ideaalitasolla - jotta niiden tekeminen kilpailutilanteessa ei olisi turhaa terveyttä vaarantavaa.

Kun taas ei kilpatoiminnalliselta mallilta katsotaan, niin paremman kaatumisen mahdollistava on riski, sillä silloin se kaadettu on myös enemmän kuin vähemmän toimintakykyinen, voi hakea niitä omia välineitään, tai päästä takaisin jaloilleenkin.

Eräs oman lajikokonaisuuden ajatuksista on, että "mukauttavissa tekniikoissa" (Dakentaijutsu; "iskuasetaidot") varsinainen vahinko tapahtuu ennen maahan osumista, ja "mukautuvissa" (Jûtaijutsu; vanha nimitys jujutsulle) taas maahan osuttaessa....
______________________
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 565
Lauteille: Helmikuu 2009

Judon historia

#64

Viesti sikajudoka »

Judon historiasta kiinnostuneille kaksi saksalaisen kata-asiantuntijan luentoa (englanniksi, ei saksaksi)



sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 565
Lauteille: Helmikuu 2009

Judon historia

#65

Viesti sikajudoka »

Espanjassa on porukka, joka treenaa traditionaalista judoa nimellä Kano ryu nihon jujutsu. Tässä pari videota

Yamashitan kehittämä poliisin itsepuolustuskata Torite no kata



Kazuo Iton kehittämä itsepuolustuskata

Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Judon historia

#66

Viesti Jasse »

Kirjoittelin juuri valmiiksi seitsemän sivuisen artikkelin josta tullee toinen lukuni Jujutsun historiaa Suomessa käsittelevään kirjaan, aiheena Jigoro Kano ja judon kehitys. Tässä muutama kääntämäni siteeraus itseltään Jigoro Kanolta kirjasta "judo memoirs of jigoro kano".


”Kun vertaillaan yksityiskohtaisesti perinteistä jujutsua ja Kodokan judoa, isot erot näiden järjestelmien välillä tulee nopeasti selväksi. Esimerkiksi, jujutsu-mestarit ovat maininneet että Kodokan judon valikoimassa on enemmän jalka- ja lonkkaheittoja kun useimmissa perinteisissä jujutsu-tyyleissä. Kuitenkin oleellisin ero on vastustajan tasapainon horjuttamisessa. Tässä on Kodokan judon erityspiirre. Käytettiinpä mitä tekniikkaa hyvänsä, vasta onnistuneen horjutuksen jälkeen pitäisi yrittää hyökkäystä.”

”Perinteiset jujutsu tekniikat olivat suunniteltu lähinnä vammauttamaan tai tappamaan vihollinen, eivätkä vaikuttamaan myönteisesti moraaliin, mieleen tai kehoon. Tulin kuitenkin siihen tulokseen että muutoksia tekemällä monet näistä jujutsutekniikoista voisivat olla tuvallisia, käytännöllisiä nykyelämässä, hyödyksi keholle sekä kehittää mieltä.”

"Tenjin Shinyo ja Kito-koulun lisäksi tutkin muidenkin jujutsukoulujen tekniikoita. Oivalsin että kamppailutaidon harjoittaminen voisi toimia voimavarana tavoitellessa itsensä kehittämistä. Päätin omaksua tehokkaimmat tekniikat eri jujutsutyyleistä ja lisätä omia ideoitani. Siten perustamalla judon olin luonut oman järjestelmäni fyysiseen ja psyykkiseen harjoitteluun. Tajusin ettei minun tulisi pitää tätä tietoa yksin itselläni vaan minun tulisi opettaa sitä ihmisille ympäri maailmaa."

"Tuona aikana oli vielä suhteellisen suuri määrä ihmisiä jotka olivat kiinnostuneet erilaisista perinteisistä kamppailutaidoista. Kuitenkin, koska jotkut vastustivat menneessä elämistä, he ajattelivat että on parempi luopua niin vanhentuneista aktiviteeteista. Niinpä, kamppailulajit alkoivat menettää aiempaa suosiotaan, etenkin aseettomat jujutsutyylit. Korvatakseen tulojen menetystä, jotkut jujutsu mestarit alkoivat esiintyä näytösotteluissa. He haastoivat sumo-painijoita ja muiden tyylien jujutsukoita. Sisäänpääsymaksut auttoivat heitä lisäämään tulojaan. Tällä tavalla, kamppailulajien maailma alkoi muuttua viihteeksi ja niin näiden lajien oikea luonne muuttui ja halventui radikaalisti. Osaksi tämän tilanteen takia jujutsun suosio ja harrastajien määrä laski entisestään. Kun aloin opettamaan taistelutaitoja vakavissani, en opettanut perinteistä jujutsua sellaisenaan, vaan taitona joka pohjautui pitkälle ulottuvaan henkisyyteen. Koska jujutsu oli suuriltaosin ajautunut huonoon maineeseen, en tarkoituksella käyttänyt lainkaan termiä jujutsu, vaan ajattelin että on parempi käyttää toista nimeä. Valitsemani nimi oli Kodokan judo.”

”Mainitsin aikaisemmin, koskien jujutsua feodaaliajan loputtua, kuinka harjoittelimme sekä jujutsu-randoria että -kataa. Jujutsun randori-harjoittelu, pohjautuen kataan, yleistyi vasta vuoden 1867 jälkeen. Aikansa jujutsu-mestarit tutkiskelivat tapoja suorittaa tekniikoitaan randori-tapaan ja viime aikoina sellainen harjoittelu on tullut yleiseksi. Niinpä, ennen Meiji-kauden alkua, suurin osa jujutsu-mestareista ei opettanut randoria olenkaan.”

Kun aloin opiskella Tenjin Shinyo ryu ja Kito ryu-jujutsua, opetettiin niissä sekä kataa että randoria. Tämä on järkevää ja luonnollista, eikä jujutsua tule koskaan pitää vain yhtenä tai toisena, vaan näiden kahden yhdistelmänä.”
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Judon historia

#67

Viesti Jasse »

Jasse kirjoitti: huhti 5, 2021, 21.35 ”Mainitsin aikaisemmin, koskien jujutsua feodaaliajan loputtua, kuinka harjoittelimme sekä jujutsu-randoria että -kataa. Jujutsun randori-harjoittelu, pohjautuen kataan, yleistyi vasta vuoden 1867 jälkeen. Aikansa jujutsu-mestarit tutkiskelivat tapoja suorittaa tekniikoitaan randori-tapaan ja viime aikoina sellainen harjoittelu on tullut yleiseksi. Niinpä, ennen Meiji-kauden alkua, suurin osa jujutsu-mestareista ei opettanut randoria olenkaan.”
Mikä minua ennen kaikkea kiinnostaa on että millaista jujutsu kanon aikaan ja sitä ennen oli, ja että miten alkuaikojen judo erosi ja alkoi erota perintesistä jujutsu tyyleistä. Itselläni oli aikoinaan semmoinen yksinkertaistettu ajatus että Kano lähes tulkoon loi randorin ja että ko-ryu jujutsu on aina ollut hyvin tiukasti tiukkaa kataamista. Mutta ilmeisesti vasta Kodokan judon systy alkoi vetää kataajia ja sporttaajia eri leireihin. Tai uskoisin että vieläkin isompi jakaja oli toinen maailmansota jonka jälkeen lajit hetkeksi kiellettiin japanissa ja sitten judo sallittiin urheilulajina ja koryu suorastaan pasifistisena ja esteettisenä kulttuuriperimänä.

Tuossa ylläolevassa lainauksessa Kano sanoo että randori yleisty voimakkaasti vasta shogunaatin kaatumisen jälkeen. Mutta minulla on tässä vieressäni Nippon budokanin julkaisu "Budo - the martial ways of japan." Joss todetaan että Togukawa shogunaatin lopussa sekä jujutsu että miekkakouluissa randori oli monesti kataa suositumpi harjoitusmuoto.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Judon historia

#68

Viesti Lasse Candé »

Tässä hyvää tekstiä jossa Judon saapuminen näkyy monin paikoin. Ei ehkä niin pääse tekniikkaan silti käsiksi. Mutta jos joskus tulet Threadgill sensein leirille, niin uskon hänen olevan mitä parhain ihminen vastaamaan tuohon kysymykseen.

https://www.koryu.com/library/tthreadgill1.html



Juuri ennen Ohgami sensein kuolemaa Threadgill ja Ohgami saivat Shindo Yoshinryu -kirjansa valmiiksi. Siinä näkyy myös tekniikkaa. En ole vielä ostanut sitä, kun korona iski.
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 565
Lauteille: Helmikuu 2009

Judon historia

#69

Viesti sikajudoka »

Kanon mukaan judon tekniset perusteet oli saatu valmiiksi vuonna 1889, jolloin Kano esitteli ensimmäiset "viralliset" heittotekniikat kasvatusalan ammattilaisille. Tässä saksalaisen historioitsijan näkemyksiä.

"Niehaus (2003, S. 248) spricht davon, dass die Entwicklung der Systematisierung der Würfe drei Stufen
durchlaufen habe und nennt als erste Stufe die Rede verbunden mit einer umfangreichen
Demonstration, die Jigoro Kano 1889
vor der Dai Nihon Kyokukai (Der Großjapanischen Gesellschaft
für Erziehung) hielt. "

Kano lässt diese 15 Würfe bei seinem Vortrag demonstrieren und erläutert sie

1. Te-waza : Uki-otoshi, Seoi-nage
2. Koshi-waza: Uki-goshi, Harai-goshi, Tsuri-komi-goshi, Ushiro-goshi
3. Ashi-waza: Ashi-barai, Ko-soto-gari, O-soto-gari, Uchi-mata
4. Ma-sutemi-waza: Tomoe-nage, Ura-nage
5. Yoko-sutemi-waza: Yoko-gake, Uki-waza, Yoko-guruma
(fett = die Würfe, die auch in der Nage-no-kata von heute enthalten sind)
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Judon historia

#70

Viesti Lasse Candé »

Kirjavinkkejä hakisin. Ajatuksena olisi löytää kirjoja, jotka käsittelevät ainakin Judon tekniikoita, mutta on vain hyvä, jos taklaavat myös lajin periaatteita ja kenties myös historiaa. Tässä tärkeysjärjestyksessä:

1. Tekniikat ja terminologia
2. Judon periaatteet (yleisiä oppeja)
3. Historia

Vaatimus hankittavalle kirjalle olisi se, että se koetaan laajalti auktoritatiiviseksi. Jonkinlainen klassikko tai "uusi klassikko" siis.

Olisiko tällaista suositella?

Entä... Onko joitain hyviä kirjoja ilmaiseksi netissä? Mielellään englanniksi?


Mainittakoon, että lauantaina 29.10. on Potkumiitissä Tampereella yhtenä lajina Judo, katapainotuksella. :jepa:
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Judon historia

#71

Viesti Jasse »

Ehotan Jigoro Kanon kirjaa "Kodokan Judo".

Kuva
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 565
Lauteille: Helmikuu 2009

Judon historia

#72

Viesti sikajudoka »

Edellisen lisäksi klassikko judon heittotekniikoista



suomalainen perusteos Judo -tie mustaan vyöhön - Korpiolan veljekset


https://www.antikka.net/naytatuote.asp?id=887985
sikajudoka
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 565
Lauteille: Helmikuu 2009

Judon historia

#73

Viesti sikajudoka »

Perusteos randori katoista, myös klassikko

https://www.abebooks.com/first-edition/ ... 8396495/bd
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Judon historia

#74

Viesti Jasse »

Lasse Candé kirjoitti: elo 31, 2022, 09.05 Kirjavinkkejä hakisin. Ajatuksena olisi löytää kirjoja, jotka käsittelevät ainakin Judon tekniikoita, mutta on vain hyvä, jos taklaavat myös lajin periaatteita ja kenties myös historiaa. Tässä tärkeysjärjestyksessä:

1. Tekniikat ja terminologia
2. Judon periaatteet (yleisiä oppeja)
3. Historia

Vaatimus hankittavalle kirjalle olisi se, että se koetaan laajalti auktoritatiiviseksi. Jonkinlainen klassikko tai "uusi klassikko" siis.

Olisiko tällaista suositella?

Entä... Onko joitain hyviä kirjoja ilmaiseksi netissä? Mielellään englanniksi?


Mainittakoon, että lauantaina 29.10. on Potkumiitissä Tampereella yhtenä lajina Judo, katapainotuksella. :jepa:
Laitoin myyntiin muutaman judo-kirjan (ja muitakin kamppailukirjoja).

Kuva

Linkki basaarin ilmoitukseeni: viewtopic.php?f=24&t=23524-myyn-harvina ... ms-kirjoja

Myllylän klassikko Opi Judo on jo myyty, mutta muut ovat vielä jäljellä. Tuossa on mukana tuo Lassesse suosittelemani Jigoro Kanon "Kodokan judo" jossa periaatteet, perustekniikat ja katat käydään perusteellisesti läpi. Historiaakin, atemi-iskuja ja kappo-elvytystä hieman. Hintapyyntö 20E.

Korpiolan veljesten "Judo - tie mustaan vyöhän" On kaunis kovakantinen kirja jossa perustekniikat pystyssä ja matossa esitetään selkein kuvin. Periaatteita ja historiaa lyhyesti. HP 20E

Suomalaisen judolegendan vanhat kirjoissa on mustavalko kuvin esitetty perustekniikkaa pystyssä ja matossa. Lisäksi historiaa ja periaatteita sekä hieman karaten ja aikidon esittelyä joitka kirjojen julkaisuaikaan olivat juuri tekemässä tulojaan Suomeen. HP 5E/kpl

The judo-handbook esittää selkeästi perustekniikkaa pystyssä ja matossa. HP 5E

Moneen osaan revennyt Eric Dominyn "Judo" kirja 60-luvulta esittelee piirroskuvin judotekniikkaa pystyssä ja matossa. HP: 5E

Koko setti lähtee hintaan. 40E
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Judon historia

#75

Viesti Lasse Candé »

Vähän offtopiccia, mutta mä voisin ostaa nuo kaikki pois. Selkeää näin. :D

Tuo Kanon kirja on hyvä ja se on ihan ilmaiseksi netissä. Ja esim minulla puhelimellani. Plärään vain niin paljon mieluummin kovakantista. Sanon tämän lähinnä ketjua silmälläpitäen.

Netistä löytyy myös erinomaisena pdf:nä Otakin ja Draegerin Judo formal techniques, mikä käsittelee kataa kattavasti. Tämä myös ketjua palvelevana mainintana…
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 31 kurkkijaa