Milloinkas sotakoulut ovat ylipäätään tulleet käyttöön eri maissa?
Antiikin aikana sellaisia ei ainakaan ollut. Rooman tasavallassa sotajoukkojen ylipäälliköt valittiin poliitikkojen joukosta kansanäänestyksellä.
Kuulostaisi aika pelottavalta ajatukselta, että Suomen Puolustusvoimat lähettäisi Ukrainaan armeijakunnan taistelemaan ja kansanäänestyksessä ehdokkaina sen komentajiksi olisivat Pekka Haavisto, Li Andersson, Laura Huhtasaari ja Paavo Väyrynen.
Roomassa oli tosin normaalia, että poliitikko hoiti välillä siviilihallinnollisia ja välillä sotilaallisia tehtäviä. Yleensä sotilasurasta kiinnostunut senaattorin poika sai parikymppisenä paikan armeijasta sotatribuunina, joka nykyarmeijassa vastaisi suunnilleen majuria. Tässä hän opetteli sotataitoja ja palveli ehkä myöhemmin myös legioonan komentajana.
Roomalaiset tietysti ymmärsivät että sotimisesta olisi hyvä olla kokemusta ja ylipäälliköksi oli hankala tulla valituksi ihan pystymetsästä. Yleisesti tämä systeemi tuotti selvästi vihollista parempia komentajia, mikä kertoo ehkä eniten siitä, että sotapäällikkyyden periytyminen kuningassuvussa ei sekään ole kovin hyvä tapa kehittää osaavia kenraaleita.
Rooman keisariajalla kansanäänestyksen korvasi keisari, joka nimitti haluamansa henkilöt armeijoiden johtoon haluamillaan perusteilla. Hyvä esimerkki on Julianus Luopio, joka eli 300-luvun jaa. puolimaissa. Hän oli hallitsevan keisarin Constantius II:n (Konstantinus Suuren poika) serkku ja potentiaalisena vallankaappaajana pidettiin kotiarestissa 23-vuotiaaksi asti. Siihen astisen ikänsä Julianus käytti opiskelemalla filosofiaa ja magiaa.
Vuonna 355 Constantius päätti germaanien invaasion takia nimittää Julianuksen keisarikunnan länsiosien kaikkien sotavoimien ylipäälliköksi. Arvo vastaisi nykyään lähinnä sotamarsalkkaa. Julianus "kouluttautui" tehtäväänsä lukemalla Caesarin Gallian sodan sekä Plutharkoksen kirjoittamia sotapäälliköiden elämänkertoja. Vaikka koulutus oli tiivis, se oli tehokas. Julianus löi maahantunkeutujat verissäpäin takaisin yli Reinin ja siirsi sotatoimet Germanian puolelle hävittäen siellä vihollisen maata.
Myöhemmin Julianuksesta tuli keisari ja hän menestyi sodissaan kohtuullisen hyvin, kunnes kuoli haavoituttuaan merkityksettömässä kahakassa Persiassa.