Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Opettajien voimankäyttö

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit: 24814
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting

Opettajien voimankäyttö

Viesti Mjölnir »

Sitäpä sitä
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 93907
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Opettajien voimankäyttö

Viesti Mika »

Tässä tapauksessa käräjäoikeuden päätös kääntyi hovissa. Vaikka näistä uutisista ei voi ikinä tietää kaikkea, kerrotun perusteella varmaan suurin osa meistä katsoo vääryyden korjatuksi ja tukee hovin päätöstä.

https://www.aamulehti.fi/rikos/art-2000010120654.html
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit: 2975
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia

Opettajien voimankäyttö

Viesti Antti »

Pelkästään tuon jutun perusteella opettajan, oppilaan ja syyttäjän kertomuksissa ei näytä olevan mitään ristiriitaa tai erikoista. Eli opettaja oli pyytänyt tuntia toistuvasti häiritsevää oppilasta poistumaan, oppilas ei ollut suostunut, minkä jälkeen:
Opettaja kertoi ohjanneensa oppilasta ulos, kun oppilas oli pistänyt vastaan ja kaatunut. Tämän jälkeen opettaja oli nostanut hänet ulos luokasta.
Oppilas kertoi, että opettaja otti häntä kädestä ja jalasta kiinni.
Syyttäjän mukaan oppilaan poistaminen luokasta oli tapahtunut tarttumalla niin, että oppilaalle tuli mustelmat käsivarsiin ja jalkaan.
Jutun perusteella ei oikein avaudu, miksi tästä on edes kannattanut käräjöidä. Mustelma on varmaan pienin kuviteltavissa oleva seuraus (kohdehenkilön egon kokeman kolauksen lisäksi) pelkkää ohjaamista rajummista voimakeinoista.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit: 2498
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Opettajien voimankäyttö

Viesti tapsaattori »

Ei liity välttämättä tähän, mutta nykyajan vanhemmilta löytyy sen tyylistä ajatusharhaa, että oma kullannuppu ei ole voinut tehdä mitään pahaa, joten syy täytyy olla jonkun toisen ja sehän kaivetaan (vaikka opettajasta). Tällä toisaalta paetaan kohtaamasta todellisuutta, eli mm. kasvattajana olemisen puutteellisuutta/rajoitteita ja kenties myös jonkinlaista häpeää siitä että pidetäänkö heitä nyt huonoina vanhempina. Nämä toimivat valitettavasti suoraan lasta vastaan kun tositilannetta ei uskalleta myöntää eikä silloin voi oppiakaan mitään.

Korjataan vielä: taitavia p@skanpuhujia ja venkuloijia voi tietysti kasvaa
sikajudoka
munillepotkija
Viestit: 582
Lauteille: Helmikuu 2009

Opettajien voimankäyttö

Viesti sikajudoka »

En yhtään ihmettele, että moni opettaja pohtii lopettamista.

https://www.opettaja.fi/tyossa/en-saanu ... telematta/
Wehmas
etupotkija
Viestit: 49
Lauteille: Syyskuu 2008
Etulaji: Väkivallaton satakiloisuus
Sivulajit: Budoseikkailu, systema, DSM
Takalajit: Hapkido, Defendo, nippu kaikenlaista korkeushyppyä

Opettajien voimankäyttö

Viesti Wehmas »

Olen kesään asti töissä suuressa yhteiskoulussa Helsingissä. Alakoululaisilla on jo silloin tällöin väkivaltatilanteita, jotka täyttäisivät pahoinpitelyn määreet heittämällä. Alkuvuodesta näitä oli viikottain. No, niin pienet pipanathan tarvittaessa kantaa kainalossa, mutta yläkouluikäisten kanssa mukaan astuu tämä "sulla ei ole oikeutta"-mentaliteetti. Heillä on pelkkiä oikeuksia (mm. alakouluikäisten uhkailu tiloissa, joihin heillä ei ole asiaa), mutta ei tietenkään minkäänlaisia velvollisuuksia. Parissa kuukaudessa on tullut muutamia poistotilanteita, joissa toistaiseksi on riittänyt ihan pelkkä ulos taluttaminen tilasta. Raskainta on saattotilanteessa suollettava glossolalia ja päpätys, ts. opettajan (jonka tehtävä on _opettaa_, ei toimia jonain järjestyksenvalvojana ja/tai mellakkapoliisina) psyyke natisee hetkittäin, kun koulun perusarki keskeytyy koko ajan.
Välitunneilla osa tappeluista on vaatinut irtirepimistä. On olemassa jotain mapa-otteita yms., mutta huonolla RNC:lla toista kuristavia oppilaita olen vaan tempaissut irti uhrista ja kyljelleen. Koska näitä tilanteita on tiettyinä päivinä (lue: etenkin alkuviikoista) paljon ja valvontaresursseja aika vähän, jää moni tilanne selvittämättä. Koska koulu on iso, ei kaikkia oppilaita tiedä, ja he eivät tietenkään kerro esim. luokkaansa tai muita. Lisäksi jotkut opettajat uskovat tällaisissa tilanteissa johonkin kättä päälle-höpöhöpöön. En sano, että jokaisesta muksauksesta pitäisi lähteä tekemään elämää isompi juttu, mutta selvät hakkaamis-ja kuristustilanteet pitäisi selvittää poliisin kautta. Pahinta on se, että tällainen lasten väkivaltaidiotismi n'kyy toki pienemmille lapsille, joka sit alkaa normalisoida hakkaamista asioiden selvittämisen tapana.

Pidän työstäni ja etenkin luokastani, mutta on tämä pätkä avannut silmiäni aika paljon kaikenlaisille lieveilmiöille. Jos asioille ei tehdä jotain nyt, niin reilun kymmenen vuoden kuluttua voidaan olla vähä kusi sukassa.
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 4150
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Opettajien voimankäyttö

Viesti YJT »

Sen sijaan että opettajille koulutettaisiin voimankäyttöä, voisi olla helpompi tie palkata kouluihin järjestyksenvalvojia; tai vaikka kauppojen turvamyyjien tyyppisiä vartija-kouluisäntiä jotka vastaisivat vanhojen hyvien aikojen koulun vahtimestareita. Näillä saattoi olla hyvinkin paljon auktoriteettia järjestyksenpidollisessa mielessä.

En vastusta opettajille annettavaa väkivaltatilanteiden koulutusta sinänsä, mutta väkivaltatilanteissa toimiminen edellyttää tietynlaista luonnetta tai asennetta, jota taas opetusalalle hakeutuvissa ei välttämättä ole.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit: 2498
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Opettajien voimankäyttö

Viesti tapsaattori »

Järjestyksenvalvojalla tai vahtimestarilla voi olla toki auktoriteettia (riippuen täysin ihmisestä). Perusopetuslain mukaista voimankäyttöoikeutta hänellä ei kuitenkaan ole. Toisin sanoen jv ei voi poistaa luokasta häiriköivää oppilasta. Minä epäilen, että järkkäri olisi hyötyynsä nähden kallis ratkaisu ja pois muusta koulun budjetista.

https://yle.triplet.io/uutiset/koulutur ... vartijoita
sinappi
etupotkija
Viestit: 3302
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: Taihojutsu
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai.

Opettajien voimankäyttö

Viesti sinappi »

Opetus on perustuslaissa turvattu sivistyksellinen oikeus. Toisaalta se on myös oppilaalle velvollisuus. Siksi julkisen vallan tehtävä on minusta myös turvata opetus. Jos ei muka mitenkään muuten esimerkiksi ongelman juurisyihin puuttumalla onnistu rikosten ja häiriöiden estäminen kouluissa ilman kontrolliammattilaisia, sitten poliisiin organisaatioon on perustettava poliisivirkoja koulujen yhteyteen. Vastaavasti kuin Yhdysvalloissa on school resource officereja. Se on minusta huono ajatus ja kohtuuton vaatimus, että opettajan pitäisi opettajana olemisen lisäksi kyettävä menestyksellisesti hoitamaan myös järjestyksenvalvojan tehtäviä.
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 4150
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Opettajien voimankäyttö

Viesti YJT »

Joo, tosiaan. Vain yliopistoon ja ammattikorkeakouluun voidaan asettaa järjestyksenvalvoja. Mutta jos koulujen turvallisuus on ongelmana, niin ehkä lakia pitäisi muuttaa tältä osin.

Sinänsä usein ajatellaan - ja myös tuossa linkatussa jutussa puhutaan - että koulun vakinainen henkilökunta hoitaa paremmin kuin satunnainen ostovartija. Tämä on vähän outo ajattelutapa, koska se vartija voisi olla samalla tavalla koulun vakihenkilöstöä kuin keittäjät ja siivoojat, vaikka palkan maksaakin eri firma.

Tuskin oppilaat ajattelevat, että koulua vuosikausia siivonnut henkilö ei olisi koulun henkilökuntaa vain sen takia, että on työsuhteessa siivousalan firmaan eikä kunnan opetustoimeen tai vastaavaan. Samalla tavalla se on tuttu naama, joka voi tuntea oppilaat nimeltä kuin jutussa mainittu vahtimestarikin - tai voisi olla se JV joka on ollut koululla pidempään kuin suurin osa oppilaista.

Mutta tosiaan, nykyisellä lainsäädännöllä ei ilmeisesti onnistu. Ja lainsäädännön muuttaminenhan on tunnetusti mahdotonta, koska se vaatisi muutoksia lakiin...
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit: 2498
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Opettajien voimankäyttö

Viesti tapsaattori »

Päinvastoin, lakia on täysin mahdollista muuttaa. Nyt kuitenkin on tilanne on se, että oikeudet ovat riittämättömät ja jos uutisen mukainen hinta vartiointipalvelulle 400-500€ / pv pitää paikkansa, se tekee vuodessa vähintään 76000€ joka on enemmän kuin korkeakoulututun opetusalan ammattilaisen htv kustannus kouluvuodelle. Sitä voi sitten miettiä onko tämä panostus sellainen, millä saadaan turvallisuutta ja järjestystä kokonaisuutena ajattelen kehitettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Kun koululla on kuitenkin velvollisuus tukea oppimisessa ja myös näitten häiriköivien penteleiden kanssa ja antaa heille mahdollisuus, kerta toisensa jälkeen. Mä en vaan näkisi tällaista lakiuudistusta muutakuin keskinkertaisena ja kalliina laastarina haavoihin. Juurisyihin panostamalla saavutettaisiin enemmän.
Wehmas
etupotkija
Viestit: 49
Lauteille: Syyskuu 2008
Etulaji: Väkivallaton satakiloisuus
Sivulajit: Budoseikkailu, systema, DSM
Takalajit: Hapkido, Defendo, nippu kaikenlaista korkeushyppyä

Opettajien voimankäyttö

Viesti Wehmas »

Aika paljon ongelmista johtuu nähdäkseni resurssipulasta ja toimimattomasta kommunikaatiosta terveydenhoidon, koulun ja kodin välillä. Jos kotona on ajatus, että koulussa siitä lapsesta tehdään yhteiskunnan jäsen eikä kodin tarvitse tehdä mitään, ollaan pulassa. Jos terveydenhoito sanoo, että lapsi voisi tarvita sitä tai tätä, mutta perhe epää sen, apua ei saada. Jos perhe tarvitse apua terveysasioissa, mutta resurssit eivät siihen riitä terveydenhoidon puolelta, ollaan taas pulassa. Pitäisi ymmärtää, että sekä perheet että koulu ovat (toivottavasti) sen lapsen puolella. Avuntarpeeseen reagointi on tosi hidasta, oli se apu sit lisäopettajia, sairaalakoulu, mt-tutkimukset tai mikä vaan. "Käsittelemme asiaa" ei auta, jos opettajaa hakataan kynillä rintalastaan ja purraan käsi verille tai käydään muuten päälle.

En lähtisi hankkimaan mitään koulupoliiseja, vaikka välillä mietinkin, että mellakkavarusteet olisivatkin ihan näppärät välituntivalvonnassa. Silti jotain täytyisi tehdä, että sitä perustyötä voisi tehdä ilman väkivallan uhkaa. Itse tällaisena sata kiloa harmikseni ylittäneenä setänä en oo ihan ekana säikkymässä murrosikäisen uhmasta, mutta aika monen pienen naisopettajan yli kävellään noin vain, koska säännöt ei tietenkään koske ketään, jos ei siltä tunnu.
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 4150
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Opettajien voimankäyttö

Viesti YJT »

tapsaattori kirjoitti: maalis 7, 2024, 15.15 Päinvastoin, lakia on täysin mahdollista muuttaa.
Sitä mä vähän tarkoitin sarkastisella heitolla, että lakien muuttaminen ei ole mahdollista koska se vaatisi lakien muuttamista.
tapsaattori kirjoitti: maalis 7, 2024, 15.15Nyt kuitenkin on tilanne on se, että oikeudet ovat riittämättömät ja jos uutisen mukainen hinta vartiointipalvelulle 400-500€ / pv pitää paikkansa, se tekee vuodessa vähintään 76000€ joka on enemmän kuin korkeakoulututun opetusalan ammattilaisen htv kustannus kouluvuodelle.
Varmaan maksaakin paljon jos otetaan väliaikainen vartija vaikka pariksi päiväksi. Mutta jos otetaan täysillä tunneilla yhteen kohteeseen, niin luultavasti kustannus on paljon alhaisempi. Ja varsinkin jos käytetään tätä turvamyyjä-konseptia, missä vartija tekee myös esim kouluisännän tehtäviä, niin kustannus pienenee entisestään.
tapsaattori kirjoitti: maalis 7, 2024, 15.15 Sitä voi sitten miettiä onko tämä panostus sellainen, millä saadaan turvallisuutta ja järjestystä kokonaisuutena ajattelen kehitettyä parhaalla mahdollisella tavalla.
....
Juurisyihin panostamalla saavutettaisiin enemmän.
Tämähän ei sulkisi pois sitä juurisyihin panostamista. Tietysti voidaan tehdä arvovalintoja, että paljonko oppilaiden ja henkilökunnan työturvallisuuteen panostaminen saa maksaa.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20832
Lauteille: Joulukuu 2007

Opettajien voimankäyttö

Viesti Lasse Candé »

Wehmaalta/Wehmakselta/Wehmasilta ( :D ) todella hyvää tilannekuvaa ja pohdintaa. Vaikka tämä hipookin Kahvilan ketjun laajempaa kouluaihetta, niin itse näkisin järkevimpänä sellaisia kouluyksikkökokoja, joissa ei ole noita oppilaita, joita ei edes teoriassa ole mahdollista tuntea.

Mielestäni opettajien välkkävalvontatehtävät ovat kasvatustehtäviä. Sitä voi jokainen miettiä kyseisen kasvatuksen edellytyksiä, kun on ope-oppilassuhde vs. kun ei ole.

Saa tämän ketjun aiheeseenkin kytkettyä. Voi nimittäin myös miettiä voimankäytön edellytyksiä ja vaikutusta, kun tehdään vastaava vertaus tuntemattomasta aikuisesta tuntemattoman lapsen/nuoren kanssa vs. että näillä on ope-oppilassuhde.

Ainakin itse näen päätöksenteon luultavammin järkevämpänä, jos tuntee oppilaan. Ja näen voimankäytön luultavammin toimivan paremmin, jos oppilas on tottunut kyseiseen opettajaan kasvattajana muutenkin. Sama koskee myös hätävarjelua.

Ehkä ennen kaikkea, näkisin tuttujen kasvojen ennaltaehkäisevän vaikutuksen olevan merkittävä.
YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 4150
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Opettajien voimankäyttö

Viesti YJT »

Opettajien voimankäyttöoikeuttahan ei ole kukaan ottamassa pois, ja jos asiassa ei ole ongelmaa niin mistä tässä keskustellaan?

Samaa mieltä siitä, että tuttu kouluisäntä-vahtimestari varmaankin pystyy puuttumaan paremmin tilanteisiin kuin joku satunnainen, koko ajan vaihtuva vartija.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)

Seuraajat

Kuvake
Antti
Kuvake
Dojon Jäykin
G12
Griy
Kuvake
Hertzyscowicz
Illu
incubus
Kuvake
JanneM
jjs
JuniOri
Kuvake
Kari Aittomäki
Kuvake
kyllonen
Lasse Candé
Lowclass
Lybeck
Kuvake
Mjölnir
Oar
Kuvake
Point
sihteerilintu
sikajudoka
sinappi
Kuvake
sivarinlötkö
tapsaattori
tienmestari
YJT