Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Ruokavaliokatsaus

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94868
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Ruokavaliokatsaus

Viesti Mika »

Jos nyt oikein tulkitsin viestisi, näytät kaatuvan käänteisen todistustaakan puolelle. Sinulla on tieteellistä konsensusta kyseenalaistavana velvollisuus osoittaa tieteellinen konsensus vääräksi. Se olisikin melkoinen savotta. Samassa on hyvä muistaa Patrik Borgin kirjoitus tutkimustulosten tulkitsemisesta (tämän sanon lähinnä yleisesti).

Valvomo: Viestiä muokattu.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 11184
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ruokavaliokatsaus

Viesti flammee »

flammee kirjoitti: tammi 11, 2025, 17.58 Tässä Minnesotan tutkimuksessahan oli puikoissa mukana myös (coauthor) tämä Ancel Keys, joka kannatti teoriaa eläinrasvan vaarallisuudesta. Se oli se seitsemän maan väestötutkimus jolla sai sen korrelaation. Sen perusteella olikin loogista kokeilla käytännössä. Ei kait se nyt kovin kaukaa haettua ole että ehkäpä ne tutkimustulokset jäikin julkaisematta koska tuli väärä tulos.
Kokeilin nyt sitten itsekin sitä tekoälyä kun ei vastausta tullut sille mikä siinä MCE:ssä oli pielessä. Eli kysyin että mikä siinä tutkimuksessa oli pielessä. Ja löysinkin osittain varteenotettavaa matskua, kysäsin kuitenkin vielä että miksi tulosta ei julkastu tuoreeltaan. Tässä tekoäly kallistuikin sitten yllättäen vahvasti siihen että ei julkaistu koska väärä tulos. :lol:
The Minnesota Coronary Experiment (MCE), conducted from 1968 to 1973, was not fully published until recently due to several reasons:

-Unexpected results: The study's findings contradicted the prevailing belief that replacing saturated fats with polyunsaturated vegetable oils would protect against heart disease and lower mortality risk. The researchers were likely disappointed and puzzled by these results, which didn't align with their expectations.

-Resistance from medical journals: The study's findings went against the established scientific belief of the time. Medical journal editors might have refused to publish the study because it questioned the popular notion that saturated fat promoted heart disease.

-Potential career impact: Publishing studies that contradict accepted hypotheses could irreparably harm a scientist's career.

-Incomplete analysis: The full set of data was not analyzed until recently. This may have been due to limitations in statistical methods and computer software available at the time of the original study.

-Human nature and bias: The investigators may have been reluctant to believe their own data when it conflicted with their strongly held theory about the benefits of reducing blood cholesterol.

-Partial publication: Some results were presented at a conference in 1975 and partially published in an obscure medical journal in 1989, but the full data remained largely unknown.
– Science that can't be questioned is religion.
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit: 2777
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Ruokavaliokatsaus

Viesti tapsaattori »

Evoluution näkökulmasta ihminen on ollut kautta aikain opportunistinen ravinnon hankkija. Se tarkoittaa sitä, että ihminen on hyödyntänyt monipuolisesti ympäristöstä saatavilla olevaa ravintoa ja merkittäviltä osin sen seurauksena lajikin on kehittynyt. Meillähän on esimerkiksi kulmahampaat joilla on näppärä pitää kiinni lihaköntistä ja takahampaat joilla voi jauhaa kasveja. Samoin ruoansulatus käsittelee monentyyppistä ravintoa, esimerkiksi ruoansulatusentsyymejä löytyy pilkkomaan niin rasvoja, hiilihydraatteja kuin proteiinejakin. Sisäelimet säätelevät edelleen entsyymituotantoa ravinnon mukaan. Eikö olekin joustava järjestelmä?

Jonkun verran löytyy erilaisuutta ruoansulatuksessa ihan geeniperimään liittyen. Käsittääkseni esim. kyky pilkkoa maitosokeria on erityisesti pohjoismainen ominaisuus, koska täällä on käytetty maitoa aikuisten ravintona, muualla maailmassa meidän ns. laktoosi-intoleranssi on ennemminkin normi. Nämä on minusta kiinnostavia juttuja. Jokatapauksessa (joustavia) sekasyöjiä täällä ollaan evoluution näkökulmasta, eri painotuksilla riippuen ajasta ja paikasta.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 11184
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ruokavaliokatsaus

Viesti flammee »

Sinänsä noissa WHO:n listauksissakin puhutaan vain yhteydestä, eli korrelaatiosta. Syöpäriskin prosentitkin ovat siis näitä kaikkien aikojen valeprosentteja, eli niitä suhteellisia, ei absoluuttisia, todellisuudessa riskin (ja tämä on siis edelleen korrelaatiodataa, eli kyseessä ei ole mikään selkeä syy-seuraussuhde) kasvu on prosentin kymmenyksiä. Eli ongelmana on lähinnä se että esitystapa on sellainen että punainen liha on haitallista ja toisaalta tällä perusteella sen vähentämistä myös suositellaan virallisesti. Haitallisuutta ei ole todistettu. Tieteellisesti ottaen onkin varsin todennäköistä että johtopäätös on väärä. Eli ongelmana on se että toitotetaan koko ajan että riski kasvaa ja on olemassa yhteys, mutta ikinä ei kerrota että käytännön kokeissa ei ole havaittu haitallisia vaikutuksia, eikä edes niihin mekanismeihin, joilla punaisen lihan uskotaan olevan haitallista, liittyvissä markkereissakaan ole näkynyt haitallista vaikutusta.

Tällaista viestintää voisi pitää myös disinformaationa, teknisesti ottaen ei välttämättä valehdella, mutta esitetään asia niin harhaanjohtavasti että todennäköisesti asiasta syntyy todellisuudenvastainen käsitys.

Jos tieteellisen konsensuksen piireissä olisi samanlaisia asennetta, niin mitähän siitä seuraisi? Tieteellinen konsensus ei ikinä muuksi muuttuisi vaikka miten asia todistettaisiin. Tieteellisiin julkaisuihin ei tämän periaatteen mukaisesti kelpuutettaisi vääränlaisia tuloksia ja tutkimuksen tekijät mustamaalattaisiin. Tossa tekoälyvastauksessa sille miksi MCE:n tuloksia ei tuoreeltaan julkaistu lukikin että tutkijan maine saattaa kärsiä jos tutkimuksesta tulee konsensuksen vastainen tulos.

Valvomo: Viestä muokattu.
– Science that can't be questioned is religion.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94868
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Ruokavaliokatsaus

Viesti Mika »

Siis totta kai täällä voi esittää ajatuksia ja pohdintoja aiheeseen liittyen. Edelleen todistustaakka on silti sinulla.

Tieteen yksi peruskiviä on itsensä korjaaminen. Olet erehtynyt pahemman kerran, jos kuvittelet muuta, kuten tuosta viestistäsi voi tulkita. Tiede elää ja kehittyy ihan koko ajan. Jokainen vallitseva teoria on sellainen ja konsensuksen mukainen kunnes se ei enää ole.

Kommenttisi vääristä johtopäätöksistä ja disinformaatiosta on absurdi. On jo useamman viestin verran vaikuttanut, että pidät itseäsi jonkinlaisena maallikkoasiantuntijana, joka tietää ravitsemustieteistä enemmän kuin alan johtavat tutkijat ja tutkimuslaitokset. Tuosta on enää lyhyt loikkaus salaliittoihin.

Ja tässä on taas yksi tekoälyn vastaus punaisesta lihasta. Flammee, halunnet lukea varsinkin tuon loppukaneetin kahteen kertaan, sillä se jossakin määrin komppaa ajatuksiasi. Vastauksessa on mukana useampi linkki.
► Näytä
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94868
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Ruokavaliokatsaus

Viesti Mika »

flammee kirjoitti: joulu 30, 2024, 09.06 Kuulostaa vähän olkinukkeilulta. Omakohtaisesti kritisoin ravintosuosituksia lähinnä siksi että suositukset nimenomaisesti eivät perustu vahvaan tutkimusnäyttöön, vaan tarkoitushakuisen valikoivasti valittuun korrelaatiodataan, jota ei mielestäni pitäisi käyttää suositusten pohjana. Uskottavaa näyttöä vaikkapa punaisen lihan haitallisuudesta ei oikealla tieteellä, eli kliinisin kokein, ole löydetty. Silti suosituksissa lukee ehdottomana totuutena että punaisen lihan liiallinen syöminen on suuri haitta.
Ja tästä viestistä voi jo aika hyvin epäillä salaliittoihin uskomista. Pidän harhaisena esittää, että WHO, THL ja lukemattomat muut tahot "tarkoitushakuisesti valikoivat dataa". Datan valikoiminen on todella kova syytös ja tietenkin täysin perätön sellainen, mutta tuo tarkoitushakuisuus onkin sitten jo salaliittokamaa.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Valvoja
Aulis Gerlander (virallinen valvoja)
Viestit: 693
Lauteille: Heinäkuu 2007

Ruokavaliokatsaus

Viesti Valvoja »

Valvoja kirjoitti: tammi 10, 2025, 20.42 Keskustelu keskustelusta ja keskustelijoista päättyy tähän.
Keskustelijoita kehotetaan huomioimaan Valvojan viestit. Ketju lukittu.
Kuvake
Valvoja
Aulis Gerlander (virallinen valvoja)
Viestit: 693
Lauteille: Heinäkuu 2007

Ruokavaliokatsaus

Viesti Valvoja »

Ketju avattu. Seuraavat sääntöjenvastaista sisältöä sisältävät viestit poistetaan kokonaisuudessaan. Lisätietoja löytyy allekirjoituksessa olevista linkeistä. Kiitos ymmärryksestä.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 11184
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ruokavaliokatsaus

Viesti flammee »

flammee kirjoitti: tammi 12, 2025, 09.19 silleen niinkuin spekulatiivisesti. Luonnossahan se on semmonen vakiomoodi millä eläimet menevät, mitä luultavimmin myös luonnonvaraiset ihmiset jotka syövät jalostamatonta ruokaa. Kasvissyöjäthän siis vetävät sitä vihreää kuitupitoista tavaraa ja sitten fermentoivat sen lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi, josta sitten tulee ketoneita.
Tämähän nyt ei kyllä pitänyt paikkaansa, ei ne mene ketoneilla, onneksi olikin spekulatiivisessa osassa ja silleen sivujuonteena. Tällaista tietoa välitti yksi vähän epäluotettavan oloinen carnivorevaikuttaja - jos pukeutuu semmosiin leikkaussalilääkärin tamineisiin ja työpaikalle tekee podcastia niin ei sellanen itsekorostuksen maku nyt oikein luotettavuutta herätä. Haeskelin tälle väitteelle varmistusta aika monta tuntia, mutta en päässyt varmuuteen että oliko sitä silleen että ketoneista olisi käytetty vaan jotain tunnistamatonta kemiallisempaa termiä... Tekoälyhaulla homma olikin sitten helpompaa ja se ehkäpä se korvaakin osan siitä mihin potkua olen käyttänyt. Kun tulee eteen jokin kiinnostava aihe ja siitä tiedon kaivaminen on vähän työlästä, niin se omakohtainen ymmärrys täytyy johonkin puskea hieman provoisoivalla tavalla, jotta joku ärtyisi kommentoimaan.. Toki voisin myös tutkiskella kaikenlaisia mielenkiintoisia omia hypoteeseja ravitsemuksesta ja pommittaa tuloksia tänne. :smt003

Kerron sitten jos punaisen lihan suhteen ilmenee jotain joka saisi epäilemään että se sitten olisikin haitallista. Olen jo aiemmin esittänyt kaiken tarvittavan todistusaineiston väitteideni tueksi, enkä ole nähnyt täällä yhtään mitään uutta tietoa sen asian suhteen.
– Science that can't be questioned is religion.
Kuvake
Mänzy
etupotkija
Viestit: 4997
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Bujinkan Budo Taijutsu, HEMA
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, historiallinen miekkailu (italialainen tyyli)

Ruokavaliokatsaus

Viesti Mänzy »

Tulkintasi yksittäisistä tutkimuksista, youtubessa puhuvien päiden selostuksista ja tutkimusmenetelmien laadusta tai soveltuvuudesta eivät riitä kääntämään konsensusta tässä(kään) aiheessa.
Mikko Mänttäri

In the game of thrones you win, fanat ad patolg, or you die.

Seuraajat

Kuvake
Eppu
Gaijin
halmehe
Kuvake
Hukka
Jani Rantalainen
Jopo
Kuvake
KungFuPissis
Lasse Candé
MikkeM
Kuvake
Mänzy
nipsuli
Kuvake
Point
Saibba78