Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit: 20302
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Järjestyksenvalvojien ja vartijoiden voimankäyttö

Viesti JanneM »

Tuossa päivänä eräänä keskustelimme erään ystäväni (poliisi) kanssa voimankäytöstä ja poliiseilla testissä olevista sähköaseista. Joita muuten hipit amnesty internationalissa ovat kieltämässä epä inhimillisinä.

Hetken asiaa pyöriteltyämme tulimme molemmat vakaaseen uskomukseen, että se olisi ylivertainen voimankäyttöväline ei pelkästään poliiseille vaan myös järkkäreille ja vartijoille.

Tällä hetkellä vartijoiden ja järkkäreiden voimankäyttövälineet ovat pamppu (vartijoilla ASP ja järkkäreillä yksiosainen) sekä kaasusumutin.
Näiden jo olemassa olevien voimankäyttövälineiden ongelmathan ovat huomattavat.
Kaasua käytettäessä se ei välttämättä toimi kaikkiin ihmisiin. Kyynelkaasua pystyy miltei juomaan ja paprika sumutekkin, vaikka tehokasta on, ei toimi 100% kaikkiin hörhöihin. Kaasun käytössä on myös ongelmana se, että esimerkikis jos joudut käyttämään kaasua ravintolassa, joudun tyhjentämään paikan ainaki päiväksi tuuletusta varten ja joudut elvyttämään hyökkääjääsi vedellä ja saippualiuoksella.
Pamppu on järkkäreille aivan liian provosoiva työväline ja muutenkin mielestäni huono. Eräs ystäväni joka on ottanut rottinkikepeillä täyskontakti ottelun on sanonut, että kyllä sillä kepillä saa lyödä ihan rauhassa jos kaverilla on adrenaliinia veressä. Päästä tippuu, mutta sitä ei katsota hyvällä oikeustuvassa. Pampusta jää myös ikäviä jälkiä ja murtumavaara on suunnaton.

No miksi sitten sähköase olisi mielestäni verraton voimankäyttöväline?
Sen käyttövarmuus on suurinpitein kaasun luokkaa, mutta käyttöturvallisuus on minun mielestä parempi. Taltuttaessasi hörhöä kohdistuu sähkö vain yhteen kohteeseen ja sivulliset voivat olla turvassa. Kun tilanne on mennyt ohi voivat muut jatkaa juhlimistaan normaalisti. Vaikka kaasu (ainakin uudemmat) onkin täysin luonnontuotteita, on siltikin ruokaaineallergioita (pisara paprikasumutetta=10000 jalapeno paprikaa) huomattavasti useammilla kuin sähköallergiaa. Säkö ei riko luita.
Sähköasetta voi myös käyttää joko lähietäisyydeltä(ilman panos osaa), tai kauempaakin(panos osan kanssa).
Sähköaseen huonoihin puoliin lukeutuu kuitenkin sen koko ja ulkonäkö jotka ovat jotakuinkin provosoivia, mutta oikealla pukeutumisella voi sähköaseenkin "piilottaa".

Bottomline people.
Minun mielestäni sähköase pitäisi pitää poliisien kupeissa ja sen käyttä pitäisi sallia myös järkkäreille ja vartijoillekkin.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Simpanssi
etupotkija
Viestit: 2298
Lauteille: Joulukuu 2004

Viesti Simpanssi »

Entäs sydänvikaiset? Entäs epileptikot? Voiko sähkö aiheuttaa ongelmia sillä sektorilla?
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit: 20302
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Viesti JanneM »

Tottakai sähkö voi aiheuttaa ongelmia heille, mutta niin voi pamppu ja kaasukin.
Ajattelen tätä tilannetta ehkä hieman itsekeskeisesti oman työni kautta jossa vastaantulevat pääasiallisesti eivät ole sydänvikaisia, tai epileptikkoja.
Tietenkin voimankäyttöväline tilanteen mukaan.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
pohjanpoika
polveenpotkija
Viestit: 172
Lauteille: Maaliskuu 2005

Viesti pohjanpoika »

Eräs tuttavani oli joutunut käyttämään ASP:tä ns kovassa tilanteessa. Hän oman kertomansa mukaan veti kaveria reilusti reiteen. Sanoi hölmistyneensä hiukan, kun heppu oli pudonnut siihen paikkaan. Mitään pysyviä vauriota ei ollut tullut. Sitä vaan mietittiin että mitäpä jos isku olisi osunut johonkin käsivarteen, päähän ts lähes "pehmustamattomaan" :D luuhun, olisikohan vammoja tullut.
Mielestäni ASP on täysin verrattavissa esim sähköaseeseen tehonsa perusteella. Mutta tuntemattomat ovat lainsäätäjäherrojen tiet
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit: 20302
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Viesti JanneM »

Hyökkääjä luultavasti ei ollut esimerkiksi pirinarkki, tai vastaavien päihteiden käyttäjä.
Toki pampulla voi saada hyviäkin tulokisa aikaan ja varsinkin sisätiloissa ja etenkin useampaa hyökkääjää vastaan pamppu on ehkä paras vaihtoehto, mutta eritoten järjestyksenvalvojille, jotka eivät saa käyttää teleskooppi pamppua (korjaus. Kunnollista teleskooppipamppua), yksiosainen pamppu on turhan provosoiva voimankäyttöväline.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
ka1
kylkeenpotkija
Viestit: 2192
Lauteille: Maaliskuu 2005

Viesti ka1 »

Jokaisessa "voimankäyttövälineessä" on hyvät ja huonot puolet, sekä omat riskinsä. Näitä ominaisuuksia vertailemalla saadaan selville mikä on "paras" voimankäyttöväline. Ongelmana on, että asioista voi olla monta mieltä.
Tärkeimpinä seikkoina pitäisin voimankäyttövälineen tehokkuutta ja samalla kuitenkin sen turvallisuutta. Onko mahdollista taltuttaa hyökkääjä kuin hyökkääjä hetkessä ja helposti ilman pysyviä vaurioita? Tämä on tavoite, ja joissain tapauksissa siihen päästäänkin. Minun mielestäni se käy helpoiten sähköaseella. Mutta voi myös käydä niin, että sähköase aiheuttaa pysyviä vaurioita. Se ei siis ole täydellinen vaihtoehto.
Entäpä sitten erilaiset sumuttimet. Niiden toiminta tehokkuus on vaihtelevaa riippuen siitä, mitä kaasua sumutin sisältää. Toinen asia, mistä sumuttimien tehokkuus riippuu, aiheuttaakin suuren ongelman. Tämä asia on henkilö, johon sumutetta käytetään. Sumutteiden vaikutukset vaihtelevat eri henkilöillä. Toisiin ei vaikuta ollenkaan, toiset saattavat saada elinikäisiäkin vammoja. Sumutteiden käyttö voi olla joissain tilanteissa erittäin hankalaa, juuri esim. ravintolassa. Sumutteet ovat mielestäni hieman hankalia ja myös epävarmoja voimankäyttövälineitä.
Pampuista voi olla monta mieltä. Olen saanut sellaisen mielikuvan, että niiden käyttökynnys on paaaljon matalampi kuin sumutteiden. Ajatellaanko yleisesti, että pamppu on lievempi vaihtoehto kuin kaasusumutin? Itse olen sitä mieltä, ettei pampulla päästä helposti yllä mainitsemaani tavoitteeseen, vastustajan kuin vastustajan taltuttamiseen mahdollisimman helposti pysyviä vammoja aiheuttamatta. Otetaan esimerkkiin varmaankin hankalin vastustaja, huumeidenkäyttäjä. Tällaista henkilöä voi olla vaikea pampulla taltuttaa. Usein nimittäin on niin, etteivät narkit juurikaan välitä kivusta. Toki voidaan päällekäyvän narkkarin jalat hakata siihen kuntoon ettei niillä enää kävellä, mutta jokainen tehkööt omat mielipiteensä tällaisesta voimankäytöstä. Kaikenkaikkiaan pamppu on siinä mielessä kyseenalainen voimankäyttöväline, että sen aiheuttama kipu johtuu usein vakavista vammoista ja murtumista. Toki murtuneet luut parantuvat, mutta kuinka hyvin esim. palasiksi hakatut polvet paranevat ikinä, on kyseenalaista.

Kallistun itse siis sähköaseen kannalle. Olen toki tietoinen sen aiheuttamista lukuisista kuolemantapauksista USAssa. Näissä tilanteissa olisi ollut parempi käyttää jotain muuta välinettä. Luultavasti pistooli olisi ollut ainoa vaihtoehto. Laukaus jalkaan olisi ollut varmasti parempi vaihtoehto. Sähköaseen vaikutukselle alistuu koko ruumis. Kuoleman tapauksia on siis tullut ja luultavasti myös tulee sähköasetta käytettäessä. Pamppua tai sumutinta käytettäessä ei kuoleman tapauksia ole minun tietääkseni sattunut. Silti kallistun sähköaseen kannalle. Kuoleman tapaukset ovat nimittäin harvinaisia poikkeuksia, niin kuin esim. kaasusumutteen aiheuttama sokeus tai pampulla aiheutettu liikunta kyvyttömyys. Onhan toki niin, että kuolema on näitä vakavampi tapaus. Mutta ne harvat poikkeukset jäävät minun mielessäni sähköaseen tehokkuuden ja kuitenkin yleisesti ottaen turvalliseedenkin varjoon. Useissa tilanteissa sähköase voi korvata myös ampuma-aseen käytön. Hetkellinen lamaantuminen on uhrinkin mielestä varmaan parempi vaihtoehto kuin elinikäinen vamma.

Tuli nyt varmaan noin. 100 kertaa pidempi vastaus kuin mitä ajattelin kirjoittaa, mutta en mahda mitään. ;) :)
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94337
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Kuoleva aihe

Viesti Mika »

Viimeaikaiset kirjoitukset sähköaseista ja niiden aiheuttamista haitoista (kuten ka1:kin mainitsi) takaavat melko varmasti sen, ettei tätä keskustelua tarvitse enää vähän ajan kuluttua käydä laisinkaan.

En ole asiantuntija, en osaa arvioida kirjoitusten todenperäisyyttä. Kirjoitukset vanhuksista ja lapsista ovat kuitenkin hätkähdyttäviä.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Hutkija
sääreenpotkija
Viestit: 79
Lauteille: Helmikuu 2005

Viesti Hutkija »

JanneM kirjoitti: Tottakai sähkö voi aiheuttaa ongelmia heille, mutta niin voi pamppu ja kaasukin.
Ajattelen tätä tilannetta ehkä hieman itsekeskeisesti oman työni kautta jossa vastaantulevat pääasiallisesti eivät ole sydänvikaisia, tai epileptikkoja.
Tietenkin voimankäyttöväline tilanteen mukaan.
Tällaisia vaivoja voi olla vaikea päätellä etukäteen. Eivät kaikki rytmihäiriöistä kärsivät välttämättä ole kynäniskaisia olmeja. Ymmärtääkseni esimerkiksi pitkäaikaisella steroidien käytöllä voi hankkia itselleen muiden vaivojen lisäksi sydänongelmia. Juoppohulluuskohtauksessa riehuvan bodarin taltuttamiseen olisi tietysti kiva olla jotain kättä pidempää.

Kuten jo edellä todettiin, niin pampulla ja kaasulla voi aiheuttaa "asiakkaalle" pysyviä vammoja, mutta tazerilla voi huonolla tuurilla lähteä henki. Vaikeita kysymyksiä...
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit: 20302
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Viesti JanneM »

Kuolemantapaukset Jenkkistanissa (joita ei muuten ole lukuisia] ovatkin pää syy Amnestyn hippeilyyn. On pampullakin ihmisiä tapettu. Ei Jenkeissä kielletty pamppuja Rodney Kingin tapauksen jälkeenkään.
Itse en näkisi sähköaseenkieltämisellä minkäänlaisia positiivisia vaikutuksia.

Kuten jo aiemmin sanoin on jokaiseen voimankäyttötilanteeseen harkittava voimankäyttöväline erikseen. Patenttiratkaisua ei ole.
Paremmalla koulutuksella ja hyvällä valvonnalla olisi kaasu, pamppu, sähkö kolminaisuus mielestäni hyvä ja varsin riittävä kokoelma vartijan ja järkkärin voimankäyttöön.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit: 20302
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Viesti JanneM »

Hutkija kirjoitti:
JanneM kirjoitti:Tottakai sähkö voi aiheuttaa ongelmia heille, mutta niin voi pamppu ja kaasukin.
Ajattelen tätä tilannetta ehkä hieman itsekeskeisesti oman työni kautta jossa vastaantulevat pääasiallisesti eivät ole sydänvikaisia, tai epileptikkoja.
Tietenkin voimankäyttöväline tilanteen mukaan.
Tällaisia vaivoja voi olla vaikea päätellä etukäteen. Eivät kaikki rytmihäiriöistä kärsivät välttämättä ole kynäniskaisia olmeja. Ymmärtääkseni esimerkiksi pitkäaikaisella steroidien käytöllä voi hankkia itselleen muiden vaivojen lisäksi sydänongelmia. Juoppohulluuskohtauksessa riehuvan bodarin taltuttamiseen olisi tietysti kiva olla jotain kättä pidempää.

Kuten jo edellä todettiin, niin pampulla ja kaasulla voi aiheuttaa "asiakkaalle" pysyviä vammoja, mutta tazerilla voi huonolla tuurilla lähteä henki. Vaikeita kysymyksiä...
Steroideja käyttämällä saa vaikka mitä ongelmia itselleen.

Pääsääntöisesti sähköase aiheuttaa ongelmia jos asiakkaalla on sydämentahdistin. Esim. läppävika ei välttämättä ole kuolmeanriski käytettäessä sähköasetta.

Myös pampulla ja kaasulla voi huonossa tapauksessa lähteä henki, mutta sähköllä ei voi aiheuttaa pysyviä vammoja.

Nämä asiat ovat vähän enemmänkin monisyisiä mitä itsekkään kuvittelin.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94337
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Viesti Mika »

JanneM kirjoitti: On pampullakin ihmisiä tapettu.
Ero on siinä mielessä olemassa, että pampulla arkaan paikkaan lyöminen on enemmän tai vähemmän harkittua. Vahingossa voi osua vaikka kaulaan, mikä ettei, mutta yleensä kova isku pehmytkudokseen tai muuhun arkaan paikkaan ei ole vahinko. Ja nyt puhun yhdestä iskusta. Jos niitä alkaa sadella useampia, niin...

Sähköllä se yksi niitti voi riittää etkä voi 100 % varmuudella etukäteen tietää, miten käy.

Ero on aika iso ainakin täältä katsottuna.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit: 20302
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Viesti JanneM »

Mika kirjoitti:
JanneM kirjoitti: On pampullakin ihmisiä tapettu.
Ero on siinä mielessä olemassa, että pampulla arkaan paikkaan lyöminen on enemmän tai vähemmän harkittua. Vahingossa voi osua vaikka kaulaan, mikä ettei, mutta yleensä kova isku pehmytkudokseen tai muuhun arkaan paikkaan ei ole vahinko. Ja nyt puhun yhdestä iskusta. Jos niitä alkaa sadella useampia, niin...

Sähköllä se yksi niitti voi riittää etkä voi 100 % varmuudella etukäteen tietää, miten käy.

Ero on aika iso ainakin täältä katsottuna.
Ero on toki suuri pampun ja sähkön välillä, mutta ei pampullakaan ihmisen tappaminen vahingossa aivan tavatonta ole.
Esim. reidessä, joka on yksi suositeltuja osumakohtia, sijaitsee muunmuassa kriittisiä ja suuria verisuonia jotka tukkimalla/rikkomalla voi aiheuttaa myös kuoleman.

Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole todistella sähköaseen ylivertaisuutta, vaan osoittaa, että se olisi varteenotettava ja minun mielestäni mielekkäämpi voimankäyttöväline kuin pamppu ja kaasukin.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 19083
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Viesti Andy »

Mika kirjoitti: Sähköllä se yksi niitti voi riittää etkä voi 100 % varmuudella etukäteen tietää, miten käy.

Ero on aika iso ainakin täältä katsottuna.
Onko olemassa jokin kamppailullinen keino,jonka lopputuloksen voisi ennustaa 100% varmasti niin, että se ei ole kuolema? Jos on, niin kuulisin siitä mielelläni. Luulen myös,että erilaiset viranomaistahot olisivat hyvin kiinnostuneita tällaisesta.

Tönäisemälläkin voi tappaa vahingossa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
keskilinja
kylkeenpotkija
Viestit: 2609
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti keskilinja »

Ihan näin OT että minkäkokoisen jymäyksen se Taiseri antaa.
Hernberg Jussi

Tu tö deth!!!
Hutkija
sääreenpotkija
Viestit: 79
Lauteille: Helmikuu 2005

Viesti Hutkija »

keskilinja kirjoitti: Ihan näin OT että minkäkokoisen jymäyksen se Taiseri antaa.
Mtv3:n nettisivuilta löytämäni jutun perusteella 50000 Voltin tälli tulisi. Sen luulisi jossain tuntuvan... :smt101

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/arki" onclick="window.open(this.href);return false; ... /02/205963

Seuraajat

Ale
Kuvake
AlexMachine
Anonyymi Apina
Kuvake
AriJ
Asgeir
bullmastif
Kuvake
Clancy B.
Kuvake
Daddy
Kuvake
Dojon Jäykin
Kuvake
Eizei
Kuvake
Fubarbarian
ghostyass
halmehe
HarriN
Hemmukka
Kuvake
Huppu
Ilkka
Illu
Jaawa
Jakkis
jantik
Jarppa
Jaska
Kuvake
Jasse
Kuvake
jepulista
jjs
Joni K
Kuvake
Kari Aittomäki
kartsa_bjj
Kuvake
Kiehinen
Kilvenkantaja
KingBuzzo
Korpinkivi
kukkis
Kuvake
kukuska
Kuvake
Kyynikko
Kyösti
Lasse Candé
Le1kkola
Lowclass
Lybeck
magamies
miestenmies
Kuvake
Mjölnir
Kuvake
Mänzy
Kuvake
NCP
Kuvake
ninja
Nisti-inva
Oar
obmijoy
Odee
Odee
Olento
Kuvake
OlliM
Kuvake
Oskari
P.Laton
Kuvake
Paanari
Kuvake
Panu Suominen
Kuvake
Pasi Lunden
Patalikko
Kuvake
PDC
Petri Puolakka
Kuvake
Point
pukeonfloor
qing
Rahanpesijä
rampe
Reba
Reba
Reid
Riviharrastaja
RWAT
Kuvake
Räikkönen
sabre
Samuli Suoniemi
Kuvake
sanppa75
sihteerilintu
sikajudoka
sinappi
Kuvake
SirSamuel
Sven Kornie
Szanne
Taftaf
Taijin harjoittaja
taikaviitta
Tammilehto
tapsaattori
Tarkemo
Teurassika
Kuvake
Totte
Veepee
Kuvake
Versus
xYm
YJT