Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Lehestö, Koivunen, Jaakkola: Hoitajan turva

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 4312
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Lehestö, Koivunen, Jaakkola: Hoitajan turva

Viesti YJT »

Julkaistu Kontrollissa.

Hoitajan turva

Kirjoittajat: Mika Lehestö, Olli Koivunen, Heikki Jaakkola
Kustantaja: Edita, 2004
Sivumäärä: 208

Taustatietoja kirjoittajista:

Kaikki kirjoittajat ovat sairaanhoidon ammattilaisia, joilla on yli kymmenen vuotta työkokemusta eri terveydenhuollon aloilta (sairaankuljetus, psykiatria, päivystyspoliklinikka jne). Kaikki toimivat oman päätoimensa ohella myös kouluttajina omilla erikoistumisaloillaan.

Kirjan esittely:
Hoitajan turva on terveydenhoitohenkilökunnalle kirjoitettu kirja, joka käsittelee erilaisia hoitotyössä kohdattavia vaara- ja uhkatilanteita. Vaikka kirja ei ole tarkoitettu kontrolliammattilaiselle, monet kirjan käsittelemät asiat tulevat vastaan myös turvallisuusalan ammattilaisen työtehtävissä.

Hoitajan turva alkaa paloturvallisuutta käsittelevällä luvulla. Koska kirja on tarkoitettu terveydenhuollon yksiköissä työskenteleville henkilöille, paloturvallisuus onkin tärkeä osa työturvallisuutta, ja tietenkin tärkeää myös asiakkaiden turvallisuuden kannalta. Luvussa käsitellään paloturvallisuutta sekä yksittäisen työntekijän ensisammutustaitojen kannalta että laajemmat kokonaisuudet, kuten tilojen suunnittelu huomioon ottaen.

Kirjan toinen luku käsittelee potilasvahinkoja ja hoitovirheitä, eikä näin ollen käsittele kontrolliammattilaisen toimenkuvaan kuuluvia asioita.

Kirjan pisin, ja ehkä eniten kontrolliammattilaisen työtä koskettava luku käsittelee väkivaltaisen henkilön kohtaamista, tosin hoitohenkilökunnan näkökulmasta kirjoitettuna. Vaikka monet kirjassa esitettävät asiat tuntuvat melko selviltä kokeneen turvallisuusalan toimijan mielestä, asiat esitetään selkeästi ja perustellusti joten erityisesti tuoreet kontrolliammattilaiset voivat hyötyä paljonkin kirjan opetuksista. Lisäksi kokeneellekin ammattilaiselle voi olla hyödyllistä lukea, miten muiden alojen ammattilaiset kokevat väkivaltatilanteet ja miten he niihin valmistautuvat.

Seuraavassa luvussa puhutaan päihteiden väärinkäyttäjästä asiakkaana. Samalla tavalla kuin edellisestä luvusta, erityisesti vähän kokemusta omaavat lukijat saavat hyvää oppia päihtyneen henkilön käsittelystä, ja muillekin omasta poikkeava näkökulma saattaa valottaa käsiteltävää asiaa eri tavalla kuin mihin on tottunut.

Kirjan lopussa käsitellään vielä infektioiden ehkäisyä ja työssä jaksamista. Kuten muissakin luvuissa, asioiden käsittely lähtee hoitohenkilökunnan näkökulmasta mutta myös kontrolliammattilainen hyötyy lukemastaan – ainakaan itse en muista että minulle olisi missään opetettu, miten kädet kuuluu desinfioida oikeaoppisesti, mikäli olen käsitellyt asiakasta paljain käsin. Myös työssä jaksamista käsittelevä luku on lyhyydestään huolimatta tarpeellinen; harvassa työpaikassa tätä asiaa on huomioitu liikaa.

Kokonaisarvio kirjasta:
Äkkiä ajateltuna voisi tuntua siltä, että sairaanhoitohenkilökunnalle tarkoitettu opaskirja ei anna mitään kontrolliammattilaiselle. Toki Hoitajan turva on kirjoitettu nimenomaan hoitohenkilökunnan näkökulmasta, mutta siitä huolimatta kontrolliammattilainenkin voi oppia kirjasta joitakin uusia asioita. Varsinkin tuoreelle kontrolliammattilaiselle esimerkiksi väkivaltaisen henkilön kohtaamista käsittelevä osuus on hyödyllinen, ja kokenutkin kenttäsika hyötyy esimerkiksi infektioiden ehkäisemistä valottavasta luvusta. Lisäksi omasta poikkeava käsittelynäkökulma saattaa paljastaa tutuista asioista uusia puolia.

Kaikki kontrolliammattilaiset voivat oppia kirjassa käsiteltävistä asioista jotain omaa työturvallisuutta parantavia asioita, ja erityisesti kaikkien terveydenhuollon yksiköissä työskentelevien tulisi lukea tämä kirja.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)