Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Terveysuutisia

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 34
Viestit: 11130
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Terveysuutisia

#646

Viesti flammee »

Jussi Häkkinen kirjoitti: touko 22, 2023, 14.59 Flammee, noin ihan yleisenä havaintona...onko noiden tutkimusanomalioiden kaivelussa ja postaamisessa jokin erityinen syy? Noita kun tulee sinulta aika taajaan, oli kyse sitten ketoosista, raja-alueella liikkuvista terveysväitteistä (kuten tämä) tai venyttelyhypertrofiasta, sama tietenkin myös politiikan puolella.
Joo. En minä niitä nyt sinällään kaivele, niitä vaan tulee vastaan kun tulee kateltua jos väitetään jotain mielenkiintoisella tavalla poikkeavaa. Eihän se mikään uutinen ole jos postaa sellasen joka on samaa vanhaa. Venyttelyhypertrofia oli jo sellaisenaan ehkäpä jopa käyttökelpoista tietoa, siis kun on olemassa paljon sellaisia väitteitä ettei kireitä lihaksia jotka ovat heikot pidä mennä venytteleen, vaan niitä pitäisi vahvistaa. Eli jos venytys itsessään aiheuttaa eksentrisen tai isometrisen vaikutuksen, niin se sitten myös vahvistaa, toki varsin minimaalisesti, muttei se vaikutus kuitenkaan ilmeisesti ole sillä tavalla haitallinen, että se heikko lihas vaan venyisi ja heikkenisi lisää, kuten väitetään. Ruokavaliotekniset asiat ovat henkilökohtaisista syistä kiinnostavia ja niitä vähän testailenkin. Vähähiilari ja sen eri versiot on parista näkökulmasta mielenkiintoinen idea, mutta en nyt sinällään viitsi tehdä syömisestä niin hankalaa ja rajoittunutta, mutta sen vaikutusmekanismit ovat silti mielenkiintoisia.
Jussi Häkkinen kirjoitti: touko 22, 2023, 14.59Tulee jotenkin olo oljenkorsiin takertumisesta tai jostain yleisestä vastavirtaisuudesta, koska kirsikanpoimintaa on niin usein toistuvaa. Ainakin haluan uskoa sinun kykenevän analysoimaan tietoa neutraalisti, joten mistä tulee tuo toistuva, selkeän ilmeisesti omia lähtökohtia tai ainakin kiistanalaisia lähtökohtia tukevan sivuvirtatiedon esiinnosto?
Ei niitä nostoja nyt ihan niin hirveästi ole, kun tsekkasin viestit mitä olen muutaman viimeisen vuoden aikana kirjoitellut. Läheskään kaikkea mielenkiintoista en myöskään postaa.. :P

Muutamia postauksia vuodessa, osa postauksista jopa ainakin omakohtaisesti ihan käyttökelpoista asiaa. Hyvä jos sulla toimii asiat just hyvin niillä normijutuilla, mutta ei se kaikilla niin helppoa ole ja semmosella omakohtaisella tutkiskelulla silleen hiljalleen saavuttaa ratkaisuja ja pystyy optimoimaan, vaikka sitä joutuisikin hakemaan melko pitkään. Ja se oman ratkaisun löytäminen kokeilemalla erilaisia asioita on nyt vaan vähän niinkuin mun juttu monessa muussakin asiassa.. Epäonnistumisia tulee toki enemmän kuin onnistumisia, mutta se kuuluu asiaan eikä sitä kannata jännittää. Asiantuntijan apu taasen ei samalla tapaa motivoi kuin se että tekee ite omaa juttua, ja kylläpä mulla on useampi reissu lääkäriin epämääräisen vaivan kanssa johon sitten piti itse hakea ratkaisu ja se myös nimenomaisesti löytyi sillä omalla tekemisellä..

Äkkiseltään tulee mieleen esimerkiksi kun sain parannettua osan siprofloksasiinin melko hirveistä haittavaikutuksista, korjasin plantaarifaskiitin juoksutekniikkamuutoksella, tiedän mistä pitää hieroa että kädet ei puudu, olen parantanut vatsavaivoja monella tapaa, pääsin eroon ihan törkeästä iltapäiväväsymyksestä...


Liekö foorumi nyt niin aktiivinen ole että pitäisi rajoittaa postaamista..?
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 19113
Lauteille: Helmikuu 2005

Terveysuutisia

#647

Viesti Jussi Häkkinen »

Juu, kyllä maailmaan tekstiä mahtuu. Tuo painotus lähinnä ihmetyttää, ihan vahvistettuakin tutkimusta ja koonteja kun julkaistaan kohtalaisen paljon (mm. MASS on tässä erinomainen koontijulkaisu).

Mitä venyttelyyn tulee, sen vaikutus on enemmän nimenomaisesti hypertrofiakakkuun (pientä) mahdollista lisää tuova, ei sinällään voimaan, pois lukien erittäin heikot yksilöt. Voima ja lihasaktivaatio on myös fyysinen taito, eikä venyttely käytännössä vaikuta supistumisvaiheen voimaan. Se siis mahdollisesti voi auttaa marginaalisella tasolla hidastamaan ojentumisvaiheen liikettä. Koska hypertrofiavaikutus on kuitenkin voimavaikutus ta suurempi, lihasmassa voi kasvaa nopeammin suhteessa lihaksen voimatasoon, jolloin kokonaisvoima suhteessa lihasmassaan heikkenee. Voi siis todella olla, että muuttuu suhteessa heikommaksi venytellessään, vaikka saisikin enemmän lihasmassaa.

Kuitenkin, koska myös hypertrofinen vaikutus on vähäinen (muttei olematon), nämä venyttelyn tuomat muuttujat jäävät edes hieman harjoittelevalla marginaalin marginaaliin.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 292
Viestit: 93960
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#648

Viesti Mika »

@flammee, oletko ihan unohtanut tämän uutisen? :D

https://www.who.int/news/item/15-05-202 ... -guideline

Vatsan biomin muuttuminen ei välttämättä ole ihan pikkujuttu, mutta näyttö siitä on edelleen aika ohutta. Aiheesta on paljon enemmän kysymyksiä kuin siitä on vastauksia. Joka tapauksessa pidän tuota WHO:n ilmoitusta erikoisena. Mitäköhän tuolla oikeasti on haettu? Tuntuu että tässä on nyt jotain muuta takana. @Jussi Häkkinen yksityisesti mainitsikin yhdenlaisen mahdollisen motiivin.

Toki voidaan todeta että varovaisuus on aina hyvästä. Vaan en nyt oikein usko siihen tässä yhteydessä. Mutta mene ja tiedä.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 34
Viestit: 11130
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Terveysuutisia

#649

Viesti flammee »

Olen mä noista lukenut, mutta aihe ei oikein ole henkilökohtaisella tasolla kiinnostava. Mulla ei ole varsinaisesti tarvetta syödä kovin paljoa mitään makeata, niin kalorittomat makeutusaineet tuntuvat varsin turhilta. Erytritoli kait se viimeisimmässä tutkimuksessa alkuvuodesta assosioitui merkittävästi sydänkohtauksiin yms.. Näyttäisi että vaikutusmekanismikin on keksitty.

Pikagoogletus kertookin jotta..
]https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/erythritol-cardiovascular-events kirjoitti: Erythritol is a common artificial sweetener. Low amounts occur naturally in fruits and vegetables. It is also made inside our cells as part of normal metabolism. But when used as a sweetener, erythritol levels are typically more than 1,000-fold greater than levels found naturally in foods. Erythritol is in an ingredient category called “sugar alcohols,” which are not required to be listed individually on Nutrition Facts labels.
...
These measurements reproduced the association between erythritol and cardiovascular events. People with the highest erythritol levels (top 25%) were about twice as likely to have cardiovascular events over three years of follow-up as those with the lowest (bottom 25%).

Next, the team wanted to better understand how erythritol might increase these health risks. So, they exposed human platelets, which control blood clotting, to erythritol. Doing so increased the platelets’ sensitivity to blood clotting signals. Increasing blood erythritol levels also sped up blood clot formation and artery blockage in mice.

The scientists next asked how diet affects erythritol levels in people. To find out, they measured blood erythritol levels in eight healthy volunteers after drinking a beverage sweetened with erythritol. Blood erythritol levels increased 1,000-fold and remained substantially elevated for several days. For at least two days, the erythritol levels grew more than high enough to trigger changes in platelet function.

These results suggest that consuming erythritol can increase blood clot formation. This, in turn, could increase the risk of heart attack or stroke. Given the prevalence of erythritol in artificially sweetened foods, further safety studies of the health risks of erythritol are warranted.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 292
Viestit: 93960
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#650

Viesti Mika »

No, nyt siitä kuuluu uutta eli soppa sakenee. Mitäköhän tässä välillä on huomattu sellaista, jota ei ollut huomattu aiemmin tai mitäköhän uutta on ilmennyt? :smt017

https://www.reuters.com/business/health ... 023-06-29/

Mutta kyllähän tuossakin tuo kulutettujen määrien ohittaminen kuulostaa epäilyttävältä. Ihan samaan absurdiuuteen perustuivat lööpit aspartaamista joskus yli 20 vuotta sitten, ja onhan niitä yleensä juuri kesäisin - kesähessut toimittajina - nostettu esille monta kertaa sen jälkeenkin. Sama koskee perunaa.

Mutta jäämme odottamaan.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Oar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 555
Lauteille: Huhtikuu 2011

Terveysuutisia

#651

Viesti Oar »

Niin monta asiaa on määritelty "mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi," että tuolla ei kyllä ole mitään väliä. Jos ei aio lopettaa kännykän käyttöä, niin ei ole syytä myöskään välttää aspartaamia. Etenkin, kun määristä ei ole puhetta.

Pahintahan tuossa on se, että kun hesari yms. uutisoivat asiasta, niin monen mielikuvissa sokerittomat juomat nyt tosiasiallisesti aiheuttavat syöpää, eikä uskalleta enää juoda yhtäkään. Mikä olisi varmaankin ihan ok, jos korvaajana olisi vesi, eikä sokerilitku.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 292
Viestit: 93960
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#652

Viesti Mika »

Jussin kanssa kun aiheesta tuon toukokuussa julkaistun uutisen jälkeen kun juttelimme, hän nimenomaan esitti ajatuksen siitä, että nyt ehkä haluttaisiin ohjata ihmisiä juomaan enemmän vettä. Sokerilitkujen haitat kun kuitenkin tiedetään. Tai ainakin teoriassa kaikki tietävät...

Niinhän tämä aspartaamikohu silloin vuosituhannen alussa (vai alkoiko se jo ysärillä, en muista enää) aiheutti hysteriaa, mitä media tietysti muna kädessä ruokki. Nyt äkkiseltään vaikuttaisi siltä, että tämä on aloitettu uudestaan. :D Yleensä tällaisissa tapauksissa varovaisesti totean - kuten muuten aiemmassa tämänpäiväisessä viestissäni taas tein - että odotellaan jatkotietoja, mutta kyllä mä nyt tavoistani poiketen julkistan suuren epäilykseni tuota uutista kohtaan - vähintään siihen miten se on uutisoitu. Tietenkään en osaa ottaa kantaa tieteentekijöiden tarkempiin ajatuksiin, koska en tiedä niitä, enkä siten missään nimessä syyllistä heitä. Mutta se, että tuo WHO:n alainen järjestö nyt ilmeisesti julkaiseen tällaisen kannanoton, on mielestäni vähintäänkin erikoista. Ja voi olla että sen taustalla on jotakin, jota ei ole nyt mainittu. Odotellaan nyt siis ainakin siihen viralliseen tiedonantoon asti.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 292
Viestit: 93960
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#653

Viesti Mika »

Pysyn siinä kannassani, että WHO outoilee. Yhtä kaikki aspartaamia ei edelleenkään tule pelätä. Kaikki on hyvin. :)

Kiitokset, @Jussi Häkkinen, tästäkin linkistä. :jepa:


ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 34
Viestit: 11130
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Terveysuutisia

#654

Viesti flammee »

Ainakaan syövän takia ei kannata lihansyöntiä ilmeisesti vähentää..
https://biologicalsciences.uchicago.edu ... r-immunity kirjoitti:Trans-vaccenic acid (TVA), a long-chain fatty acid found in meat and dairy products from grazing animals such as cows and sheep, improves the ability of CD8+ T cells to infiltrate tumors and kill cancer cells, according to a new study by researchers from the University of Chicago.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 292
Viestit: 93960
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#655

Viesti Mika »

Yhden tutkimuksen perusteella... :man_facepalming:

Tietenkin pitää katsoa meta-analyysia. Sen mukaan kysymys näyttäisi olevan auki, mutta kannattaa silti vilaista noita prosentteja.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34455534/
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 2510
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Terveysuutisia

#656

Viesti tapsaattori »

Muistelen lukeneeni, että punainen liha lisäisi ainakin paksusuolen syövän riskiä.

Minä kokeilen ja olen jo kokeillutkin syödä kasvisruokaa osan aterioista. Hyvältä vaikuttaa tähän asti. Osa noudattaa reumasairauksien kanssa hyvin tiukkaa (vegaanistakin) ruokavaliota. Minä en lähde niin ehdottomalle linjalle vaan jätän pois nyt maidon ja vähennän lihaa. Karkit ja pullat on jääneet jo aiemmin pois. Jotkut jättävät vehnänsukuiset viljat kokonaan pois, vois olla ihan kokeilunarvoista vielä hieman vähentää.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 34
Viestit: 11130
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Terveysuutisia

#657

Viesti flammee »

Postauksen pihvihän oli se mitä siinä linkkauksessa lukee, että on tehty tämmönen löydös. Täällä potkussa on tämmönen sääntö että pitää olla jonkinlainen saate siinä viestissä ja koska olisi redundanttia laittaa sama suomeksi niin jotain sinnepäin täytyy keksiä. Eli viestin pointti ei varsinaisesti ollut ottaa kantaa siihen että kannattaako lihaa syödä enemmän vai vähemmän vaan postata tuo löydös. Noin yleensä kun löydetään jotain uutta, se tehdään sen ensimmäisen kerran silleen yksittäisessä tutkimuksessa. :niinpa:
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Eppu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3348
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Hattula
Etulaji: Holismi
Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW

Terveysuutisia

#658

Viesti Eppu »

Nopeasti ymmärsin, että on löydetty joidenkin eläinten lihassa oleva ravinne, joka tukee syöpäsoluja vastaan taistelemista. Mutta mikä niitä syöpäsoluja aiheuttaa? Eli voiko kokonaiskuva kuitenkin olla se, että (yli)suuri lihan käyttö ravintona voi lisätä syövän todennäköisyyttä, vaikka lihassa on myös ravinteita, jotka tukevat vastustuskykyä?

Jos kokonaisvaikutus on lopulta negatiivinen, voitaneen sanoa, että myös syövän näkökulmasta lihan syömistä kannattaa vähentää.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja

Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 52 kurkkijaa