Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Bruce Lee ja Kungfu

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Psi Fong
polveenpotkija
Viestit: 156
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Lappeenranta
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Bruce Lee ja Kungfu

Viesti Psi Fong »

Ajattelinpa laittaa vähän oman tutkimukseni tuloksia tästä aiheesta, en tiedä olisiko sauna ollut parempi areena tälle, mutta kokeillaan nyt tätä.

Vähän aihetta jo sivuutettiinkin tuossa anti-grappling osiossa. Eli mitä eri kungfun tyylisuuntia herra Lee on treenannut ennen JKD:ta.

HONG KONG, n. 1953-1958

Kaikkihan alkoi n. 13-14 vuoden iässä "Taichilla", johon BL kuitenkin pian kyllästyi. Sen jälkeen hän siirtyi "Hung garin" pariin, jota hän ilmeisesti treenasi jonkin aikaa, ehkä jopa vuoden päivät ellei pitempäänkin.

Monelle ehkä tulee yllätyksenä se, että BL liittyi Yip Manin "Wing Chun" -kouluun vasta vuonna 1956, sen tarkempaa infoa itselläni ei ole. Mutta lienee kuitenkin kohtuullista olettaa, että tämä on tapahtunut joskus alkuvuodesta. Wing Chunia BL ehti treenata max lokakuuhun 1958 asti, jolloin hänen vanhempansa laittoivat 17-vuotiaan(!) pojan yksin laivaan(täytti 18 seuraavassa kuussa), määränpäänä Amerikka.

YHDYSVALLAT 1958-?

Jenkeissä BL alkoi treenata Chinese Youth Clubilla herran nimeltä Fook Young kanssa, joka opetti BL:lle tyylejä "Jeet Kune", "Pak-Kua" ja "Praying mantis". Tämän lisäksi kaveri nimeltä Richard Leong opetti hänelle "Choy Le Futia". Edelleen Bruce Leehin liitettiin myös Hung gar sekä "Eagle-Claw".

Eli ainakin näitä lajeja Bruce Lee on kokeillut. Itse kun en noista kungfun tyyleistä ja nimityksistä paljon tiedä, ja olen kirjoittanut ne juuri niin kuin ne lähteissänikin olivat (ja veikkaan etteivät lähteetkään olleet aivan perillä kungfun eri tyyleistä ja tekniikoista), niin voisivatko asiasta paremmin perillä olevat kertoa esim., mikä tyyli on Jeet Kune, tai mikä on Eagle-Claw?

Mielenkiintoista oli mielestäni tuo BL:n suht lyhyt Wing Chun -aika, vaikka yleisesti sitä kai on markkinoitu "viitenä vuotena". Jotain ehkä kertoo sekin, että kesällä 1965 BL palasi Hong Kongiin, ja pyysi Yip Mania opettamaan hänelle "jälkimmäisen osan" wooden dummy -tekniikoista, sekä pyysi saada videoida YM:n tekemänä kokonaisuudessaan Wing Chunin ensimmäisen formin "Sil Lim Tao". Yip Man kieltäytyi tästä kohteliaasti.

Ja vähän vielä aiheen vierestä BL:n mattoväännöstä. Hän tosiaan treenasi Gene LaBellen kanssa, ollen erityisen kiinnostunut tämän "illegal holds"-liikkeistä. Lähinnä BL kai halusi oppia joitain tehokkaita ja yksinkertaisia liikkeitä, koska eihän 60-kiloisesta rimpulasta raskaan sarjan mattovääntäjää saada tekemälläkään. Kuriositeettina mainittakoon vielä, että BL "suositteli" paitsi puremista, niin myös raapimista ja hiusten repimistä mattotilanteessa 8)

Bruce Leen oma kommentti:

"I wouldn't have a chance against a good judoman like him (Hayward Nishioka) if we were to fight on the ground. Yeah, if there's any flaw in my technique, it's my floor work, but I'll tell you something, nobody is gonna put me down."

Tietenkään en voi omien lähteideni todenperäisyyttä varmentaa, mutta menen kuitenkin näillä mitä on. 8)

Lähteet:

Tom Bleecker: Unsettled Matters
M.Uyehara: The Incomparable Fighter
Bruce Thomas: Fighting Spirit
Yip Chun: 116 Wing Tsun Dummy Techniques
"Opinion solicited does not equal one freely voiced." -Al Swearengen
Kuvake
Tohtori Krabola
päähänpotkija
Viestit: 8116
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki, Finland
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran

Re: Bruce Lee ja Kungfu

Viesti Tohtori Krabola »

Psi Fong kirjoitti: Ja vähän vielä aiheen vierestä BL:n mattoväännöstä. Hän tosiaan treenasi Gene LaBellen kanssa, ollen erityisen kiinnostunut tämän "illegal holds"-liikkeistä. Lähinnä BL kai halusi oppia joitain tehokkaita ja yksinkertaisia liikkeitä, koska eihän 60-kiloisesta rimpulasta raskaan sarjan mattovääntäjää saada tekemälläkään. Kuriositeettina mainittakoon vielä, että BL "suositteli" paitsi puremista, niin myös raapimista ja hiusten repimistä mattotilanteessa 8)
8) Näin yhden dokumentin Jossa Bruce opetti Hollywoodin julkuille JKD:tä ja opasti tässä mattopainitekniikassa. Jos muu ei auta, niin pure ja kovaa :lol:
Turkka Tervonen

"Nykyisin saa olla vasenkätinenkin ilman syyttelyä ja poispakottamista, se on hyvä kehityssuunta kyllä." Tuomas Kyrö
Scalier
polveenpotkija
Viestit: 165
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Re: Bruce Lee ja Kungfu

Viesti Scalier »

Psi Fong kirjoitti: Jenkeissä BL alkoi treenata Chinese Youth Clubilla herran nimeltä Fook Young kanssa, joka opetti BL:lle tyylejä "Jeet Kune"...
Jeet Kune (tai mitään tuohon liittyvää) nimistä lajia ei ole koskaan ollut? Bruce Lee antoi omille taistelu opeillensa nimen Jeet Kune Do (?)
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 91126
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yinjooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 630 kertaa
Tykätty: 251 kertaa

Viesti Mika »

Psi Fong, Jeet Kune Do on Brucen kehittämä tyyli, ja Eagle Claw on yksi (tuhansista) kung fu -tyyleistä, tunnettu lukoistaan. Melko tunnettu tyyli, Amerikassakin Lily Lau opettaa suoraan tai välillisesti tuhansia oppilaita.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!
Kuvake
Psi Fong
polveenpotkija
Viestit: 156
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Lappeenranta
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Psi Fong »

Niin, Bleeckerin mukaan:

"In exchange for Wing Chun lessons, Young taught Bruce a form called Jeet Kune and a variety of styles, including Pak-Kua and the Preying Mantis."

Elikkäs tarkkaan ottaen tuo "Jeet Kune" olisi kai joku liikesarja tai vast.? Mikäköhän kungfun tyylisuunta olisi tällöin ehkä kyseessä?

Eikä tällä siis todellakaan ole mitään tekemistä Bruce Leen Jeet Kune Don kanssa (paitsi tietty ehkä välillisesti, mahdollisesti osana itse JKD:n kehittymistä).

Tosin Bleeckerin tietämys kungfusta voidaan myös kyseenalaistaa, hänhän oli itse Ed Parkerin oppilaita.
"Opinion solicited does not equal one freely voiced." -Al Swearengen
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 91126
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yinjooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 630 kertaa
Tykätty: 251 kertaa

Viesti Mika »

Okei, ensin kaksi asiaa. En tiedä aiheesta mitään, ja kirjoitusasut. Eli kirjoitti millä tavalla vain, siis näillä meitin kirjaimilla, aina on jonkun mielestä väärin. :D

Kune voisi olla ja onkin yleesä Kuen. Kuen tarkoittaa kantoniksi samaa kuin Quan tai Chuan tarkoittaa kiinaksi: nyrkki. Varsinkin monissa kantonilaisissa tyyleissä liikesarjat ovat nimeltään se-ja-se Kuen. Mutta niin ovat jotkut tyylitkin (esim. Hung Kuen), joskaan tämä ei ole ihan niin yleistä (Gar-loppu on yleisempi; Gar = perhe). Tosin, joskus näkee pitkän version, esim. Hung Gar Kuen = Hung-perheen nyrkki eli tyyli.

Muoto eli formi voi ihan hyvin tarkoittaa tyyliä, vaikka tietysti yleensä sillä tarkoitetaan liikesarjaa.

Eli pitää arvailla. Jeet-sanan olen nähnyt myös muodossa Cheet. Sama se, Jeet Kuen (Quick Fist) on joka tapauksessa yksi Eagle Claw -tyylin liikesarjoista. En tiedä onko tätä tarkoitettu, mutta Eagle Claw vilahti tuossa aiemmassa viestissäsi.

Ja sitten onkin eri asia, miten tuo Jeet-sana liittyy siihen toiseen Jeet-sanaan (Jeet Kune Do)...:D
Pitäisi vertailla merkkejä, ei näitä länkkärikirjaimia.

Jos sanot että tuo Jeet Kune ei liity Jeet Kune Do:hon, uskon kyllä. Aiemmassa viestissäsi kylläkin kutsuit sitä tyyliksi ("-- mikä tyyli on Jeet Kune, tai mikä on Eagle-Claw?"), joten vastasin ihan suoraan tähän kysymykseen.

Nyt taitaa siis olla kyse eri Jeet Kunesta.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!
Kuvake
Psi Fong
polveenpotkija
Viestit: 156
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Lappeenranta
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Psi Fong »

Veikkaisin tosiaan että tuo Bleeckerin mainitsema Jeet Kune on jonkun kungfutyylin joku liikesarja tai vastaava (ehkäpä juuri tuohon "kotkankynsiin" liittyvä), jonka Young opetti BL:lle, koska tämä on tapahtunut heti BL:n jenkkeihin saapumisen jälkeen, ja itse JKD tuli kuvioihin vasta huomattavasti myöhemmin, sisältäen aspekteja sieltä sun täältä.
"Opinion solicited does not equal one freely voiced." -Al Swearengen