Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Pitkiä teräaseita vastaan toimiminen

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Ars Dimicatio
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 403
Lauteille: Lokakuu 2020
Etulaji: HEMA
Sivulajit: Hyoho Niten Ichi Ryu, Voimankäyttö, Gekiken
Takalajit: Aikido, Hokutoryu Ju-Jutsu, Nyrkkeily

Pitkiä teräaseita vastaan toimiminen

#1

Viesti Ars Dimicatio »

"Veitsiä vastaan toimiminen" -ketjussa on ollut paljon hyvää keskustelua, joten ajattelin avata keskustelun toisenlaisesta ase-uhasta, eli veitsiä selvästi pidempiä teräaseita vastaan toimimisesta. Olkoon sitten kyseessä kirves, vesuri tai vaikka se miekka, niin ero puukkoon / veitseen verrattuna lienee kuitenkin selvä?

Ajattelun ja keskustelun herättelyksi kelvannee vaikkapa linkki Kuopion kouluhyökkääjän oikeudenkäyntiin:

https://yle.fi/uutiset/3-11645291

Siellä vastassa hyökkäyksen uhreilla oli miekka ja uhka pysähtyi lopulta poliisin ampuma-aseen käyttöön. Esitutkinnassa hyökkääjä kertoi motiivinaan olleen mahdollisimman monen ihmisen tappaminen ja toivomus tulla ammutuksi (itsemurha). Miekka valikoitui aseeksi hyökkääjän kertoman mukaan, koska se mahtui putkikassiin ja tuliasetta ei ollut saatavilla.

Miekka / kirves / vesuri tms. lienee vähemmän tunnettu ja harjoiteltu aseuhka ja varmastikin puukkoa kertaluokkaa harvinaisempi, mutta silti mahdollinen. Amok-juoksijoiden lisäksi näitä pidempiä astaloita kuitenkin löytyy useiden ihmisten kotoa ihan siinä määrin, että suomalaisessa lauluperinteessäkin tunnetaan "Työttömyys, viina, kirves ja perhe. Lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe."
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 929
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Pitkiä teräaseita vastaan toimiminen

#2

Viesti Eizei »

Tuli tällainen mieleen kymmenen vuoden takaa. Kaveri oli paikalla asiakkaana ja jäätynyt täysin, kun näki äijän lähestyvän.

https://www.ksml.fi/paikalliset/2794945
Antti Junikka
Ars Dimicatio
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 403
Lauteille: Lokakuu 2020
Etulaji: HEMA
Sivulajit: Hyoho Niten Ichi Ryu, Voimankäyttö, Gekiken
Takalajit: Aikido, Hokutoryu Ju-Jutsu, Nyrkkeily

Pitkiä teräaseita vastaan toimiminen

#3

Viesti Ars Dimicatio »

Selailin kirjahyllyä ja käteen sattui Don Cunninghamin opus Taiho-Jutsu: Law and Order in the Age of the Samurai. Kirjassa mainitaan, että Edon kaupungin "poliiseina" shogunaatin aikana toimineet komono (täyspäiväiset "sheriffin apulaiset") ja goyokiki (osa-aikaiset "apupoliisit") eivät olleet samurai-luokkaa. Tästä ja shogunaatin lainsäädännön muista syistä johtuen epäiltyjä ei saanut pidätettäessä vahingoittaa ainakaan vakavasti. Niinpä miekan kanssa heiluvan vastustajan taltuttamiseen käytettiin yleensä reipasta ylivoimaa ja mitä tahansa pitkiä työkaluja, joita käsille sattui. Palomiesten (hikeshi) työkalut, kuten tikkaat, haravat ja sasumata (eräänlainen pitkä sauva, jonka päässä on tylppäkärkinen, kaksipiikkinen "haarukka") sopivat hyvin miekkamiehen pitämiseen loitoimmalla ja painamiseen seinää vasten.

Vastaava tekniikka näyttäisi olevan edelleen käytössä tämän päivän kiinasssa, kuten oheisesta videosta käy ilmi:

Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 50 kurkkijaa