Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Efo

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit: 5349
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Efo

Viesti MikaM »

Onko Lampila onnistunut opettamaan tuota jollekulle toiselle?
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 19077
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Efo

Viesti Andy »

Yhdellä jalalla hyppiminen on siis tasapainoharjoitus. Siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Hemmukka
reiteenpotkija
Viestit: 410
Lauteille: Heinäkuu 2019
Sivulajit: Nyrkkeily, rbsd, muay thai
Takalajit: Taekwondo, shootfighting

Efo

Viesti Hemmukka »

Andy kirjoitti: marras 17, 2021, 22.44 Lopettakaa nyt oikeasti tämä pelleily. Ei voi olla ihmisen mielenterveydelle hyväksi altistua kultille, joka saa tämän kuvittelemaan että jedivoimat heittelevät häntä ympäriinsä. :seina: :seina: :seina:Jukka Lampila ei oikeasti hallitse mitään taikavoimia, joilla voisi liikutella ihmisiä ilman fyysistä vaikutusta. Koko juttu on täyttä teatteria. Tai jos osaa, niin voisi näyttää sen vaikka minuun.
Miksi heidän pitäisi lopettaa treenaaminen jos siitä tykkäävät?
Onhan näitä ihan oikeitakin lajeja jotka ei toimi mikäli toinen ei pelaa samoilla säännöillä.
Harva esimerkiksi hyökkää vaikkapa oikeaoppisella etupotkulla taikka askeltaen lyönnillä jonka jättää paikalleen että toinen saa aikaa reagoida :)
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit: 945
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Efo

Viesti Mika Väyrynen »

Mahtuuhan sitä maailmaan kaikenlaista joukkohurmosta sun muuta. Vaikkapa filippiineillä tyypit antaa jopa ristiinnaulita itsensä, uskonsa ollessa niin vahva että sivuuttaa kaiken maallisen tuskan (tai oikeuttaa sen). Roolipelaajat uskovat olevansa maahisia ja hyppivät kuin pienet sellaiset. Lord Vader lähettää pahaa Voimaa lasten leikeissä. Ns. Kamppailulajeissa mystisiä voimia omaavat yleensä vuorilla yksinään asuvat mestarit, jotka sitten opettavat ne sille yhdelle sinne pöpelikköön saapuneelle onnekkaalle. Joukkohurmosta ei pidä aliarvioida - kun joku haluaa uskoa johonkin, sehän pelittää sitten. Dillman ja etätyrmäykset, ja tämä EFO nyt esimerkkeinä. Omituisuuksiin voi törmätä vaikkapa Tiibetinbudhalaisten lamojen teoissa, mutta kuinka paljon niissä tarinoissa on legendaa ja jälleen sitä seuraajien halua uskoa. Pitäähän sitä Paavinkin olla tehnyt ihme jos toinenkin ennen kuin pyhälle istuimelle saa istua.

Tuo EFO nyt on jonkinlaista samanhenkisten asiaan uskovien puuhailua ja sinänsä varmaan mukavaa yhteisoloa. Porukka uskoo asiaansa ja mielestäni se on ihan harasoo. Onhan tulla kaikenlaisia harrastusporukoita kellareissa ylipäätään. Ongelmalliseksi homma menee siinä kohtaa jos joku kova-onninen uskoo lujasti "taitoihinsa" ja yrittää sitten Ale-pubissa häätää päällekarkaajan tai sellaista suunnittelevan EFO tekniikalla. Pataansa saaminen on mahdollista. Jos opetuksessa sen sijaan painotetaan että tällä ns taidolla ei tehdä ns reaalimaailmassa yhtään mitään eikä kannata/saa edes yrittää, ei käsittääkseni mitään ongelmaa ole.

Mä olen, kuten monet muutkin, törmännyt treeniurani aikana kaikenlaisiin keijukaisiin, nuorisoon jotka uskovat ties mihin mystisiin kykyihin. Yleensä se usko katosi siinä 30. rystyspunnerruksen kohdalla. Kaipa ihmisellä nyt vaan on jonkinlainen tarve mystiikkaan ja uskoon jonkin mystisen energian käytöstä. Mä kysyin nuorena miehenä japanilaiselta opettajaltani, kun tahdoin selvittää onko ki-energia jotain mystistä: Mestari, onko ki-energiaa olemassa? Vastasi että "On. Sähän olet elossa, sitä se on". Hymähdys seurasi kun sanoi että monet uskovat ki-palloihin ja siihen että sitä voisi jotenkin käyttää kamppailussa. Se mestari tuli alunperin Ashihara-karatesta. Veteli nyrkillä sellaisia "ki-palloja" että miestä putosi. Siinä ki:n ja miehen välissä oli siis se nyrkki :)

Tuo Lampila muuten liikkuu ihan hienosti aikidosta tutulla tavalla. Aikidokana varmaan ihan kohtuuhyvä.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 19077
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Efo

Viesti Andy »

Kuten sanoin, ei voi olla ihmisen mielenterveydelle hyväksi altistua tuommoiselle kultille, joka saa hänet uskomaan olevansa taikavoimien liikuttelemana.

Siitä että harjoittelee huonossa kamppailuopetuksessa, seuraa vain se, että ei opi kamppailemaan, mitä useimmat ihmiset eivät osaa muutenkaan. Mielenterveyden järkkyminen on vähän isompi juttu.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit: 945
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Efo

Viesti Mika Väyrynen »

Kaikella kunnioituksella, mutta jättäisin ihmisten mielenterveyden ja sen järkkymisen arvioimisen sen alan ammattilaisille. Se ei ole tällä foorumilla tehtävää diagnosointia tai arvioimista. Puhutaan vaan siitä mitä EFO on tai ei ole. Että oltaisiin kriittisyydestä huolimatta suht asialinjoilla. Mielenterveysongelmat, inhimillinen pahoinvointi, yksinäisyys jne ovat sellaisia ongelmia ettei niistä edes yleisellä tasolla kovin kevyesti kannattaisi kommentoida. Jotkut uskoo Ufoihin, jotkut Efoihin. Uskotaan me muut mihin halutaan, vaikka miehekkääseen tuhovoimaan :) Mutta en mä taikavoimista tykkää, mutta jos se pysyy siellä kellarissa eikä vahingoita ketään niin siitä vaan.
Kuvake
JariR
reiteenpotkija
Viestit: 331
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Espoo

Efo

Viesti JariR »

Ajattelin sotkeutua Andyn ja Mika Väyrysen keskusteluun tuosta mielenterveysasiasta. Mielestäni tähänastisesta keskustelusta puuttuu käsitteitä, jotka voivat auttaa ilmiön ymmärtämisessä.

On olemassa sellainen alun perin sosiaalipsykologian piirissä kuvattu ilmiö kuin kognitiivinen dissonanssi.

Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että kun ihmisen ydinuskomukset ovat ristiriidassa keskenään tai havainnoitavan todellisuuden kanssa, syntyy tästä vaikeasti käsiteltävä ristiriita joka todellakin aiheuttaa henkistä kuormitusta.

Käsitteen yleisesti hyväksytyn määritelmän mukaan kognitiivinen dissonanssi on mm. mielenterveyteen vaikuttava kuormitustekijä. Tämän esiin tuominen on käsittääkseni neutraali asia.

Tässä linkki hauskaan podcastiin jossa voi vartissa tutustua varhaisimpiin asiasta tehtyihin tutkimuksiin viihdyttävässä muodossa.

(Klikinsäästäjä: Ufokultti odottaa maailmanloppua about 1955 ja päiväkin on lyöty kiinni. Kaikki kultin jäsenet olivat ihan OK ja elivät onnellisina keskenään kultin uskomuksissa. Kun sitten maailmanlopun päivämäärä tuli eikä UFO tullutkaan hakemaan uskollisia, oli tulos dramaattinen ja täysin päinvastainen kun arkijärjellä ajatellen saattaisi kuvitella.

Ristiriita ydinuskomusten ja havainnoitavan todellisuuden välillä oli niin voimakas että jengi ahdistui, rupesi voimaan huonosti ja toimimaan aktiivisesti erilaisin tavoin lievittääkseen ristiriidan aiheuttamaan ahdistusta. Alkuperäisestä ydinuskomuksesta ei juurikaan luovuttu.)

Seuraavaksi sitten kuvitteellinen esimerkki sitten siitä millaisia johtopäätöksiä ja diagnooseja ei maallikkona tai keskustelupalstalla kannata tehdä: "Jos uskoo tuollaiseen hörhöilyyn niin täytyy olla hullu. Joo. Kyllä se on F23 (OHIMENEVÄT PSYKOOTTISET HÄIRIÖT). Tai ainakin F29 (MÄÄRITTÄMÄTÖN EI-ELIMELLINEN PSYKOOTTINEN HÄIRIÖ)". Tätä kutsuttaisiin diagnosoinniksi ja sitä tosiaan kannattaa välttää jos ei ole terveydenhuollon ammattilainen ja hoitosuhteessa diagnosoitavan henkilön kanssa.

Diagnoosejahan ei Andy tai kukaan muukaan siis tässä ketjussa ole tarjonnut.

Oleellistahan tässä on ristiriita niiden ydinuskomusten ja havainnoitavan todellisuuden kanssa. Jos harjoittelee liikuntamuotoa, jossa tehdään yhteisesti sovitun improvisaatioleikin puitteissa liikuntaa - ja henkilö itse ymmärtää tämän - ei siinä, että kaatuilee leikinjohtajan kädenheilautuksesta maahan ole itsessään mitään psykologisesti kuormittavaa. Katsokaa vaikka nykytanssijoita, jotka tekevät kontakti-improvisaatioksi kutsuttuja harjoitteita.

Jos sen sijaan uskoo että samat "voimat" on mahdollista ulottaa esim. henkilöön joka ei leiki samaa leikkiä, syntyy mahdollisesti kokemusten ja havaintojen tuloksena psykologinen ja henkilöä itseään potentiaalisesti hyvinkin kuormittava ristiriita.

Tätä vasten nostaisin esiin MIkan kommentin siitä, kuinka roolipelaajat uskovat olevansa maahisia ja Darth Vader lähettää pahaa Voimaa lasten leikeissä. Maahiset ja lasten jedileikithän ovat nimenomaan esimerkki juuri päinvastaisesta tilanteesta kuin esimerkiksi kultin jäsenen sisäinen ristiriita kognitiivisen dissonanssin iskiessä.

Roolipelaajat tyypillisesti ymmärtävät todella hyvin sen mikä on totta ja mikä heittäytymistä, improvisaatioteatteria tai eläytymistä. Heidän kykynsä erottaa näitä kerronnan tasoja on harjaantunut ja joidenkin mukaan tukee todella hyvin eläytymisen ja tarinankerronnan yhteydessä olevien metakognitiotaitojen kehittymistä. Samoin lasten kehityspsykologia tuntuu olevan sitä mieltä, että jo hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa leikkivän lapsen kyky erottaa mielikuvitusleikki ja todellisuus toisistaan on paljon kehittyneempi kuin aikuinen (primary caretaker) tyypillisesti tajuaakaan. Ja että mielikuvitusleikit tukevat positiivisella näiden taitojen kehittymistä ja lapsen normaalia kehitystä. Näihin edellämainittuihin esimerkkeihin siis nimenomaan ei kuulu kognitiivisen dissonanssin aiheuttamaa kuormitusta.

Tässä lisäluettavaa niille joita aihe kiinnostaa 15 minuutin podcastia pidemmälle. (2019 katsaus) ;-D

Cooper, J. (2019). Cognitive Dissonance: Where We’ve Been and Where We’re Going. International Review of Social Psychology, 32(1), 7.

Sitten tämmöinen hieman kulttikulmaa koskettava lyhyt blogi
Cults and Cognition III: Programming the True Believer
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit: 945
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Efo

Viesti Mika Väyrynen »

Seison asennossa informaatiovyöryn edessä. Ehkä suurin osa pelaa omaa hauskaa roolipeliään ja arkielämässä se ei kuulu elämään, minkäkuvaan eikä siten vaikuta siihen? Ei täällä juuri efon harrastajia ole asiasta kirjoitellut. Vai onko? Niinpä arvelut efon haitallisuudesta ja siitä kulttina ovat kirjoittajien olettamuksia. Pääopettaja varmasti uskoo asiaansa satasella. Mielenterveys- sanaa on tässä ketjussa käytetty, btw. Mutta kamppailullisesti efo on sitten... mitä se sitten onkaan. En viitsi loukata sem harrastajia omalla aika jyrkällä mielipiteelläni tuollaisista hommista.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit: 12710
Lauteille: Tammikuu 2005

Efo

Viesti AriJ »

....itselleni heräsi kysymys, että mainostetaanko Efoa itsepuolustuslajina, vai kamppailulajina, vai jonain muuna?

Koitin kahlailla vanhoja viestejkäkin, mutta en niistä kyllä löytänyt vastausta :(
______________________
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21065
Lauteille: Joulukuu 2007

Efo

Viesti Lasse Candé »

Olen Väyrysen kanssa samoilla linjoilla siitä että mielenterveysongelmia ei pitäisi sotkea tähän. Suoraan sanottuna pidän sitä asiattomana sekä niistä kärsiviä että efolaisia kohtaan.

Tätä ei muuta maininnat kognitiivisesta dissonanssista. Kuka tahansa voisi heittää mitä tahansa mutua siitä että melkein minkä tahansa lajin jokin juttu aikaansaa yksilössä joitain ydinuskomuksia ja että tämä sama ihminen kärsisi jatkuvasti jostain ristiriidasta havainnoitavan maailman ja näiden oletettujen ydinuskomusten välillä.

Tässä on silti kaksi oletusta liikaa: että lajitoiminta olisi tällaisen ydinuskomusten piirissä ollenkaan ja että ristiriita havainnoitavan maailman välillä olisi todellinen kokemus. Arvaan että metsään menee suurimman osan efoilijoista kohdalla.

Muutenkin on vielä eri spekulaatio että jokin tuollainen asia vielä ihan oikeastikin aiheuttaisi efossa mielenterveysongelmia. Aivan vastaavaa voisi yhtä hyvin arvailla tästä keskustelusta, jos ensin väitetään ydinuskomukseksi, että efoilijat menevät sekaisin koska uskovat taikavoimiin ja havainnoitavassa maailmassa taikavoimat eivät toimi. Sitten potkulainen tulee yhtäkkiä hulluksi, kun todellisuus onkin että ne vain menevät salille treenailemaan torstaisin ja ovat terveitä mieleltään. Tulee rajua kognitiivista dissonanssia, kun ydinuskomukset bullshidojen haitallisista vaikutuksista osoittautuvatkin liioitelluiksi. :D
Atticora
kylkeenpotkija
Viestit: 1527
Lauteille: Heinäkuu 2013

Efo

Viesti Atticora »

Suomessa on käsittämätön määrä kristittyjä, jotka esim. rukoilevat jumalalta kaikenlaisia palveluksia, lähinnä muille ihmisille. Totaalinen ristiriita todellisuuden kanssa, mutta moni vaikuttaa ulospäin muutoin varsin tasapainoiselta.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 19077
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Efo

Viesti Andy »

On hieman eri asia uskoa johonkin yliluonnolliseen jossain tai saada sellaisia aistiharhoja, että kuvittelee taikavoimien lennättelevän itseä ympäri huonetta.
Onhan tämä nyt ihan eri juttu kuin se että pitää totena vaikka Morihei Ueshiban väitettyä kykyä ennakoida luotien osumakohdat.

Miten suhtautuisitte vaikka työkaveriinne, joka alkaisi kaatuilla ja sinkoilla ympäriinsä ja väittäisi poltergeistin aiheuttavan tämän? Itse ainakin olisin todella huolissani hänen mielenterveydestään. Täysin eri luokkaa kuin jos työkaveri uskoo horoskooppeihin. Tällöin hän on ehkä hyväuskoinen tai yksinkertainen, mutta tuskin sekoamassa.

Uskonnollisissa liikkeissä on myös aiheutettu monenlaista psyykkistä vahinkoa ihmisille saman tyyppisillä keinoilla, eikä sekään ole mikään vähäteltävä asia.

Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21065
Lauteille: Joulukuu 2007

Efo

Viesti Lasse Candé »

Andy kirjoitti: marras 18, 2021, 21.40 Miten suhtautuisitte vaikka työkaveriinne, joka alkaisi kaatuilla ja sinkoilla ympäriinsä ja väittäisi poltergeistin aiheuttavan tämän?
Sarjassamme: aiheeseen mitenkään liittymättömät kysymykset.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 19077
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Efo

Viesti Andy »

Ihan yhtä vakavaa se on, jos ihminen uskoo taikavoimien liikuttelevan itseään riippumatta siitä, onko harha-aistimusten lähteeksi kuviteltu poltergeist tai joku hojomestari.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit: 945
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Efo

Viesti Mika Väyrynen »

Miljoonat ihmiset uskovat siihen että menevät taivaaseen, helvettiin, enkeleihin jne. Meillä on jopa ihan kansankirkko johon kuulutaan (no, minä en), mutta opetuksensa ovat noita edellä mainittuja. Niinpä joku ylimaallinen ohjaa meitä jne. Meidän naapurina on lestadiolaisia. Ihan ok naapurit. En diagnosoi mielenterveysongelmaksi, vaikka en tajua yhtään kuinka aikuinen ihminen voi uskoa niihin uskonnollisiin opetuksiin. Homma kuulostaa ihan yhtä huru-ukkojen jutulta kuin Efo. Efo on mitä on, mutta mielenterveysarviot - ja olettamukset kannattaa edelleen jättää ammattilaisille. Hekin tahtovat tavata potilaansa, eivätkä diagnosoi netissä tai puhelimessa.

Seuraajat

AnaS
Kuvake
Andy
Kuvake
Antti
Kuvake
AriJ
Kuvake
Arskanator
Kuvake
Chungmu
halmehe
Hemmukka
Kuvake
Hertzyscowicz
Jaakko Suhonen
Jani Rantalainen
Kuvake
JariR
Kuvake
Jasse
Kuvake
Jasse
jinttu
JKOO
Jukka Lampila
Kuvake
Kari Aittomäki
Kuvake
Kyynikko
Lasse Candé
Kuvake
lumbago
Lybeck
magamies
Kuvake
mr_yellow
Nietzchedo
Kuvake
ninja
P.Laton
Kuvake
Paanari
Kuvake
Point
Rahanpesijä
Kuvake
SamuV
Sheephead
sihteerilintu
sinappi
tapsaattori
Kuvake
ToniM
ylkanmk