Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. 

Ruokavaliokatsaus
Valvoja: Valvoja
-
- päähänpotkija
- Viestit: 19181
- Lauteille: Helmikuu 2005
Ruokavaliokatsaus
Bodarit harvemmin tarvitsevat edes bulkkikaudella 5000kcal kokonaiskalorimääriä. Bulkki hoidetaan 200-500 (jälkimmäisen ollessa korkea määrä) lisäkaloreilla TDEE:n nähden/vuorokausi.
Omassa ravinnossani - olen kohtuullisen aktiivinen - tulee hiilareita 100-200g/vrk, kuituja 35g (lisäsin hieman). Proteiinia tyypillisesti 200-250g. Rasvasta loput.
Omassa ravinnossani - olen kohtuullisen aktiivinen - tulee hiilareita 100-200g/vrk, kuituja 35g (lisäsin hieman). Proteiinia tyypillisesti 200-250g. Rasvasta loput.
Jussi Häkkinen
"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
-
- kylkeenpotkija
- Viestit: 3411
- Lauteille: Joulukuu 2005
- Paikkakunta: Tampere
- Etulaji: Holismi
- Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW
Ruokavaliokatsaus
Tässä onkin hyvin pohdittu, että aktiivisuuden määrittely voi monesti mennä vähän Stetson-Sleeveilyn puolelle. Toinen asia mitä mietin, monesti eri makrojen suositukset ovat grammaa per rasvaton kehonpainokilo, mikä ei äkkiseltään pistänyt edellisissä teksteissä silmään. Tai varmasti siis on suosituksia myös kokonaiskehonpainon mukaan, mutta tällöinhän tarkkuuteen otetaan täysin tarpeetonta holkkumaa.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja
Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Treenipäiväkirja
Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
-
- päähänpotkija
- Viestit: 19181
- Lauteille: Helmikuu 2005
Ruokavaliokatsaus
Toki tässä on muistettava, että makrojen ilmoittaminen on vähintään yhtä epätarkkaa kuin rasvattoman kehonpainon laskeskelu. Teoria on tietenkin kivaa jauhettavaa, mutta käytäntö... Niin. Jos tähtää sinne suunnilleen oikealle alueelle, vetää jo kohtalaisen hyvin. Toki tarkkuus on eduksi, mutta epätarkkuus on syytä hyväksyä.
Jussi Häkkinen
"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
-
- kylkeenpotkija
- Viestit: 3411
- Lauteille: Joulukuu 2005
- Paikkakunta: Tampere
- Etulaji: Holismi
- Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW
Ruokavaliokatsaus
Tarkennatko mikä on se makrojen ilmoittamiseen liittyvä epätarkkuus? En ehkä aivan saa kiinni. Ja toki rasvattoman massan arviointi on arviointia, joillakin tekniikoilla jopa mittausta, mutta onhan se nyt selvä asia, että rasvaton massa < kehonpaino.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja
Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Treenipäiväkirja
Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
-
- päähänpotkija
- Viestit: 19181
- Lauteille: Helmikuu 2005
Ruokavaliokatsaus
Yksinkertaisesti sitä, että ruoka-aineiden ravintosisällön ilmoittamisessa on kohtalaisen huomattava toleranssi (muistaakseni menee 10-15% huitteille). Rasvattoman massan mittauskin on hivenen epätarkkaa, ellei sitten konkreettisesti pureta ihmistä osiin.
Joka tapauksessa tämä ei tarkoita sitä, ettei makrojaan kannattaisi seurata tai rasvaprosenttiaan mitata tai arvioida. "Oikeaan suuntaan" tällä tavalla ampuminen, etenkin painonseurannan kanssa (eli metaboliikasta tulee näin jonkinlainen taju), antaa treenaamista ajatellen riittävän tarkkuuden. Kommenttini onkin lähinnä esim. alle 5-10g tarkkuudella ilmoitettuja makroravintomääriä kohtaan. Toki tuohon olen itsekin syyllistynyt.
Joka tapauksessa tämä ei tarkoita sitä, ettei makrojaan kannattaisi seurata tai rasvaprosenttiaan mitata tai arvioida. "Oikeaan suuntaan" tällä tavalla ampuminen, etenkin painonseurannan kanssa (eli metaboliikasta tulee näin jonkinlainen taju), antaa treenaamista ajatellen riittävän tarkkuuden. Kommenttini onkin lähinnä esim. alle 5-10g tarkkuudella ilmoitettuja makroravintomääriä kohtaan. Toki tuohon olen itsekin syyllistynyt.
Jussi Häkkinen
"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
-
- kylkeenpotkija
- Viestit: 3411
- Lauteille: Joulukuu 2005
- Paikkakunta: Tampere
- Etulaji: Holismi
- Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW
Ruokavaliokatsaus
Aivan. Orientoin itseäni juuri siitä näkökulmasta, että ihminen, joka pohtii edes suuntaa antavasti grammoja ja makroja, on todennäköisesti jollain tasolla tietoinen tai kiinnostunut syömänsä ruoan määrästä ja omasta kehonkoostumuksestaan. Suunta on tietysti tärkeämpää, kuin luulo absoluuttisista totuuksista, varsinkin tavallisella ihmisellä.
Omaksi mielenkiinnokseni pohdikselin aiemmin esittämääni eroa kehonpainon ja rasvattoman kehonpainon välillä makrolaskuissa. Mietin henkilöä, jolla on kymmenen kiloa rasvamassaa, tähän haarukkaan mahtuu satakiloinen kympin rasvoilla ja viisikymmentäkiloinen kahdenkympin rasvoilla, aika paljon haitaria. Jos lasketaan tuolle kymmenelle rasvakilolle myös hiilarit, proteiinit ja rasvat, vaikkapa 5g/kg, 2g/kg ja 1,5g/kg (Hatusta vedetty jako), tulee tuolle kymmenelle rasvakilolle laskettua syömistarpeita yli 400kcal/vrk. Tässä nyt tietysti näkyy vain labramatikka kcal/g jne, mutta tasaisesti tuon verran plussaa ihmiselle, jota makrot ja kalorit kiinnostavat, voivat olla vedenjakaja monessakin suhteessa. Esimerkiksi pienen naisen voi olla vaikeaa syödä tuon verran enemmän puhtaista raaka-aineista, mikä voi johtaa huonompiin ruokavalintoihin ja turhautumiseen, kun vaivalla syödään suunnitelman mukaan ja tulokset eivät vastaa tavoitteita.
Omaksi mielenkiinnokseni pohdikselin aiemmin esittämääni eroa kehonpainon ja rasvattoman kehonpainon välillä makrolaskuissa. Mietin henkilöä, jolla on kymmenen kiloa rasvamassaa, tähän haarukkaan mahtuu satakiloinen kympin rasvoilla ja viisikymmentäkiloinen kahdenkympin rasvoilla, aika paljon haitaria. Jos lasketaan tuolle kymmenelle rasvakilolle myös hiilarit, proteiinit ja rasvat, vaikkapa 5g/kg, 2g/kg ja 1,5g/kg (Hatusta vedetty jako), tulee tuolle kymmenelle rasvakilolle laskettua syömistarpeita yli 400kcal/vrk. Tässä nyt tietysti näkyy vain labramatikka kcal/g jne, mutta tasaisesti tuon verran plussaa ihmiselle, jota makrot ja kalorit kiinnostavat, voivat olla vedenjakaja monessakin suhteessa. Esimerkiksi pienen naisen voi olla vaikeaa syödä tuon verran enemmän puhtaista raaka-aineista, mikä voi johtaa huonompiin ruokavalintoihin ja turhautumiseen, kun vaivalla syödään suunnitelman mukaan ja tulokset eivät vastaa tavoitteita.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja
Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Treenipäiväkirja
Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
-
- etupotkija
- Viestit: 94868
- Lauteille: Joulukuu 2004
- Paikkakunta: Tampere
- Etulaji: HIIT, girya
- Sivulajit: pilates, yinjooga
- Takalajit: Tanglang
Ruokavaliokatsaus
-
- etupotkija
- Viestit: 11184
- Lauteille: Tammikuu 2005
- Paikkakunta: Oulu
Ruokavaliokatsaus
Lukasin Satchin Pandan Circadian code -kirjan ja niillä opeilla aloitin time restricted eating -"ruokavalion". Noin kuukausi sitten ja sillä on menty. Ideana on siis syödä aikaikkunan sisällä, mieluummin aamupainotteisesti kuin iltapainotteisesti (aamulla syöty ruoka menee käyttöön, illalla varastoon), eräänlaista jokapäiväistä pätkäpaastoilua siis, hieman eri painotuksilla. Ja aamukahvi (mustanakin) käynnistää sen aikaikkunan, joten ihan samoilla säännöillä ei mennä kuin pätkäpaastossa.
Vain vettä voi juoda ja hampaat pestä aikaikkunan ulkopuolella. Aikaikkuna ei ole erityisen tiukka, pisimmillään 12 tuntia ja lyhimmillään 8 tuntia. Se mitä aikaikkunan sisällä syödään ei ole niinkään oleellista, joskin siihenkin on ne perusterveelliset suositukset.
Aiemmin söin 16-17 tunnin aikaikkunassa, koska herään arkisin neljältä ja heti aamukahvit. Ja tyypillisesti söin viimeisen aterian ennen nukkumaanmenoa, joskus 20-22.. Alkuvaiheessa kokeilin lykätä aamukahvia duunin ekalle tauolle, puoli yhdeksään ja sain aikaistettua iltapalan iltaseiskaan, joten pääsin 10 tunnin aikaikkunaan.. Aamukahvilla on kuitenkin tiettyjä oleellisia vaikutuksia, joten olen luopunut tästä käytännöstä ja aikaistanut iltapalaa viiteen... Omakohtaisesti mulla on ollut ikuisuusongelmana että jos en syö vähän ennen nukkumaanmenoa, niin jos tulee pienikin nälkä niin ei pysty nukkuun. Kirjasta lukasin että tämän oppii n. viikossa joten lomalla aloin opetteleen ja kyllähän sen sitten oppikin.
Vaikutukset ovat ihan jees. Aiemmin nukuin keskimäärin 5-6 tuntia yössä, nyt nukun 6,5-7,5 tuntia ja se on melko hyvää unta se.. Ja kun ruuansulatuselimistöä ei ole kuormitettu pitkään aikaan, niin se toimii monella tapaa vähemmän rasittavalla tavalla. Painosta lähti pari kiloa, enemmällä niin väliäkään. Unen määrän nostaminen on aika iso juttu, eikä se ole ennen onnistunut menemällä aiemmin nukkuun, eikä juuri viikonloppuisinkaan ole pystynyt kovin pitkiä unia nukkuun. Syke on juostessa 5-10 lyöntiä alhaisempi ja kulkee kevyemmin, eli on palautunut paremmin.
Toki ihan normaalit ravitsemussuositukset voivat vahingossa olla TRE:n mukaiset, mutta kun sitä ei erikseen määritetä, niin normaaleissa suosituksissa on sellasta "syö iltapala jos siltä tuntuu" -settiä, niin lopputulos voi olla sitten jotain ihan muutakin.
Aiheesta on jonkin verran sellasta käytännön tutkimusta, TRE:tä tutkittaessa käytettiin sellasta menetelmää että koehenkilöt ottavat aina syödessään kuvan ateriastaan ja jakavat sen appin välityksellä tietokantaan, jolloin pystytään seuraamaan että millaisessa aikaikkunassa ihmiset syövät. Havaintona on tosiaan näitä 16 tunnin aikaikkunoita ja sitä kun on lähdetty lyhentämään, niin tyypillisesti ylipainoiset laihtuvat, vaikka eivät mitenkään pyrkisi muuttamaan sitä mitä syövät. Lyhemmässä aikaikkunassa toki syövät vähemmän, mutta aikaikkunakontrolli on joillekin helpompi kuin se että muuten söisi vähemmän kaloreita. Lisäksi niitä kuvia tutkimalla havaittiin että epäterveellistä ruokaa syödään tyypillisesti illalla, joten kun syö aamupainotteisesti ja illalla se aikaikkuna jo on umpeutunut, niin jää ne tissuttelut ja roskaruuat vähemmälle.
Vain vettä voi juoda ja hampaat pestä aikaikkunan ulkopuolella. Aikaikkuna ei ole erityisen tiukka, pisimmillään 12 tuntia ja lyhimmillään 8 tuntia. Se mitä aikaikkunan sisällä syödään ei ole niinkään oleellista, joskin siihenkin on ne perusterveelliset suositukset.
Aiemmin söin 16-17 tunnin aikaikkunassa, koska herään arkisin neljältä ja heti aamukahvit. Ja tyypillisesti söin viimeisen aterian ennen nukkumaanmenoa, joskus 20-22.. Alkuvaiheessa kokeilin lykätä aamukahvia duunin ekalle tauolle, puoli yhdeksään ja sain aikaistettua iltapalan iltaseiskaan, joten pääsin 10 tunnin aikaikkunaan.. Aamukahvilla on kuitenkin tiettyjä oleellisia vaikutuksia, joten olen luopunut tästä käytännöstä ja aikaistanut iltapalaa viiteen... Omakohtaisesti mulla on ollut ikuisuusongelmana että jos en syö vähän ennen nukkumaanmenoa, niin jos tulee pienikin nälkä niin ei pysty nukkuun. Kirjasta lukasin että tämän oppii n. viikossa joten lomalla aloin opetteleen ja kyllähän sen sitten oppikin.
Vaikutukset ovat ihan jees. Aiemmin nukuin keskimäärin 5-6 tuntia yössä, nyt nukun 6,5-7,5 tuntia ja se on melko hyvää unta se.. Ja kun ruuansulatuselimistöä ei ole kuormitettu pitkään aikaan, niin se toimii monella tapaa vähemmän rasittavalla tavalla. Painosta lähti pari kiloa, enemmällä niin väliäkään. Unen määrän nostaminen on aika iso juttu, eikä se ole ennen onnistunut menemällä aiemmin nukkuun, eikä juuri viikonloppuisinkaan ole pystynyt kovin pitkiä unia nukkuun. Syke on juostessa 5-10 lyöntiä alhaisempi ja kulkee kevyemmin, eli on palautunut paremmin.
Toki ihan normaalit ravitsemussuositukset voivat vahingossa olla TRE:n mukaiset, mutta kun sitä ei erikseen määritetä, niin normaaleissa suosituksissa on sellasta "syö iltapala jos siltä tuntuu" -settiä, niin lopputulos voi olla sitten jotain ihan muutakin.
Aiheesta on jonkin verran sellasta käytännön tutkimusta, TRE:tä tutkittaessa käytettiin sellasta menetelmää että koehenkilöt ottavat aina syödessään kuvan ateriastaan ja jakavat sen appin välityksellä tietokantaan, jolloin pystytään seuraamaan että millaisessa aikaikkunassa ihmiset syövät. Havaintona on tosiaan näitä 16 tunnin aikaikkunoita ja sitä kun on lähdetty lyhentämään, niin tyypillisesti ylipainoiset laihtuvat, vaikka eivät mitenkään pyrkisi muuttamaan sitä mitä syövät. Lyhemmässä aikaikkunassa toki syövät vähemmän, mutta aikaikkunakontrolli on joillekin helpompi kuin se että muuten söisi vähemmän kaloreita. Lisäksi niitä kuvia tutkimalla havaittiin että epäterveellistä ruokaa syödään tyypillisesti illalla, joten kun syö aamupainotteisesti ja illalla se aikaikkuna jo on umpeutunut, niin jää ne tissuttelut ja roskaruuat vähemmälle.
– Science that can't be questioned is religion.
-
- päähänpotkija
- Viestit: 19181
- Lauteille: Helmikuu 2005
Ruokavaliokatsaus
Mielestäni kahvin, teen ja muiden käytännössä kalorittomien (kahvissa on toki vähän kaloreita, mutta todella vähän - oma määräni on n. 1l/d ja siitä tulee ~10 kcaö jos sitäkään) laskeminen muuksi kuin vedeksi on tarpeetonta. Yleensä nämä on myös aikaikkunasyömisessä laskettu merkittävien asioiden ulkopuolelle, eräänlaisiksi vesimausteiksi.
Jussi Häkkinen
"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
-
- etupotkija
- Viestit: 11184
- Lauteille: Tammikuu 2005
- Paikkakunta: Oulu
Ruokavaliokatsaus
Aikaikkunasyömisessä tämä on perusteltu sillä että eri elimillä on omat sirkadiaaniset eli vuorokausirytmikellonsa ja elimet ovat kuitenkin jossain määrin synkassa keskenään. Eli kun juo kahvia, niin se käynnistää maksan toiminnan eli pistää kellon käyntiin.
– Science that can't be questioned is religion.
-
- kylkeenpotkija
- Viestit: 3411
- Lauteille: Joulukuu 2005
- Paikkakunta: Tampere
- Etulaji: Holismi
- Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW
Ruokavaliokatsaus
En ole perehtynyt pätkäpaastoihin tai tällaiseen aikarajoittamiseen, mutta ihan väkisin tästä tulee hieman sellainen olo, että aikarajauksesta tehdään se The Juttu, johon kiinnitetään huomio. Minulla on sellainen havaintoperäinen kokemus, että mitä kummallisimpia ruokavaliojärjestelmiä noudattamalla saa aikaan hyviä asioita, sillä silloin noudatetaan järjestelmää, eli seurataan omaa ruokailua ylipäätään.
Miksi tämä 8-12 tunnin ikkuna herättää minussa tämän ajatuksen vahvistumista? En ole koskaan rajoittanut ruokailuaikojani, mutta ruokavalioni on muuttunut ajoittain hyvinkin paljon, samoin kehoni reaktiot ruokaan ja yleinen vointini. Ateriani sijoittuvat nykyisellään noin kello 07:30 ja 20:00 väliin (Joskus iltavalmennusten myötä iltapala jopa kymmenen aikaan). Jostain syystä minun on hyvin vaikea uskoa, että aikaistamalla iltapalaani puolella tunnilla, saisin aikaan jotain suurempia vaikutuksia, kuin katsomalla mitä ja kuinka paljon syön.
Sattumalta olisi myös sananen omasta kahvinjuonnista. Nyt on menossa kahdeksas kofeiiniton päivä. Vähensin jo pitkän aikaa pelkkään aamukahviin ja sitten pienensin kuppikokoa määrätietoisesti. Silti kaikista isoin reaktio tuli pienen kupin ja kahvittomuuden välillä, se julmettu päänsärky. Nyt ei tee edes mieli.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja
Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Treenipäiväkirja
Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
-
- päähänpotkija
- Viestit: 19181
- Lauteille: Helmikuu 2005
Ruokavaliokatsaus
Juu, omallakin kohdallani kahvi on vähentynyt aika rajusti ja nyt menee vain litra päivässä - eli nelisen kupillista.
Sinällään pätkäpaastoissa vahvin etu on lähinnä ruoan kokonaismäärän laskemisessa. Omalla kohdallani tulee usein pätkäpaastomaisia vaikutuksia ihan sillä, että aamiaisen syöminen on epämiellyttävää ja jopa vaikeaa - kroppa ei oikein tunnu tykkäävän muusta kuin nesteestä ennen lounasaikaa, jos silloinkaan. Näin jatkuvassa seurannssa olevat kalorit ja makrotkin pysyvät aika hyvin kartalla.
Toki muutenkin on helppo olla syömättä. Otan usein cutin aikana täysiäkin paastopäiviä. Näläntunne on ylipäätään minulle harvinainen juttu, lähinnä palelusta huomaa jos on kovasti yli 48h syömättä.
Sinällään pätkäpaastoissa vahvin etu on lähinnä ruoan kokonaismäärän laskemisessa. Omalla kohdallani tulee usein pätkäpaastomaisia vaikutuksia ihan sillä, että aamiaisen syöminen on epämiellyttävää ja jopa vaikeaa - kroppa ei oikein tunnu tykkäävän muusta kuin nesteestä ennen lounasaikaa, jos silloinkaan. Näin jatkuvassa seurannssa olevat kalorit ja makrotkin pysyvät aika hyvin kartalla.
Toki muutenkin on helppo olla syömättä. Otan usein cutin aikana täysiäkin paastopäiviä. Näläntunne on ylipäätään minulle harvinainen juttu, lähinnä palelusta huomaa jos on kovasti yli 48h syömättä.
Jussi Häkkinen
"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
-
- etupotkija
- Viestit: 11184
- Lauteille: Tammikuu 2005
- Paikkakunta: Oulu
Ruokavaliokatsaus
Kyllä, puolen tunnin muutos on varsin mitätön. Aikarajasyöminen ei myöskään vaadi jatkuvaa 100% aikarajassa pysymistä, jos kerran viikossa lipsahtaa niin ei niin kauheasti vaikuta, kunhan suurimmaksi osaksi toteutuu. "Aikarajoitteinen syöminen" on vähän sellanen uusi nimitys sellaselle melko normaalille syömisen aikataululle, joten ei se nyt ole mikään ihme että joillakin ateriarytmi on luonnollisesti melko lähellä tätä. Epäilisin että jos olisit harjoittanut vaikkapa 16 tunnin aikaikkunaa silleen normaalina elämäntapana, niin ymmärtäisit aikarajasyömisen pointin paremmin. Lisäksi aikarajoittaminen on joillekin helpompi menetelmä kuin ruokavalion sisällön muuttaminen. Erilaisissa ruokavalioissa on vähän niinkuin se pointti että henkilökohtaisten mieltymyksistä ja muista tekijöistä johtuen erilaiset ruokavaliot soveltuvat eri ihmisille ihan eri tavalla. Hyvin todennäköisesti ei ole olemassa mitään kaikille parasta menetelmää.Eppu kirjoitti: ↑elo 30, 2021, 09.49 En ole koskaan rajoittanut ruokailuaikojani, mutta ruokavalioni on muuttunut ajoittain hyvinkin paljon, samoin kehoni reaktiot ruokaan ja yleinen vointini. Ateriani sijoittuvat nykyisellään noin kello 07:30 ja 20:00 väliin (Joskus iltavalmennusten myötä iltapala jopa kymmenen aikaan). Jostain syystä minun on hyvin vaikea uskoa, että aikaistamalla iltapalaani puolella tunnilla, saisin aikaan jotain suurempia vaikutuksia, kuin katsomalla mitä ja kuinka paljon syön.
Omakohtaisesti sanoisin että terveellisen ruuan syöminen ei ole kauhean vaikeaa, mutta ilman aikarajasyömistä sillä näyttäisi jäävän tietyt asiat saavuttamatta. Tänään sinänsä meni pieleen, pitkästä aikaa iltavuoroa. Suunnittelin että duunin viimeinen ateria puoli kasilta olis päivän viimeinen, mutta nukkumaan mennessä pää kipeä, vilu eikä puhettakaan että uni tulisi. Pikkuisen nälkäkin.
– Science that can't be questioned is religion.
-
- kylkeenpotkija
- Viestit: 2142
- Lauteille: Tammikuu 2008
- Paikkakunta: Helsinki
- Etulaji: Thainyrkkeily
- Sivulajit: Potkunyrkkeily; nyrkkeily
Ruokavaliokatsaus
Olisi kyllä hyvä, jos pystyisi toteuttamaan tuota ns. aikaikkunaa syömisen suhteen. Eilen meni ainakin vähän överimyöhäiseen iltasyöminen, söin puoli yhdeksän aikaan pasta carbonaraa (pussista, sekaan paistettua jauhelihaa). Aamiainen oli noin 7.20 (puuroa ja keitetty muna, sitten vähän myöhemmin kahden leivän päälliset; leipä oli niin kuiva, että yöks), lounas kahdentoista jälkeen, välipala kolmen aikaa, kuuden aikaan söin kaksi ruisleipää graavilohella ja kupin kahvia. Ja illlalla siis tuo pasta. Iltapala on vähän hukassa, ei joko ole nälkä tai ei vaan saa aikaiseksi. Ja treenin jälkeen syöminen on jotenkin hankala juttua, ei silloin tunnu maistuvan mikään, tietää kuitenkin, että pitäisi syödä, mutta kun ei vaan maistu. Miten se meni, 3- 5 ateriaa oliko se monen tunnin välein? Vai 5 ateriaa 3 tunnin välein...?
Välillä voi mennä päivä, että syön vain leipää (joo tiedän, huono juttu), mutta olen huono tekemään nykyisin ruokaa itselleni. Tai ei vaan tule tehtyä.
En muuten tiedä, johtuiko se myöhäisestä syömisestä, mutta nukuin kuin tukki aamuun, yleensä herään monta kertaa yössä, nyt heräsin vasta 5.17, josta torkuin 6.22 asti, jolloin nousin ylös.

En muuten tiedä, johtuiko se myöhäisestä syömisestä, mutta nukuin kuin tukki aamuun, yleensä herään monta kertaa yössä, nyt heräsin vasta 5.17, josta torkuin 6.22 asti, jolloin nousin ylös.
Frankly my dear, I don`t give a damn.
-
- kylkeenpotkija
- Viestit: 3411
- Lauteille: Joulukuu 2005
- Paikkakunta: Tampere
- Etulaji: Holismi
- Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW
Ruokavaliokatsaus
Henkilökohtaisista kokemuksista jatkaen: reilun vuosikymmenen mittaisesta sotilasurastani vietin epämiellyttävän suuren osan 24 tunnin ruokailuaikaikkunassa. Ymmärrän ainakin sen näkökulman, että epäsäännöllisellä ja leveällä rytmillä elävä ihminen sortuu heikommin tekemään huonoja ratkaisuja, myös ruoan suhteen. Monesti myös käytännön tekijät vaikuttavat siihen, että tiettyinä vuorokaudenaikoina ei ole yhtä helppoa saada yhtä laadukasta ruokaa, mikäli valmistaminen ja säilöminen ei ole omassa vallassa. Jos jonkin aikaikkunan noudattaminen auttaa ihmistä syömään suunnitelmallisemmin ja pitämään kiinni järkevistä valinnoista, niin tällöinhän se ruoan terveellisyys ei ole tosiasiallisesti seurausta aikaikkunan pituudesta, vaan tehdyistä valinnoista.flammee kirjoitti: ↑elo 30, 2021, 22.18 Epäilisin että jos olisit harjoittanut vaikkapa 16 tunnin aikaikkunaa silleen normaalina elämäntapana, niin ymmärtäisit aikarajasyömisen pointin paremmin. Lisäksi aikarajoittaminen on joillekin helpompi menetelmä kuin ruokavalion sisällön muuttaminen. Erilaisissa ruokavalioissa on vähän niinkuin se pointti että henkilökohtaisten mieltymyksistä ja muista tekijöistä johtuen erilaiset ruokavaliot soveltuvat eri ihmisille ihan eri tavalla. Hyvin todennäköisesti ei ole olemassa mitään kaikille parasta menetelmää.
Se on selvä juttu, että kaikki ei sovi kaikille, ja siksikin tämä aihe on niin moninainen ja yhä obskuuran peitossa yhä anno 2021. Sen suhteen me kaikki olemme kuitenkin samanlaisia, että jos syö liikaa ja/tai liian yksipuolisesti, niin se ei ole yhtä hyvä asia kuin syödä sopivasti ja monipuolisesti, mitä se kenellekin sitten oikeastaan tarkoittaa. Käsitän aikaikkunan yhä työkaluksi, jolla ohjataan tarkkailemaan omaa syömistään, mutta mikäli oikeasti ei panosta siihen mitä ja miten paljon syö, ikkunalla voi myös lisätä omaa veetututksen määrää aika valtavasti.
Koska mennään henkilökohtaisten aatosten linjalla, vertaan aina väkisinkin omaan ruokavaliooni. Syön tällä hetkellä päivässä neljä keskenään yhtä suurta ateriaa ja yhden välipalan, joka on melkein yhtä iso. Lähinnä hiilihydraattilähteiden valinnasta johtuen annokset ovat massaltaan suuria. Mikäli haluaisin tiivistää ruokailuikkunaani, tulisi minun syödä viiden sijaan neljä tai ehkäpä vain kolme ateriaa. Jos jakaisin nyt vuorokausittain syömäni ruokamassan kolmelle aterialle, en kykenisi syömään sitä määrää kertaistumalta, neljällä voisi onnistua. Tämän ongelmanhan voisi ratkaista muuttamalla vaikka porkkanan pastaksi ja perunan riisiksi, mutta ajatus tuntuu vastenmieliseltä.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja
Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Treenipäiväkirja
Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Seuraajat












