Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Muay Thai ja itsepuolustus

#211

Viesti Jussi Häkkinen »

Tässä on myös tietynlainen lisätekijä. "Teh Street" on taas se maailman tappavin paikka.

Kuitenkin, jos tyyppien idea on kääntää rahat, yhtään päättäväisempi vastus - väkivallasta ja siihen kykenevyydestä puhumattakaan - saa vastuksen tai ainakin osan niistä myös jäätymään. Uhkailuun ollaan totuttu luottamaan. Sitten kun alkaakin tulla tukevasti turpaan, pöytä kääntyy täysin. Ja ottelemaan tottuneen vahvuus on siinä, että hän jatkaa sitä leivontaa eikä jäädy helposti kerran aloitettuaan. Siinä saa olla aikamoinen matsari katukundissa - niitäkin toki on - että sen paketin enää itselleen kääntää. Ja motivaatiota ei ole, koska paistin saaminen on epätodennäköistä. Helpompia maaleja on taatusti.

Jos idea on mukiloida tai tappaa, asia on ihan toinen. Mutta silloinkin pitää olla joku vaikute siihen - esimerkkinä vaikkapa palkkaus hoitamaan tämä homma. Tietty osa tekee tätä ihan huvikseen myös, mutta se ei ole aivan niin yleistä kuin luulisi. Jonkin verran toki kilareita on ja mm. rasistinen väkivalta menee osin tähän kategoriaan.

"Kunniakähinöissä" ja jolhonmittailuissa tappelu on se tavoite. Ryöstöissä on toinen tavoite. Ja ryöstelevä katunilkki ei ole taloudellisesti sellaisessa jamassa, että voisi huollattaa esim. nielemänsä hampaat.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Muay Thai ja itsepuolustus

#212

Viesti Mika »

Hemmukka kirjoitti: touko 6, 2021, 22.06 Tuntuisi muuten että sinulla hiukan alentava tyyli kirjoittaa näistä. Senshidokaajat ym.
Olet liittynyt Potkuun vasta edelliskesänä, joten mahdollisesti tuo termi ja sen sävy ovat sinulle uusia. Potkun alkuaikoina mm. Senshido ja Aikido olivat erittäin paljon esillä, ja näiden keskustelujen myötä lajien harrastajille kehittyivät hyvää tarkoittavat termit senshidokaaja ja aikidokaaja. Potkussa viljeltiin silloin muutenkin enemmän huumoria. Tämä on (muistaakseni, ja muistan aika hyvin) ensimmäinen kerta, kun joku ottaa totisessa mielessä tuon esille. Mutta jos tosiaan vanhat keskustelut eivät ole tuttuja, tuon ymmärtää.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#213

Viesti Kari Aittomäki »

Kiinnostava taisiis mulle silmiinhyppäävä pointti oli tämä tikka:
Onko olemassa laji, jonka treenaaminen takaa sen, että ei voi jäätyä itsepuolustustilanteessa? Tai sen että ei voi tulla yllätetyksi?
Olen hiukan yllättynyt että edes Jasse ei kertonut että traditionaalisiin lajeihin yleisolemisen virittäminen "taistelijaksi" on olennainen osa laji-antia.
Tosin korostamaton ja alleviivaamaton mutta erittäin tosi.
Kaikki ne pikkumuodollisuudet ovat osa syväkontrollin rakentelua joka vie siihen tulokseen että harjoittaja on kaiken aikaa tietoinen ympäristöstään, sisäinen malli hyväksyy myös ja etenkin odottamattomuudet.

Asiaa boostaa jos shugyosha hakeutuu tilanteisiin, paikkoihin ja duuneihin jossa rajukin väkivalta on todella todennäköistä.
Voisin kertoa esimerkkejä vaikka kuinka mutta mitäpä se kuskaa.

Toinen asia, sporttikamppailu on juu erittäin hyödyllistä ja juuri nimenomaan sen fyysisen vaativuuden ja ankaran treenaamisen takia; olen kertonut monasti kuinka sain kiittää sporttiominaisuuksiani siitä kun selvisin niistä kolmesta irkusta.

Mutta henkinen tila on hemmetin erilainen ylläripylläreihin verraten.
Matsiin valmistaudutaan ja jännitetään viikkokaupalla, joka on hyvä asia mutta ei vertaudu äkkitilanteisiin.
Jäätyminen on todella hyvä pointti, tärkeä tajuta ja hahmottaa ja treenaamalla poispäin työntää.

Rauhaa.
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5549
Lauteille: Heinäkuu 2005

Muay Thai ja itsepuolustus

#214

Viesti Jarppa »

kilpitorjunta kirjoitti: touko 6, 2021, 15.43 No ainakin Senshidossa keskitytään nimenomaan siihen pelonhallintaan ja mahdollisimman realistiseen harjoitteluun missä ei ole sovittu etukäteen mitä tehdään. Pitää siis selviytyä niinkuin kadullakin. Ainakin sanovat niin että kadulla kun ei ole sääntöjä eikä tuomari tule väliin. Pitää selviytyä. Toinen voi pahimmillaan yrittää tappaa ei voittaa ottelua. Kyllä varmasti on paljonkin hyötyä ottelutaustasta mutta otteluun olet valmistautunut. Kadulla et siihen ole valmistautunut ja psyykannut itseäsi. Ottelemisella saa hyvää pelisilmää.
Asia on osin päinvastoin. Kisoissa ehdit psyykata itsesi hyvinkin stressaantuneeksi, kun taas omalla kohdalla ns. katutilanteet on olleet niin nopeita että olen toiminut ns. automaattina (väistänyt/blokannut lyöntiä/potkua ja lyönyt rutiininomaisesti takaisin kuten nyrkkeillessä). Oon myös nähnyt miten teknisesti taitava ottelija ottelee jännityksen takia kisoissa huomattavasti normaalitasoaan huonommin. Silti yllättävän tilanteen tapahtuessa ei ehdi jäätyä kun keho suorittaa tekniikkaa automaationa. Tietysti jos osaaminen ei ole automaation tasolla, tai tilanne ei muistuta mitään harjoittelutilannetta, näin ei välttämättä tapahdu.

Edellisistä kisoistani on yli 10 vuotta aikaa, mutta muistan hyvin miten kisapäivän lähestyessä jännittää hitosti, eikä se jännitys purkaudu ennen ottelun alkua jos silloinkaan. Katutilanteissa stressi iski jälkikäteen.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#215

Viesti Andy »

Itse uskon kyllä, että tunti laadukasta itsepuolustustreeniä kehittää itsepuolustustaitoja enemmän kuin tunti laadukasta kamppailu-urheilutreeniä. Olisihan se kummallista, jos jossain asiassa kehittyisi paremmin treenaamalla jotain muuta kuin sitä nimenomaista asiaa.

Nyt on kuitenkin niin, että aktiiviset kamppailu-urheilijat saattavat treenata viikkotasolla hyvinkin viisi kertaa enemmän kuin tyypillinen itsepuolustuslajien harrastaja. Siksi he voivat tulla paremmiksi myös siinä, missä eivät suoranaisesti pyri kehittymään.

Edelliseen vaikuttaa myös se, että kamppailutaitojen oppiminen tahtoo tasaantua ajan myötä niin että kehittyminen vaatii lisäpanostusta viikkotasolla. Jos treenaa kahdesti viikossa, saavuttaa yleensä parin-kolmen vuoden jälkeen tietyn tason, jolta ei juuri etene vaikka jatkaisi treeniä hyvinkin pitkään, ellei sitten ala treenata viikkotasolla enemmän. Jos taas treenaa 10 kertaa viikossa, luultavasti kehittyy ainakin 10-20 vuoden ajan ja kehitys on alussa paljon nopeampaa kuin parilla viikkotreenillä.

Sitten on vielä se seikka, että kaikki itsepuolustustreeni ei aina ole kauhean laadukasta. Ei tietenkään ole kaikki kamppailu-urheilutreenikään, mutta jos puhutaan henkilöstä joka on tullut hommassa hyväksi, niin treenin laadun on pitänyt olla ainakin kohtuullisen hyvä.

Täyskontaktilla käytyihin kamppailu-urheilukilpailuihin osallistuminen aivan varmasti parantaa toimintakykyä stressitilanteissa, vaikka se ei olekaan sama asia kuin puolustautuminen väkivallalta. Tämä olisikin suositeltavaa, jos aktiivisesti haluaa kehittyä itsepuolustajana. Lajilla ei sinänsä ole väliä, kunhan siinä lyödään tosissaan päähän.

Mutta miten siitä väkivallalta puolustautumisesta voisi edes järkevästi hankkia kokemusta? Jos työskentelet vaikka portsarina, vartijana tai poliisina, niin lähtökohtaisesti itse olet aktiivisesti puuttumassa tilanteeseen etkä puolustautumassa.

En keksi oikein muuta tapaa, kuin mennä johonkin Sao Paulon tms. slummiin kävelemään kamera olalla ja odottaa, että joku tulee ryöstämään niin että voi puolustautua. Tässä kuitenkin luultavasti pääsee hengestään ennemmin tai myöhemmin. :o
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
kilpitorjunta
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 20
Lauteille: Joulukuu 2019
Etulaji: Realistinen itsepuolustus
Sivulajit: Senshido, Defcon alliance, Jeet Kune Do, Pfs, Blauer Tactical Systems, Jyrki Saario Defendo, Savate Defense, Krav Maga, Muay Boran, Combat Hapkido, Hokutoryu Jujutsu, Kali, Systema, Bjj
Takalajit: Streetwise Systems, Kung fu, Gojuryu Karate

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#216

Viesti kilpitorjunta »

Siitä väkivaltaa vastaan puolustatumisesta kannattaa tutkia syvemmin Senshidoa tai Spear systemiä. Koska tiedetään että nyrkillä päähän lyöminenkään ei ole kovin terveellistä. Siihen on keksinyt Spear systemin Tony Blauer sopivan "suojapuvun" jotta voidaan mahdollisimman realistisesti harjoitella oikeata väkivaltatilannetta. Jollonka vastapuoli käy raivokkaasti päälle kyynerpäin,polvipotkuin mitä vaan mitä kadulla vastaan saattaa tulla. Ilman suojapukua se ei olisi vammoitta mahdollista.
Poista käyttäjä 1747
Viestit tässä aiheessa: 4

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#217

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Mun ainoa kontakti IP maailmaan on tullut muutamalta leiriltä ja yksityisen/viranomaispuolen nenänkaivuu päiviltä. Glockikin tuli kesätöissä omalla kuitille iltapäiväkurssilla ja naurettavan ampumakokeen läpäisyllä. Ilman aikaisempaa pohjaa noilla eväillä ei pitäisi tehdä muuta, kuin työnnellä ostoskärryjä ruokakaupassa (kaikki kunnia heillekin rehellisen ja tarpeellisen työn tekemisestä).

Tämä setämies uuvahti opiskelijana useammaksi vuodeksi ovihommiin. Yhteenlaskettu voimankäyttö- ja hätävarjelutilanteiden lukumäärä lasketaan vähintäänkin sadoissa. Pieni osa niistä oli ihan aidosti kovia ja vaarallisia tilanteita. Mutta jos niitä vertaa edes saliskaboihin tai heteropallon aloituspotkuun, niin hyvin hyvin harva ns. tositilanne tulee lähellekään jännäkakassa tai stressaavuudessa.

Itse asiassa mitä yllättävämpi ns. tositilanne ja mitä nopeampi eskaloituminen, sitä pienempi stressi ja kynnys avata toiminta.

Noiden suojapukujen kanssa treenaaminen voi toki olla hyödyllistä tms. Ainoa omakohtainen kokemus niistä on punaiseen pukuun sonnustautuneen virkamiesoletetun intomielinen patukoiminen. Ja siitäkin on yli 20v joten suoja-varusteet ovat todennäköisesti kehittyneet niistä päivistä. Se sanottua, on beeässää väittää ettei ilman niitä pysty treenaamaan kovaa ja turvallisesti. Itse en ole otellut kuin knockdown ja vale tudo säännöillä, mutta siitä huolimatta en ole kertaakaan kokenut, että treenaaminen olisi ollut erityisen turvatonta tai vaarallista. Itse asiassa treeneissä loukkaantumiset ovat/olivat verrattain harvinaisia. Sama pätee myös nyrkkeily- ja potkistreeneihin.

Nykyaikaiset IP lajit ovat toki usein harkittuja kokonaisuuksia, opettajat kokeneita ja ovat lajeina siitä tarkoituksenmukaisemmasta päästä, mutta sekään ei ohita tiettyjä Taivahan Totuuksia mitä tulee treenien intensiteettiin tai kilometreihin...

Onneksi mä olen jo vanha.

:)
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#218

Viesti Andy »

Minun on vaikea hahmottaa, että tuollaisesta suojapuvusta olisi ainakaan $3000 kustannuksia vastaavaa hyötyä treenaamiseen.

https://blauerspear.com/spear-store/hig ... aptiv-suit

Pystykamppailua voi kuitenkin sparrata täysillä kun laittaa hyvät nyrkkeilyhanskat, säärisuojat ja kypärät. Ei rajattomia määriä, mutta aivan riittävästi. Tämän sparrimuodon ongelma on se, että siihen on hankala yhdistää realistista painimista.

Ns. vaparisparri täysillä on sitten taas vähän vaarallista. Siis että olisi vain vapaaotteluhanskat, kyynärsuojat ja ehkä sukkamallin säärisuojat ja saisi sekä lyödä, potkia että painia. Mutta ethän voi edelleenkään painia mitenkään realistisesti, jos toisella on tuollainen suojapuku. :idea:

Vaparit päähän eivät tietenkään ole terveellisiä nyrkkeilyhanskoilla, mutta eivät ne sen terveellisempiä ole ottaa tuohon High Gear -kypäräänkään pikkuhanskoilla. Mustaa silmää ei ehkä tule, mutta aivot kyllä ottavat damagea, kun pää heilahtaa. Lisäksi noin ohueen reisisuojaan ei voi mitenkään ottaa täysivoimaisia alapotkuja ilman säärisuojia, kun ei se tunnu kivalta ihan oikeisiin reisipadeihinkään.

Siksi minun on vaikea hahmottaa tuollaisen varustuksen järkevyyttä. Itse olen käyttänyt joskus tällaista kostyymia:

Kuva

Hinta on noin 10% tuosta suojapuvusta, kun huomioidaan, että hanskat, säärisuojat ja kypärä pitää kuitenkin olla, eikä niistä tule varsinaista lisäkustannusta.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
kilpitorjunta
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 20
Lauteille: Joulukuu 2019
Etulaji: Realistinen itsepuolustus
Sivulajit: Senshido, Defcon alliance, Jeet Kune Do, Pfs, Blauer Tactical Systems, Jyrki Saario Defendo, Savate Defense, Krav Maga, Muay Boran, Combat Hapkido, Hokutoryu Jujutsu, Kali, Systema, Bjj
Takalajit: Streetwise Systems, Kung fu, Gojuryu Karate

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#219

Viesti kilpitorjunta »

Tuo on nimenomaan tarkoitettu siihen kun joku käy raivopäisesti kimppuun lyöden. Ei mitään puhtaita kamppailulyöntejä vaan perus takomista. Tai käy jolkain kättä pidemmällä kimppuun. Eli se kun joku saattaa jopa yrittää tappaa. No kuristaa ei voi tuon puvun kanssa melkeempä kaikkea muuta. Kyllä sillä painiakkin pystyy joskaan sitä välttämättä tarvi sillon.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#220

Viesti Kari Aittomäki »

Outoon suuntaan menee juttelu.

Kehittääkö mielestänne tuollanen penkkaripukeutuma niinku mitä?
Jotain hysteeristä riehumista?
Sparri on sparria, mindset on pirun hankala saada nollastasataan-raakuusasteikolle.

MIKÄÄN ei opeta niinhyvin kuin kenttä, Teh Kaytanto.
Sääntömatsaaminen on samaa kerroskakkua mutta se oikean tilanteen hengenhätä jää puuttumaan ja sen mukana hemmetisti.
Mutta onse arvokasta, ei siinä mitään.

Fyysisen valmiuden merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Äijä eli isävainaani täräytti tossa tontillaan kaksi ammatti-torpeedoa kanttuvei. 72-vuotiaana.
Se ei olis onnistunut ilman suurta kokemusta, strategiaa, taktiikkaa, pelisilmää, motivaatiota ja verratonta fyysistä suorituskykyä mukaanlukien tekninen kompetenssi.

Ja sitte se tiesi että minä hoidan jälkipelit, kuten teinkin.
jep
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#221

Viesti Andy »

Miten sitä käytännön kokemusta itsepuolustuksessa nyt siis oikein voisi suomalaisessa seuratoiminnassa aktiivisesti hankkia?

Lisäksi jos harjoittelun päämäärä on se, että ei jouduta hyökkäyksen kohteeksi, kuulostaa hieman ristiriitaiselta tarkoituksella hankkiutua hyökkäyksen kohteeksi.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#222

Viesti Kari Aittomäki »

Olen moniaasti kertonut kuinka olen vienyt sällejä tilanteisiin ja jälkipeleissä ollaan pureskeltu tapahtuneita sekä teknisesti että muutoinkin.
Sen ei tarvitse olla mikään leningradilainen helvetin esikartano vaan vain joku hiukan levottamampi mesta josta saa kokemusta. Niitä on.

Se on sama juttu kuin sääntömatseissa, mennään tonteille jossa jotain voipi sattua ja sitte ku niin käy.. sitte katsotaan miten meni ja sovelletaan treeniä siihensuuntaan.

Kun loppupeleissä kyse on siitä että treenattava kohtaa itsensä ja kasvaa kokemistansa.
Erittäin samankaltainen prosessi kuin teillä, eller hur?
kilpitorjunta
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 20
Lauteille: Joulukuu 2019
Etulaji: Realistinen itsepuolustus
Sivulajit: Senshido, Defcon alliance, Jeet Kune Do, Pfs, Blauer Tactical Systems, Jyrki Saario Defendo, Savate Defense, Krav Maga, Muay Boran, Combat Hapkido, Hokutoryu Jujutsu, Kali, Systema, Bjj
Takalajit: Streetwise Systems, Kung fu, Gojuryu Karate

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#223

Viesti kilpitorjunta »

Senshidossa esimerkiksi käsittääkseni rakennetaan tilanteita käytännön kokemuksien pohjalta. Esimerkiksi baariympäristö. Baarissa kun tuppaa miesten tappelut ja riidat useimmiten tapahtuvan. Tämä vain esimerkkinä.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#224

Viesti Andy »

Täytyy sanoa, että en oikein voi pitää järkevänä enkä hyväksyttävänä sitä, että mennään tahallaan baariin haastamaan riitaa, että päästäisiin "puolustautumaan". Minusta tämä kuulostaa pikemmin rikollisuudelta kuin itsepuolustuksen harjoittelulta.

Ja jos siellä baarissa käyttäytyy asiallisesti, niin saa kyllä "treenata" todella pitkään ennen kuin kertyy merkittävä määrä kokemusta itsepuolustuksesta.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Poista käyttäjä 1747
Viestit tässä aiheessa: 4

Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus

#225

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Niin. Hyvin hyvin harva esim. portsareiden toteutuneista voimankäyttö- tai hätävarjelutilanteista on aikuisten oikeasti kovia tai vaarallisia tilanteita. Ja niissäkin joutuu yleensä ennemmin tai myöhemmin seisomaan jarrupolkimen päällä. Vaikka vastassa olisi ylivoimaa, niin senkin edun voi kieroilla pois olemalla epis. Useimmiten vastapuolella ei ole minkäänlaista jakoa hopeaa korkeammalle.

Jos onnistuu irrottamaan egonsa yhtälöstä, joka on aikuisten oikeasti välillä pirun vaikeaa, niin sitä pääsee vielä vähemmällä. Ne tyypit jotka pärjäävät turva-alalla vuosikymmeniä oireilematta sen enempää, ovat yleensä ne täyspäiset ja rennot tapaukset, jotka eivät ota itseensä ja joihin kakka ei joko tartu, tai se menee saman tien korvista läpi.

Suurimmat stressitekijät ovella olivat tylsyys ja miehisen harmituksen nieleminen. Tässä suhteessa on tuskin tullut suurempia muutoksia viime vuosikymmeninä. Turvalobotomiassa oppii toki hyödyllisiä periaatteita, lainalaisuuksia ja käytäntöjä. Esim. sitä ympäristön ja ihmisten jatkuvaa tarkkailumoodia ei saa valitettavasti enää päälle mentyä kytkettyä pois. IMO se suurin etu nykyaikaisissa lajeissa on harjoittelun tarkoituksenmukaisuuden lisäksi niiden ei- turpaan-ruttaamiseen liittyvien asioiden opettaminen...

:)
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 57 kurkkijaa