Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Kanuuna

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94283
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Kanuuna

Viesti Mika »

Joka neljäs humalahakuisesti juova juhlija ei koe seuraavana aamuna krapulaa. Ruotsalais-yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan osa humalahakuisesti juovista ihmisistä saattaa olla vastustuskykyisiä krapulaoireille.

Tutkimus on julkaistu alunperin Addiction-nimisessä aikakausjulkaisussa. Suomessa asiasta kertoi Duodecim.
>>>

Edes jossakin on hyvä... 8-)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
kollegiassessori
kylkeenpotkija
Viestit: 2405
Lauteille: Kesäkuu 2006

Viesti kollegiassessori »

Voivatko alkoholistit saavuttaa tämän immuniteetin krapulaoireille? Eikös alkoholistien vastustuskyky viinaan nouse jatkuvan ryyppäämisen takia joka tapauksessa, miksei siis tämäkin "kyky"?
"It's a good tonic, altruism. Nothing helps one put problems in perspective like allegiance to higher cause."
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94283
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Viesti Mika »

Hyvä kysymys, vaan luulenpa ettei kukaan osaa vastata tuohon ihan yksiselitteisesti, koska asiaa on tutkittu niin vähän.

Pro-tason jätkät on tietysti koko ajan pienessä, joten niille ei tule kanuunaa niin helposti. Niiden maksathan polttavat alkoholia selvästi hitaammin kuin tavallisten ihmisten.

Kurssikirjasta tässä lueskelen että kanuunaan vaikuttaa tietysti promillemäärä, mutta siihen saattaa vaikuttaa myös se, kuinka paljon juodussa alkoholissa on käymistuotteita (engl. congener; en löytänyt tälle järkevää käännöstä sanakirjasta).

Olut = 0,01 %
Viini = 0,04 %
Tislatut juomat = 0,1-0,2 %
Gin = 0,04 %
Votka = 0,01 %

Juoman ikääntyminen saattaa lisätä "käymistuotteiden" määrän jopa kolminkertaiseksi.

Yksi kanuunaan vaikuttavista tekijöistä voi olla se, että alkoholi siirtää solunestettä soluista solujen väliseen tilaan. Tästä aiheutuu jano (vaikka kehossa voikin olla riittävästi nestettä).

Alkoholi ärsyttää ruoansulatuskanavaa, tästä voi seurata vatsakipuja ja oksentelua.

Asetaldehydi voi saada pään pipiksi ja kiekon lentämään. Pääkipu voi olla seurausta myös väsymyksestä, ja väsymys voi johtua sekä vähäisestä unesta että alkoholin aiheuttamasta ylienergisyydestä, joka voi johtua alkoholin estoja poistavasta vaikutuksesta.

Alkoholi nostaa verensokeria noin tunnin verran nauttimisesta, mutta myöhemmin verensokeri voi laskea, mikä tietysti aiheuttaa mm. väsymystä.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94283
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Kanuuna

Viesti Mika »

Many alcoholic beverages contain byproducts of the materials used in the fermenting process. These byproducts are called "congeners," complex organic molecules with toxic effects including acetone, acetaldehyde, fusel oil, tannins, and furfural. Bourbon has 37 times the amount of congeners that vodka has. A new study has found that while drinking a lot of bourbon can cause a worse hangover than drinking a lot of vodka, impairment in people's next-day task performance is about the same for both beverages.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Atomic
reiteenpotkija
Viestit: 390
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Espoo

Suuri kysymysketju

Viesti Atomic »

Seuraavaa olen miettinyt: Kun aina väitetään että krapula johtuu nestehukasta, onko edes näin? Ja miksi se krapula ei lähde eikä edes helpotu monestikkaan vaikka joisi vaikka 1,5 L vettä tai limua. Mutta monesti krapula helpottuu kun juo vaikka 0,33 L olutta tai lonkeroa. Onko 0,33 litrassa olutta tai lonkeroa enemmän nestettä kuin 1,5 litrassa limua tai vettä? Vai onko nestehukka teoria vain tornihuhu? :)
Ei järjellä, vaan täysillä!
Kuvake
sivarinlötkö
päähänpotkija
Viestit: 6855
Lauteille: Kesäkuu 2005

Suuri kysymysketju

Viesti sivarinlötkö »

Wikipedia kirjoitti: Krapula on etyylialkoholin päihdekäytöstä seuraava vieroitusoire. Krapulan kemiallisena perussyynä on etanolin hapettuminen asetaldehydiksi.lähde? Asetaldehydi hapettuu edelleen etikkahapoksi. Etikkahappo poistuu nopeasti kehosta eikä se aiheuta suuria sivuvaikutuksia, sillä etikkahappoa syntyy myös soluissa normaalin energia-aineenvaihdunnan tuotteena.[1] Sana krapula on peräisin latinasta, jossa crapula voi tarkoittaa sekä päihtymystä että krapulaa. Synonyymi kohmelo, alkuperäisemmässä muodossaan pohmelo, tulee venäjästä похмелье, ’humalan jälkeen’.lähde? Perinteisesti krapula on nähty nöyryyttä tuovana riittinä: alkoholi ottaa omansa takaisin, edellisillan juopottelusta seuraa rankaisu.
Ja lisää: http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.p ... 87&vl=2003" onclick="window.open(this.href);return false;

Paljon muustakin on kyse kuin nestehukasta.
F. M. Luder
reiteenpotkija
Viestit: 371
Lauteille: Joulukuu 2006

Kanuuna

Viesti F. M. Luder »

Krapula on mielenkiintoinen juttu. Nykyään saan krapulan ihan normaalisti, ei tarvi juoda kuin 4 annosta, niin tietää seuraavana aamuna juoneensa. Tietysti mitä enemmän juon, sen huonompi olo jälkeenpääin. Ennen kuin täytin 20 en kuitenkaan ikinä saanut krapulaa mistään. Vaikka join mitä ja kuinka paljon, ei seuraavana päivänä ollut kuin säärissä vähän särkyä. Aamulla ruoka maistui ja mulla olikin tapana herätä nälkäisenä ja syödä tukevasti. Tätä ei varmaan kukaan usko, mutta totta se on. Tosin hyvä juttu että tulee krapula nykyään, koska juominen on mulla nyt hallitumpaa ja vähäisempää kun tiedän että siitä tulee paha olo.
Kuvake
Polvi
päähänpotkija
Viestit: 9836
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Wisteria Lane

Suuri kysymysketju

Viesti Polvi »

Atomic kirjoitti: Seuraavaa olen miettinyt: Kun aina väitetään että krapula johtuu nestehukasta, onko edes näin? Ja miksi se krapula ei lähde eikä edes helpotu monestikkaan vaikka joisi vaikka 1,5 L vettä tai limua. Mutta monesti krapula helpottuu kun juo vaikka 0,33 L olutta tai lonkeroa. Onko 0,33 litrassa olutta tai lonkeroa enemmän nestettä kuin 1,5 litrassa limua tai vettä? Vai onko nestehukka teoria vain tornihuhu? :)
Omien kokemusteni mukaan kanuuna on huomattavasti kevyempi, jos vetää ENNEN nukkumaanmenoa vettä kaksin käsin. Lisäksi voi juoda myös hieman sokeripitoista mehua, jos haluaa hifistellä. Muistan lukeneeni jostain, että fruktoosin nauttiminen jeesaisi.
Arrogance and ignorance go hand in hand
Metallica - Holier than thou
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94283
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Kanuuna

Viesti Mika »

"Ikä voi vaikuttaa krapulaan monellakin tavalla, mutta tutkittua tietoa siitä ei ole", sanoo erikoistutkija Peter Eriksson Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

"Sellaiseen tutkimukseen voisi itse asiassa olla aika vaikea saada lupaa, koska se kestäisi niin pitkään. Asialla voidaan siis vain spekuloida."

Spekuloidaan sitten.

Peter Eriksson sanoo, että yksinkertaisin selitys iän myötä pahenevalle krapulalle on heikentynyt toleranssi.

Yleensä vanhemmiten juodaan harvemmin ja vähemmän kuin nuorena, joten elimistön sietokyky alkoholille laskee. Tällöin pienestäkin määrästä alkoholia voi tulla kovaan humalaan.

"Yksilöllisiä eroja on todella paljon, mutta krapulan aste määräytyy enimmäkseen humalan asteesta. Muuta täysin varmaa krapulan syntytekijöistä ei sitten tiedetäkään", Eriksson sanoo.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
bodyguard
päähänpotkija
Viestit: 22944
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Kanuuna

Viesti bodyguard »

Eli pitaa vanhemmitenkin juoda saannollisesti ja paljon :lol:

‎-I thought you were cool.
-I am. And you know what makes me cool? The fact that your opinion means less than squat to me.

Blogi
Kuvake
Sisu
etupotkija
Viestit: 759
Lauteille: Huhtikuu 2009
Paikkakunta: Sydney
Etulaji: Nakamura Ryu Battodo
Takalajit: Kake

Kanuuna

Viesti Sisu »

Ma muistan kuulleeni joskus miljoona vuotta sitten jostain viidakkoheimosta jonka shamaanit vetaa kannit krapulahakuisesti tavoitteena nirvanan tapainen olotila, mutta siis kanuunassa.

(Kylla ainakin itella sillon teku-aikoina oli semmoset visiot joskus krapulassa etta huh huh. Pakko tahan on uskoa.)
puen valkeaan / käyn polvilleni / hengitän valoa / hengitän tulta
CMX: Marian ilmestys


Treenipäiväkirja
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20970
Lauteille: Joulukuu 2007

Kanuuna

Viesti Lasse Candé »

Sisu kirjoitti: Ma muistan kuulleeni joskus miljoona vuotta sitten jostain viidakkoheimosta jonka shamaanit vetaa kannit krapulahakuisesti tavoitteena nirvanan tapainen olotila, mutta siis kanuunassa.

(Kylla ainakin itella sillon teku-aikoina oli semmoset visiot joskus krapulassa etta huh huh. Pakko tahan on uskoa.)
Magyar-kanuuna on kyllä ihan kännäämisen arvoinen juttu. Joskus fudispeleissä meni niin harmonisesti tilanteet, mutta oli kyllä vähän rankempaa juosta alas. :)
Kaljan jälkeen taas oli hieman arempaa tuo pääpalloihinmeno.

Tuossa toisessa ketjussa mainitsin tanssimisen kanuunaa helpottavan vaikutuksen. Mistäköhän hemmetistä tämä johtuu? Sitä en sinänsä ihmettele että liikunnallinen toiminta vaikuttaa johonkin suuntaan, mutta miksi juuri helpottavasti?
Kuvake
SirSamuel
munillepotkija
Viestit: 854
Lauteille: Maaliskuu 2010

Kanuuna

Viesti SirSamuel »

Niinhän ne väittävät, että seksin harrastaminen helpottaa krapulaa. Erittyy kuulemma niitä nautinto aineita jotka henkisellä puolella parantaa oloa ja sit syke nousee joka poistaa sit niitä myrkkyjä elimistöstä nopeammin tai jotain! Itsellä toimii korjaussarja kun siitä ei tee virityssarjaa..joka onkin veteen piirretty viiva aina välillä.. :D Joku viisas joka kuoli viinan heikentämänä sanoi: Edellisen illan ilo on seuraavalta päivältä lainattua onnea.

Tuohon alkkisten 'krapuloihin' niin ne on enemmänkin tosiaan sitä vieroistusoiretta eikä niin darraa. Se kun katselee kaveria joka on naulannu 20vuotta ja sit se lyödään sairaalaan viikoksi kuivin suin niin kärsivä on silloin aika kevyt ilmaus! Sitä vähä(ainakin siihen asti ku tulee ensimmäinen kylmä tuoppi eteen) alkaa omaa juomista miettiä ja on onnellinen, et suurempi osa päivistä menee selvinpäin ku jurrissa.
"Ainoastaan erinomaisen lahjakkaita hoitajia, joiden luotettavuutta ja tarkkuutta on monta kertaa koeteltu, voipi lääkäri ottaa lähimmiksi apulaisikseen operationeissa ja haavain sitelemisessä, täten osoittaen ikäänkuin erityistä kunnioitusta hoitajaa kohtaan." (T Billroth: Käsikirja sairainhoidossa, 1885)
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94283
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Kanuuna

Viesti Mika »

Niinpä... :p
Krapulahaluaminen selittyy Erikssonin mukaan todennäköisimmin ja maalaisjärkisesti sillä, että seksuaalisuus on kenties viritetty edellisenä iltana, mutta itse seksuaaliseen kanssakäymiseen ei enää kenties ole kyettykään.

- Ja jos juomisen määrä ei ole ollut suuri, voi krapula olla jo aamulla ohitse ja hormonitasot palautumassa normaaleiksi. Jokaisen perushormonitasot ovat aamulla korkeammalla kuin illalla eli yksistään aamu voi selittää sen tunteen, sanoo tutkimusjohtaja Eriksson.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 20970
Lauteille: Joulukuu 2007

Kanuuna

Viesti Lasse Candé »

Mutta ei tuo kyllä ihan täysin totta ole. Jotenkin se laiskuus ja kevyt sekavuus tuo siihen ihan eri fiiliksiä. :)

EDIT: Tai niin, voihan se haluaminen selittyä tuolla. Se kuulostaa kyllä järkevältä.

Seuraajat

Kuvake
Dojon Jäykin
katar
kimmokammo
Limmu
Kuvake
Point
Satariel