Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Jalkapallo

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 5297
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Jalkapallo

#496

Viesti MikaM »

Näistä täsmälleen samaa mieltä, samoin perustein. Ja linja on myös mielestäni urheilun mukainen.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 117
Viestit: 93922
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Jalkapallo

#497

Viesti Mika »

Lasse Candé kirjoitti: kesä 14, 2021, 11.47 Koko rikkeen ideahan on karsia pois vääränlainen pallon pelaaminen, jotta ei saa liian hyvää työkalua käyttöön ja pelin hienoudet tulevat tästä syystä esiin. Ei sillä ole eikä pidä olla väliä jos vahingossa pallo ottaa käteen eikä siitä juurikaan hyödy.
Tässä on mielestäni se ydin. Olen samaa mieltä.

Muistan vieläkin yhden pelin noin viidentoista vuoden takaa. Se oli ensimmäinen pelini kyseisessä joukkueessa. Hyökkääjä potkaisi pallon käteeni, josta se pomppi ainakin minusta kauas. Tuomari toki saman tien vihelsi pilkun, joten en nyt enää muista kuka siitä tilanteesta olisi hyötynyt. Hävisimme pelin 1-0 tuon pilkun takia. Koska en itse tehnyt mitään väärää, vituttihan se ja harmittaa silkka ajatus vieläkin. Vain puusilmät noudattavat sääntöjä sääntöjen noudattamisen vuoksi. Tai laativat niitä puusilmäisesti. Tuossa Lassen kirjoittamassa on nyt sitä oikeaa filosofiaa. :jepa:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 91
Viestit: 20846
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallo

#498

Viesti Lasse Candé »

Ei tuomarilla ole mitään vaihtoehtoa sille että noudattaa sääntöjä. Mutta jalkapallon säännöt (ja erityisesti kriittisin sääntö 12 kielletystä pelistä ja sopimattomasta käytöksestä) ovat maalaisjärkisiä ja reiluja. Valitettavasti kuitenkin esim. omana tuomariaikanani 1997-2006 koko jalkapalloyhteisön kulttuuri oli sellainen että melkein kaikki pitivät kaikkia pallon osumisia käsiin käsivirheinä, vaikka säännöt olivat oleellisesti samat. Tuomari pystyi siis viheltää aina kädeksi vaikka virhettä ei sääntöjen mielessä olisi ollut ja sen sijaan oikein tekeminen oli vaikeampi ratkaisu. Minulla oli ladattuna noihin tilanteisiin laini ”Jatkuu! Pelattiin käteen!” koska se on yleisin syy vahingoissa. Vedettiin käteen olisi muutenkin antanut väärän mielikuvan. Mutta Mikan keississä olisi siis ollut nimenomaisesti suotavaa noudattaa sääntöjä, vaikka sitten niiden noudattamisen takia. :)



Tuosta filosofiasta silti, jalkapallon sääntökirjassa on nyt sanottu virallisesti joitain asioita pelin luonteesta. Tällaista en ollutkaan aiemmin nähnyt, vaan tällaiset luonnehdinnat olivat vain aina jonkun mielipide, vaikka jalkapalloilijat yleensä jakoivat näitä mielipiteitä.

Vaikka eka lainaus on filosofia-otsikon alla, varsinkin toinen (hallinnoinnista) nimenomaisesti avaa tuota filosofiaa.

Erityismaininta subjektiivisuuden toteamisesta ääneen ( :jepa: ) ja siitä että tuomareilta odotetaan toimintaa sääntöjen hengessä myös siellä missä sääntöjä ei ole. Tämä on rohkeaa ja todella asiallista meininkiä. Lisäksi hatun nosto siitä että tuomarien kunnioittamisesta lausutaan erittäin hyvin. Hyvä IFAB!!


Sääntöjen filosofia ja henki

Jalkapallo on maailman suurin urheilulaji. Sitä pelataan kaikissa maissa ja monilla eri tasoilla. Pelin säännöt ovat samat kaikille FIFA World Cup TM -finaalista aina syrjäisessä kylässä lasten välillä pelattavaan otteluun.
Se, että samoja sääntöjä sovelletaan jokaisessa ottelussa, kaikissa maanosalii- toissa, maissa, kaupungeissa ja kylissä kaikkialla maailmassa, on huomattava vahvuus, joka täytyy säilyttää. Tämä on myös mahdollisuus, joka on valjastettava jalkapallon hyväksi kaikkialla.
Jalkapallolla on oltava säännöt, jotka pitävät pelin reiluna, koska 'kauniin pelin' kauneuden perustana on sen oikeudenmukaisuus - tämä on pelin ’hengen’ elintärkeä ominaisuus. Parhaat ottelut ovat ne, joissa erotuomaria ei juurikaan tarvita, kun pelaajat pelaavat kunnioittaen toisiaan, erotuomaristoa ja sääntöjä.
Sääntöjen ja niiden soveltajana toimivien erotuomareiden loukkaamattomuus täytyy aina suojata ja sitä tulee kunnioittaa. Kaikilla, erityisesti valmentajilla ja joukkueiden kapteeneilla, on vastuu peliä kohtaan kunnioittaa erotuomaristoa ja heidän päätöksiään.

Sääntömuutosten hallinnointi

Ensimmäiset "yleismaailmalliset" jalkapallosäännöt laadittiin vuonna 1863 ja vuonna 1886 neljä brittiläistä jalkapalloliittoa (Englanti, Skotlanti, Wales ja Irlanti) perustivat jalkapallon kansainvälisen hallintoneuvoston (IFAB) maailmanlaajui- seksi elimeksi, jonka ainoana tarkoituksena oli kehittää ja suojella jalkapallosään- töjä. FIFA liittyi IFABin jäseneksi vuonna 1913.
Jalkapallon säännöt ovat suhteellisen yksinkertaisia verrattuna muihin joukkuela- jeihin, mutta koska monet tilanteet ovat "subjektiivisia" ja erotuomarit ovat inhimillisiä (ja siten tekevät virheitä), jotkut päätökset aiheuttavat väistämättä keskustelua.
Jotta sääntöä voitaisiin muuttaa, IFABin on oltava vakuuttunut siitä, että muutos hyödyttää peliä. Tämä tarkoittaa, että mahdolliset muutokset yleensä testataan. Jokaisessa ehdotetussa muutoksessa on keskityttävä oikeudenmukaisuuteen, rehellisyyteen, kunnioitukseen, turvallisuuteen, osallistujien nautintoon ja siihen, miten teknologia voi hyödyttää peliä. Sääntöjen on myös rohkaistava kaikkien osallistumista, taustasta tai kyvyistä riippumatta.
Joillekin ihmisille tämä keskustelu on osa pelin nautintoa ja vetovoimaa, mutta ovat päätökset sitten oikeita tai vääriä, pelin henki vaatii sitä, että erotuomareiden päätöksiä kunnioitetaan aina.
Vaikka onnettomuuksia tapahtuu, sääntöjen tulisi tehdä pelistä mahdollisimman turvallista. Tämä edellyttää pelaajien osoittavan kunnioitusta vastustajiaan kohtaan ja erotuomareiden pitäisi luoda turvallinen ympäristö puuttumalla voimakkaasti liian aggressiiviseen tai vaaralliseen peliin. Säännöt ilmentävät vaarallisen pelin kiellettyä luonnetta omalla termistöllään, kuten 'piittaamaton rikkomus' (varoitus = keltainen kortti) ja "vastustajan turvallisuuden vaarantami- nen" tai "kohtuuttoman voiman käyttäminen" (kentältäpoisto = punainen kortti).
Säännöt eivät voi käsitellä kaikkia mahdollisia tilanteita ja siksi IFAB odottaakin erotuomareiden tekevän päätöksensä pelin hengen mukaisesti siellä, missä varsinaista sääntöä ei ole. Tähän sisältyy usein kysymyksen "mitä jalkapallo haluaa / odottaa? ” esittäminen.
Jalkapallon on oltava houkuttelevaa ja nautinnollista pelaajille, tuomareille, valmentajille, samoin kuin katsojille, faneille jne. Sääntöjen on autettava tekemään pelistä houkuttelevaa ja nautinnollista, jotta ihmiset riippumatta iästä, rodusta, uskonnosta, kulttuurista, etnisyydestä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumi- sesta, vammaisuudesta jne. haluavat osallistua ja nauttia heidän osallisuudestaan jalkapalloon.

IFAB jatkaa yhteistyötä globaalin jalkapalloperheen kanssa, jotta muutokset hyödyttävät jalkapalloa kaikilla tasoilla ja kaikissa maailman kolkissa, ja niin, että pelin eheyttä, sääntöjä ja erotuomareita kunnioitetaan, arvostetaan ja suojellaan.
kimmokammo
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 421
Lauteille: Joulukuu 2009

Jalkapallo

#499

Viesti kimmokammo »

minustakaan kumpikaan ei ollut pilkku tuossa matsissa, en muista mikä matsi oli, siinä pakki huiteli menemään ja pallo osui pelaajan takana suorana olevaan käteen, mutta tuomari ei reagoinut mitenkään, tämä ajoi kotiin sen että näissä kisoissa ei sitten vihelletä mitään mikä ei ole selvästi tahallista.
Futis ollut yleensä ihan hyvää, paitsi turkin peli, se oli aivan sontaa, ja venäjän prässi oli tyyliä ensin tullaan kovaa kiinni mutta sitten seisotaan, Belgia ohitti sen yrittämättä. Tasoeroja on ollut mutta näin isoissa kisoissa on vähän pakkokin.
"Marriage is for how long you can hack it, divorce is eternal. " Louis C.K.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 91
Viestit: 20846
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallo

#500

Viesti Lasse Candé »

Ruotsalaisella otti just Espanjaa vastaan käteen ehkä 42 minuuttia ja jotain. Uusinta tuli 43 ja jotain.

Ei pienintäkään härdelliä. Tuomari näki ja viittoili että peli jatkukoon. Luultavasti VAR:it totesivat melko nopeasti, että ei tehnyt itsestään isompaa ja mitään muita edellytyksiä virheelle ei voi edes tulla kyseeseen.

Pallo osui about kyynärpään tasalle tai ehkä jopa hieman ylemmäs.

Juuri tällaisesta tuomaroinnista minä pidän!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 91
Viestit: 20846
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallo

#501

Viesti Lasse Candé »

IFAB:in fb-sivulla on usein hyviä jakoja asioista. Tässä nyt tuosta itsensä isoksi tekemisestä:
Practical advice for match officials: handball offence

The simpler wording for the Laws of the Game 2021/22 focuses on three main categories of offence:
1️⃣ deliberate handball
2️⃣ non-deliberate handball – unnatural position of hand/arm
3️⃣ non-deliberate handball – scoring a goal immediately after accidental handball by the scorer

UNNATURALLY BIGGER

The hand/arm has made the body unnaturally bigger by being in a position which is not a consequence of, or justifiable by, the player’s body movement in that situation.
➡ ‘consequence of’ means the position of the hand/arm is the result of the player’s legitimate movement
➡ ‘justifiable by’ means that the position of the hand and/or arm is reasonable/can be explained in terms of the player’s legitimate movement in that particular situation

This includes when the hand/arm:
➡ is clearly extended away from the body (to create a bigger barrier)
➡ is clearly extended above the shoulder (to create a bigger barrier)
➡ moves towards or is on the ground and does not support the player’s body

Find out more and watch video examples: bit.ly/Changes21_22

Download the official app:
bit.ly/LawsAppAndroid
bit.ly/LawsApp_iOS
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 6411
Lauteille: Lokakuu 2009

Jalkapallo

#502

Viesti Ile »

Erittäin mielenkiintoista settiä kun ei ole sääntöihin tällä tarkkuudella tutustunut.
being in a position which is not a consequence of, or justifiable by, the player’s body movement in that situation.
BTW. Tiedän, että tämä on tässä ketjussa off topic, mutta tällaisten asioiden havainnoimisella maallikkona on mielestäni hauska yhteys kamppailuharrastukseen ja nimenomaan siihen, kun vuosikymmenten aikana on tottunut katsomaan tarkasti miten vartaloa käytetään tehokkaasti ja "miten jokin tekniikka tehdään" tai mitä jossain kehäkamppailutilanteessa oikeastaan tapahtuu etc...

Itse olen huomannut, että futiksessa erityisesti erilaisia lähikontaktitilanteita ja toisaalta ihan muualla vaikkapa kilpatanssijoiden asentoja tulee jotenkin luettua aika tarkkaan.

Vaimo on harrastellut tanssimista ja tykkää katsoa Tanssii tähtien kanssa (on ollut joidenkin niiden opettajien opissakin). Itse olen umpisurkea siinä touhussa mutta huomaan, että pystyn tavallaan aika tarkkaan lukemaan tanssijoiden kehonkieltä ja aika helposti opin näkemään kehonkäytöllisiä yksityiskohtia jotka ilmeisesti on arvostelunkin kannalta relevantteja.

Veikkaan, että Lassellakin on futistuomarina ollut ihan hyvää silmää esim. filmauksille tms. (en nyt tarkoita, että kamppailu tähän mitään radikaalia lisää toisi, mutta ehkä jotain realismia ja lukutaitoa?)
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 91
Viestit: 20846
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallo

#503

Viesti Lasse Candé »

Mielenkiintoinen ajatus. :jepa:

Kamppailu toi ennen kaikkea sen että osaa lukea huitovia käsiä. Pidän hyvinkin mahdollisena silti, että ilmankin kamppailua olisi ollut sama lukutaito. Mutta ehkä ei.

Tuossa filmausjutussa taas, tuomarit yrittävät nimenomaisesti katsoa sen ohi eikä katsoa sitä. Tuomarina sitä etsii sieltä tilanteesta sitä virhettä, eikä sen korostusta.

Minä en koskaan tuomaroinut kovin korkealla tasolla. Lähinnä se oli sitä että kun pamahti, niin pilli soi. Jossain ehkä 5%:ssa omaa tuomarointiani pääsin/jouduin matseihin joissa about 3-divaria vastaava taso tai sellaisia pelaajia riittävästi. Nykyään varmaan jo nelosissa eri puolilla maata on kova taso tässäkin suhteessa, mutta johonkin kohtaan tuota on vedettävissä raja että korkeammalla tasolla on kaikki käsien käyttö, filmaaminen ja muu tuomarille hankala mukana ja sitä alempana taas ”pam” -> ”triiiit”. Oma tuomarointini siis painottui jälkimmäiseen helpompaan.

Jos jostain oli apua, niin siitä, että olin pelaaja. Sen tiesi ihan eri tavalla mikä kuuluu peliin. Nyt kun katson matseja vanhempana ja vieraantuneempana katson usein että ”iiiik!” tilanteista jotka olisin luultavasti aktiivipelaajana sivuuttanut normaalina kontaktina. Varmaan tuomarointi sujuisi pienellä treenillä (ja sitähän saa kun tuomaroi) mutta on pieni mahdollisuus, ettei silmä lue parikymppisten suorituskykyisiä kroppia kuten luki silloin kun oli itse sellainen.

Oli juuri puhetta seurueessa tuomaroinnin annista elämälle. Suosittelen kyllä vahvasti varsinkin nuorille. Sellainen ihminen joka on ollut erotuomari missään lajissa, on hyvä kollega duunissa kuin duunissa. En ollut edes tajunnut tätä aiemmin, mutta se työelämätaitojen skill-setti minkä tuomaroinnista saa on ihan huikea.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 91
Viestit: 20846
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallo

#504

Viesti Lasse Candé »

Tukossa oli. Pukki olisi voinut yhdessä kohtaa rynniä läpi, mutta muuten ei ollut oikein jakoa tehdä maalia.


Mutta mutta...
Kuinka Suomi voisi päästä jatkoon?

Suomi on parhaassa tapauksessa sijalla 3 kolmansista sillä näistä Sveitsi A-lohkosta ja Ukraina C-lohkosta ovat jo varmuudella parempia.

Huomenna jännitetään D-lohkossa Kroatian ja Skotlannin tasapeliä, sillä näillä on molemmilla yksi piste ja kumman tahansa voitto tekee tästä joukkuessta (tai muusta lohkon kolmosesta) neljällä pisteellä Suomea paremman kolmosen. Siltikin on vielä mahdollisuus.

Ylihuomenna jännitetään lisää. Ruotsin (4 pistettä) pitäisi mielellään voittaa Puola (1) tai pelin päättyä tasan. Jos Espanja (2) voittaa Slovakian (3) pitää toivoa todella suurta maalieroa. Slovakia tällä hetkellä nollilla ja Suomihan jäi -2:een. Ei ainakaan kannata kannattaa Puolaa ja on vähän järkevämpää kannattaa Slovakiaa kuin Espanjaa, jolloin lohkoon jäisi Puola ja Espanja surkeiksi. Jos taas Puola voittaa, pitää Espanjan voittaa Slovakia reippaasti.

F-lohkossa Ranskalla on 4 pistettä, Saksalla 3, Portugalilla 3 ja Unkarilla 1. Saksan maaliero on +1 ja Portugalin myös +1. Tuolla siis pitää toivoa että Unkari rökittää kunnolla Saksan tai että Ranska rökittää kunnolla Portugalin. Jälkimmäistä on pakko toivoa. Unkarin ja Saksan pelissä pahin on jos Unkari voittaa niukasti, koska tällöin mahdollisesti kolmanneksi päätyvä Saksa olisi parempi kolmonen kuin Suomi. Eli yksi hyvä ja realistinen toive olisi että Saksa ei häviä Unkarille ja että Ranska teurastaa Portugalin.

Noista kolmesta pitäisi kahden tapahtua. F-lohkon hyvin meno näyttää epätodennäköisimmältä. Vaikeaa on, mutta mahdollista kyllä.
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 6411
Lauteille: Lokakuu 2009

Jalkapallo

#505

Viesti Ile »

@Lasse Candé mitä mieltä hollantilaisen ulosajosta tahallisen kädellä pelaamisen (tms.) vuoksi?
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 91
Viestit: 20846
Lauteille: Joulukuu 2007

Jalkapallo

#506

Viesti Lasse Candé »

En nähnyt tilanteessa, mutta näin uusintana.

Olen varmaan missannut jotakin tai sitten en nähnyt tilanteen realiteetteja. Mutta omana aikanani oli aika tiukat vaatimukset sille että kun rikkeellä estetään maali, niin annetaan punaista. IFAB joitain vuosia sitten kevensi linjojaan, mutta ei käsivirheiden osalta. Kirjoitin heidän fb-ryhmään ja sain heiltä myös vastauksen että hyvä pointti. Mun mielestä on älytöntä että säännöt tällä hetkellä antaa mieluummin kampittaa kuin koskea kädellä palloa.

Niin tai näin, jos tuolla vietiin ilmeinen maali, se oli ennen ja vissiin sitten nytkin, ilmeinen punainen. Jos taas on kyse jostain muusta, niin olen auttamattomasti pihalla. :(
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 5297
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Jalkapallo

#507

Viesti MikaM »

Kaveri oli selkeästi alin pelaaja (pl molari, tietty) ja esti läpimenon käsirikkeellä. Tuomarilla ei vaihtoehtoja ja pelaajakin sen tiesi, heti ja jälkeenkinpäin.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
kimmokammo
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 421
Lauteille: Joulukuu 2009

Jalkapallo

#508

Viesti kimmokammo »

Hollanti sai kaiken mitä ansaitsi tuossa matsissa, vaihtoivat taktiikan jolla ovat pelanneet 3 vuotta taktiikkaan josta ilmeisesti joukkueella ei ollut hajuakaan. Maalivahti punttasi pallon tsekeille joka kerta ylittäen keskikentän, kun tähän asti avaukset lähti lyhyenä, josta pallo siirtyi keskikentälle ja siitä yleensä laitohin.
Gini sai ekalla puoliajalla 13 kosketusta ja 4 syöttöä, ja toisen puoliajankin olisi voinut viettää jutellen jonkun kanssa kun pitemmille syötöille hänet peitettiin.
iltamatsi oli hyvää futista, ja belgia teki ainoan maailinsa ainoasta paikastaan, kun Bernardo Silva päästi nuoremman Hazardin vapaaksi.
"Marriage is for how long you can hack it, divorce is eternal. " Louis C.K.
kimmokammo
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 421
Lauteille: Joulukuu 2009

Jalkapallo

#509

Viesti kimmokammo »

Espanja ja Ranska teki otteluistaan vaikeita, Ranska niin vaikean että lehdistö kirjoittaa siitä koko kesän. Mahtoikohan ne voittaa yhtään oman pään pääpalloa....
"Marriage is for how long you can hack it, divorce is eternal. " Louis C.K.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 16104
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Jalkapallo

#510

Viesti Kari Aittomäki »

Voivoi kun on ollut mahtaisaa katsella Kuningas Jalkapalloa!

En edes aio alkaa päteä analyyseillä, kunhan vaan nautin kattauksesta.

Tossa aiemmin juteltiin snookerista ja Mika haki näkökulmaa jotta ne totaalisen virheettomän suoritukst ovat jotenkin niinku zeniä, terapeuttisia katsella ja voimalinjoja puhdistavia.

Noniin on tuo huippufutiskin, kun jokainen yksilösuoritus on valtavan hieno taidonnäyte ja se koko kokonaisuus on.. no.. Kuningas Jalkapalloa!

Vaikka vaan tossa kun britit kaato sakemannit.. ne todella taitavasti ajoitetut kuvat yleisöstä.

Etenkin on silkkaa juhlaa katella oikeita ammattilaisia ja huippu-urheilijoita niissä pienissäkin tilanteissa.

Kun näissä meiän kamppailupeleissä tittelit ja ammattilaistatus ovat enimmin sokeria.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 52 kurkkijaa